Utánpótlás és a jó kereset ígérete

2022.06.09. 17:30

Frissen végzett fűtésszerelő és kárpitos: vasi lányok, akik férfias szakmát választottak

Hogyan és főleg miért lesz egy lányból fűtésszerelő, kárpitos, forgácsoló vagy asztalos? Ballagási mellékletünkben figyeltünk fel a férfias szakmák végzősei között elvétve lánynevekre. Virág Ivett központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelővel és Szibler Natália kárpitossal a szakmai vizsgájuk után találkoztunk.

Tóth Kata

Virág Ivett például központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakképzettséget szerzett a VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskolában

Forrás: Unger Tamás

Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakképzettséget szerzett – ez áll a szombathelyi Virág Ivett bizonyítványában, amit május utolsó napjaiban kapott kézbe Vöcsei Imre igazgatótól. A Vas Megyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégiumban az épületgépészet ágazat hároméves képzését fejezte be nemrég Ivett – a 14 fős osztályukban egyedüli lányként. A 17 éves Ivettnek nincs a családjában fűtésszerelő, még csak rokon szakmát sem űz senki, ő mégis kitartott az elképzelése mellett, ebbe az iskolába akart bekerülni, a család pedig támogatta. 

– Szívem szerint légtechnikai berendezés-szerelőnek jelentkeztem volna, de az a szak nem indult. Többen jöttünk ide a Váci-iskolából. Ott tanultam 7. osztálytól, előtte Szerbiában éltünk. Gyerekkoromban inkább autókkal játszottam, szívesen fabrikáltam kisautót, szánkót fából, korongoztam, és nagyon szeretek rajzolni is. Azért is választottam ilyen fiús szakmát, mert jobban kijövök a fiúkkal. És mert jó keresetet ígér hosszabb távon. A leírás szerint aki ezzel a képzettséggel rendelkezik, az fűtési rendszereket, komplett gázhálózatot és a hozzá tartozó égéstermék-elvezető berendezést építi ki; ismeri a modern fűtéstechnikai megoldásokat; tudja értelmezi a szakági terveket, és el tud készíteni dokumentumokat és ellenőrzési, karbantartási, javítási, felújítási feladatokat lát el. 

Ivett egy gázkészülék-márkaszerviznél végezte a külső gyakorlatát, azt mondja, sokat kell még tanulnia. Az iskolában folytatja a tanulmányait két évig, érettségire készül. A távolabbi jövőre még nem kiforrottak a tervei. Az igazgatótól megtudtuk, ez az évfolyam az utolsó, amelyik még az OKJ szerint vizsgázik, az utánuk jövők már a Szakmajegyzék szerint – nekik esti munkarendben lesz lehetőségük érettségit szerezni. Vöcsei Imre azt is elárulta: a mostani nyolcadikosok közül járműfényező és villanyszerelő szakra is jelentkezett egy-egy lány. 

A Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola Pálya utcai faipari tanműhelyében is jártunk, ott múlt csütörtökön a „bútorok felöltöztetői”, a kárpitosok vizsgáztak – a fiúkkal együtt Szibler Natália is. 

– Vas megyében egyrészt két nagy kárpitos cégnél, járműkárpitozás területén például a vasúton vagy kis szériában dolgozó vállalkozásoknál van elhelyezkedési lehetőség. Másrészt, mivel az emberek egy része elkezdett tudatosan élni – inkább felújíttatják és nem dobják ki az amúgy kényelmes kárpitos bútoraikat – és a nagy kárpitosgeneráció már kiöregedett, szükség van az utánpótlásra. Mindenkinek, aki kézműves szakmát választ az iskolánkban, azt javasoljuk, hogy miután bizonyítványt szerez, menjen el egy céghez, gyűjtsön tapasztalatot – hallottuk Brezovich Andrea szakmai igazgatóhelyettestől, amíg Natira vártunk. 

Szibler Natália mutatja a vizsgamunkáját: modern kárpitozású ágyvéget kellett készítenie
Forrás: Szendi Péter

A 20 éves lányt hétórás szakmai vizsgája és a másnapi szakmai szóbeli előtt szólítottuk meg. 

– A mostani volt a hetedik évem a Hefelében. Előtte lakástextil-készítőként végeztem. Ugyanebben a tanműhelyben tanultunk, sokszor lejártunk, és megtetszett a kárpitozás is. Két barátnőmmel döntöttük el, hogy megcsináljuk a képzést, végül egyedül maradtam. Nyáron diákmunkásként dolgozom majd, azután tervezem, hogy körülnézek, mik a lehetőségek – mondta Natália, majd megmutatta a vizsgamunkáját. Modern kárpitozású ágyvéget kellett készítenie megadott méretek alapján. Kialakítani a párnázatot modern anyagokból, utána következett a bevonás díszítő eljárással ötnyolcados kárómintával. Tűvel, cérnával, ollóval, tűzőgéppel dolgozott – és kellően elfáradt, merthogy a kárpitozáshoz erő is kell.

 Kéri András szakoktató a vizsgázó fiúk terméből csatlakozott hozzánk: – Nagyon szép, de sajnos kihalófélben lévő szakmát tanult Nati. Az épület-, járműés bútorkárpitozás fortélyait is megismerik a képzésen a fiatalok. Az utóbbinak van modern és hagyományos változata. A hagyományosnál évszázadokkal ezelőtti technikát használnak. Azt szoktam mondani, ha egy kétszáz évvel korábban élt kárpitos kezébe adnánk egy fotelt vagy széket, és megkérnénk, hogy folytassa a munkát, megtenné. Ugyanazokkal az anyagokkal és mozdulatokkal dolgozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!