Közös célok

2022.06.11. 15:30

Gazdaságfejlesztésről és népszámlálásról - Először tett hivatalos látogatást az új szlovén nagykövet

Először tett hivatalos látogatást a Rábavidéken Magyarország szlovén nagykövete, dr. Marjan Cencen, akit tavaly nyáron neveztek ki.

Tóth Judit

Dr. Marjan Cencen szlovén nagykövetet Metka Lajnscek főkonzul és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke fogadta Fotó: SZP

Forrás: Szendi Péter

Az Országos Szlovén Önkormányzat felsőszölnöki székhelyén Metka Lajnscek szentgotthárdi főkonzul és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke fogadta a nagykövetet és feleségét. A látogatás első részében tárgyalóasztalhoz ültek, ahol a Rábavidék gazdaságfejlesztési lehetőségeiről és az őszi népszámlálásról esett szó. Előbbi témakörben arra az álláspontra jutottak, hogy el kell indítani a Muravidék és a Rábavidék fejlesztését célzó közös alap lehívását.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Janez Jansa korábbi szlovén kormányfő ugyanis idén februárban írta alá azt a megállapodást, amely a következő öt évben évente 5-5 millió eurót biztosít a Muravidék és a Rábavidék számára. Az alap létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatokat a két miniszterelnök még tavaly szeptemberben írta alá a szlovéniai Celjében. – A fejlesztési program a 2022-től 2026-ig terjedő időszakra vonatkozik. Szeretnénk tudatosan élni ezzel a nagy lehetőséggel, tehát olyan dolgokban gondolkodunk, amelyekkel a szlovén közösség jövőjét építhetjük – mondta Holecz Károly, aki arra is kitért, hogy a másik fontos feladat az, hogy az őszi népszámláláskor minél többen vallják meg, hogy a szlovén nemzetiséghez tartoznak. 

A tanácskozás után a felsőszölnöki Kossics József Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában Treiberné Doncsecz Ildikó igazgató és Valentina Novak nemzetiségi oktatásért felelős szaktanácsadó fogadta a nagykövetet, majd megtekintették a Kühár-emlékházat. A program Szentgotthárdon folytatódott. A Szlovén Kulturális és Információs Központban a Porabje hetilap és a szlovén Radio Monoster szerkesztőségének munkatársaival találkozott a diplomata. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!