A szenciek is eljöttek a fesztiválra

2022.06.20. 14:00

Kilenc órán át sültek a malacok Pusztacsón - fotók

Két év kihagyást követően kilenc csapat részvételével újra megrendezhették a kétnapos Pusztacsói Malacfesztivált. A rendezvény idén jubilált, ebben az évben volt a tizedik alkalom, hogy a csapatok nyársra húzták a finom sülteket.

Polgár Patrícia

A Ludas Matyi csapatból Szigetvári Tamás és Ámon Csaba munka közben. Kilenc órán át sütötték a malacot

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A szombati megnyitón Kollarits Kornél, Pusztacsó polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a rendezvény megvalósítására kétmillió forintot nyert a Pusztacsóért Egyesület a Magyar falu programban, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették a jubileumi program megvalósulását. Ebben az évben azonban nem csupán a malacfesztivál jubilált.

 Idén húsz éve, hogy Kollarits Kornél polgármesterként áll a falu élén. Az évforduló tiszteletére a képviselő-testület tagjai emléktárgyat ajándékoztak a polgármesternek – a település lakói vastapssal, a polgármester meghatottan, könnyeivel küszködve fogadta a gratulációt. A rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is. Rövid köszöntőjét követően megkezdődött az ebéd, amihez az aláfestő zenét Kőszeg Város Fúvószenekara szolgáltatta. 

© Unger Tamás
Ágh Péter a vassurányiak malacánál, mellette Forrai Dániel polgármester
Forrás: Unger Tamás

Míg a vendégek falatoztak, a csapatok bőszen sütötték a megversenyeztetni kívánt sülteket, kínálták a hűsítő vagy éppen lélekmelengető italokat. A Ludas Matyi nevű csapat tagjai, Szigetvári Tamás, Ámon Márk, Ámon Csaba és Ámon Dániel megosztották velünk a jó malacsült titkát. Mint elmondták, a legfontosabb, hogy nem szabad kapkodni. Sok idő kell – esetükben kilenc óra –, amíg átsül a hús. 

– Az elején szépen lassan át kell melegíteni, majd mindig közelebb kell engedni a tűzhöz, míg meg nem sül. Azt, hogy mikor készült el, maghőmérővel ellenőrizzük. A hátsó combjánál, ami a legvastagabb része, 72 fokot kell mutatni a hőmérőnek – tudtuk meg Ámon Csabától, aki azt is elmondta, hogy a malacot barna sörrel locsolják a szebb szín érdekében. Ahhoz pedig, hogy ne száradjon ki túlságosan a húsa, sütés közben egy hatalmas fecskendővel többször is páclét fecskendeznek belé. A versenyzők között a legtöbben már évek óta a fesztivál visszajáró vendégei. 

Idén is elfogadta Pusztacsó meghívását a szlovákiai Szenc városa, mellettük három pusztacsói csapat versenyzett, de a környékbeli települések is szép számmal képviseltették magukat: megmérettette magát Lukácsháza, Vassurány, a Kőszegi Iparosok, Kőszegfalva és Nemescsó is. A csapatok versenyében a zsűri végül Lukácsházának ítélte oda a fődíjat, egy élő malacot. A fesztivál két napján színes programokkal várták a vendégeket.: a kisgyermekesek, a fiatalok, az idősebbek és a mulatós zene kedvelői is megtalálhatták a kedvükre valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!