Őrség

2022.06.01. 14:00

Lesz kézműves sör és lángos - Bővülnek az őriszentpéteri termelői piac szolgáltatásai

Az elmúlt években a termelői piac szerves része lett a város és a környező települések életének. Különösen a turisztikai szezonban bonyolít le jelentős forgalmat a református templom szomszédságában kialakított vásártér. Jó ez a környék termelőinek, és jó a rendszeresen vásárló környékbeli lakosságnak, emellett egyfajta turisztikai attrakció is az idelátogató családoknak.

Gyöngyössy Péter

A piac jó egy évtizede alatt nagy népszerűségre tett szert

Forrás: Unger Tamás

Idestova több mint tíz éve kínálja az Őrség, a Göcsej, a Hetés és a Rába mente településein működő termelők és kézművesek portékáit az Őrségi Termelői Piac, mely az évek alatt a város és a térség fontos részévé vált. Az önkormányzat nem elsősorban bevételi forrásként, hanem gazdaságfejlesztési modellként, illetve turisztikai attrakcióként tekint rá. A város önkormányzata minden évben kisebb-nagyobb ráfordításokkal igyekszik minél komfortosabbá tenni az árusok és a vásárlók életét. Hamarosan újabb elemmel gyarapodik az Őriszentpéteri Termelői Piac. 

– Vendéglátó és pihenőrészt telepítünk a piac központjába – tájékoztatott Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere a kis léptékű fejlesztésről. – Három ötméteres fesztávolságú napernyőt, alá padokat, asztalokat helyezünk ki, hogy aki a vásárlásban elfáradt, vagy csak nézelődni szeretne, le tudjon ülni egy kicsit pihenni, beszélgetni, kóstolgatni. A hamarosan megnyíló vendéglátó egységekben a megvásárolt ételeket, italokat el lehet fogyasztani. Már debütált egy őrségi kézműves söröket kínáló vállalkozó, és várhatóan helyi ételeket is lehet majd fogyasztani. A vendéglátó-kapacitások is a helyi termékekre épülnek, illetve ezek népszerűsítését szolgálják. 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Őriszentpéter vezetése úgy döntött, vásárcsarnok építésével teremtene méltó és időjárásbiztos helyszínt a termelői piacnak. A polgármester szerint a város vezetése elkötelezett a megvalósítást illetően, azonban ahhoz, hogy a tervezés elindulhasson, módosítani kell a település rendezési tervét. Ugyanis a vásártárként is használt terület jelenleg közpark kategóriába tartozik. A hatósági előírásoknak megfelelően módosítani kell a tervet. Erről a képviselő-testület döntött, és elkezdődött a tervezés. Ez azonban egy lassú, többlépcsős folyamat. Szeretnének egy olyan épületet létrehozni, mely az Őrség népi építészeti hagyományaiból merít. Őr Zoltán szerint egy haranglábra utaló megjelenés kilátóként is hasznosíthatóvá tenné az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!