Sajtótájékoztató

2022.06.10. 14:51

Igazgatóváltások: 28 millióval a zsebében távozott a Szova NZrt. volt vezérigazgatója

Ha jól végezte a munkáját, miért kellett leváltani? Ha pedig nem voltak elégedettek a teljesítményével, miért 28 millió forinttal a zsebében távozott a SZOVA NZrt. volt vezérigazgatója, Németh Gábor? – ez csak egyike azoknak a súlyos kérdéseknek, amelyek Nemény András polgármester újabb ámokfutását követően felvetődnek. Az igazgatóváltások adtak témát a szombathelyi Fidesz-KDNP frakció pénteki sajtótájékoztatójának.

llés Károly, a kormánypárti frakció szombathelyi elnöke és Lendvai Ferenc önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP)

Forrás: Cseh Gábor

Mint ismeretes, személyi változásokról döntött legutóbbi ülésen a város közgyűlése. A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetői székébe azt a Molnár Miklóst ültették be, akinek 2020 augusztusában a VasiVíz Zrt. éléről kellett távoznia, mert a poszt betöltéséhez nem volt meg a szükséges szakmai tapasztalata. Illés Károly, a kormánypárti frakció szombathelyi elnöke pénteken hangsúlyozta: nem érti, mi indokolta a távhőszolgáltató korábbi igazgatójának leváltását, mert munkájával mindenki elégedett volt. Feltehetőleg nem történik más, minthogy újabb közpénzzel tömik ki Molnár Miklós zsebeit, miközben a baloldali városvezetés úton-útfélen azt hangoztatja, üres a kassza. 

– Miért juttatja Nemény András polgármester újra ilyen pozícióba, és ezáltal évi 15 millió forinthoz az egykori képviselőt? – tette fel a kérdést Illés Károly, aki szerint a szombathelyi polgármester ezekkel a lépésekkel nem csinál mást, mint saját alkalmatlanságát bizonyítja. – Folytatja azt a politikai ámokfutást, amit a választási kampányban tett – húzta alá a frakcióvezető.

Súlyos kérdéseket vet fel az is, hogy miért, és főleg, hogy milyen formában menesztették a Szova NZrt. korábbi vezérét, Németh Gábort. 

– Megszavaztak számára 12 havi végkielégítést, majd a közgyűlési döntés után a prémiuma mellé felvett az igazgatóságtól öt havi jutalmat. Így mintegy 28 millió forinttal a zsebében távozott Németh Gábor. Ha ilyen jól teljesített korábban, miért kellett egyáltalán leváltani – feszegette a kérdést Illés Károly. Hozzátette: ezek szerint a városnak mégis van pénze, de csak arra, amire akarja.

Lendvai Ferenc önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: az összeférhetetlenség erős gyanúját kelti, hogy Molnár Miklós mint a távhőszolgáltató igazgatója maradt a Szova NZRt. felügyelőbizottságának elnöke, pedig az részben tulajdonosa a cégnek. A gyakorlatban ez azt jelenti: Molnár Miklós maga felel a saját üzleti terveinek, beszámolóinak a törvényességéért. Az ügy kapcsán Lendvai Ferenc hivatalos levélben fordult dr. Károlyi Ákoshoz, Szombathely jegyzőjéhez – a június 27-ei közgyűlésen várják a tájékoztatást. Ha csak addig Molnár Miklós maga fel nem ismeri a helyzetet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!