Ukrán diákok is tanultak több iskolában

2022.06.16. 16:23

Megnéztük, vajon hogyan telt a tanév utolsó napja - Több vasi iskolában is jártunk

Ó, ió, ció, áció, káció: kezdődik a vakáció. A 2021/22-es tanévben ukrán gyerekek is tanultak több vasi iskolában.

Tóth Kata

A gércei általános iskola apraja-nagyja – 91 diák és 14 pedagógus – a sportpályán töltötte a délelőttöt

Forrás: Szendi Péter

Az ötszáz magyar tanuló mellett ukrán gyerekek is kaptak bizonyítványt a szerda esti tanévzárón a Szombathelyi Neumann János Általános Iskolában, ahová a Szombathelyi Tankerületi Központ intézményei közül a legtöbb – tizenhét – háborús menekült gyerek jár. A tankerületben több mint tíz iskolában negyven ukrán diák tanul jelenleg, közel negyven százalékuk a Szombathelyi Neumann-iskolába került, nem véletlenül. 

Dr. Kiss-Geosits Beatrix intézményvezető már februárban több helyen jelezte, hogy iskolájuk az intézményes segítségnyújtás jegyében befogad Ukrajnából jövő gyerekeket. Gyorsan híre ment, hogy az iskolában szervezetten folyik az Ukrajnából menekült gyerekek oktatása, nevelése, a magyar mint idegen nyelv tanulása. 

– Szerencsések vagyunk, mert van egy főállású ukrán anyanyelvű kolléganőnk, aki itt végzett az ELTE szombathelyi campusán magyar–ének szakon. Az ő nyelvismeretére építettük kezdeményezésünket. Érkezett egy Kárpátaljáról származó magyar, ukránul is tudó kolléganő, akit óraadóként vettünk fel, hat hete ő tart nekik nyelvórákat. A csoport mellett pedagógiai asszisztens is dolgozik, aki orosz szakosként megérteti magát az ukrán diákokkal – mondta az intézményvezető. 

A magyar nyelvi órák mellett a gyerekek integráltan részt vesznek az ének, vizuális kultúra és a testnevelésórákon, délután a napköziben vannak együtt a magyar gyerekekkel, így egymástól is sokat tanulnak. A Neumann-iskolába járó ukrán gyerekeket az Ökumenikus Segélyszervezet is felkarolta. Eddig egy ukrán nyelvű laptopot kapott a csoport tőlük, és elvitték őket Kőszegre kirándulni. 

– Ez a hivatásunk, mi így tudunk segíteni: tanítunk, oktatunk, nevelünk. Fontos, hogy nyáron se engedjük el a gyerekek kezét. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásztól ígéretet kaptunk arra, hogy az ukrán diákjaink részt vehetnek a napközis táborukban. Szeretnénk olyan élményeket nyújtani, amelyek képesek tompítani a háború alatt elszenvedett traumákat is – mondta az intézményvezető. 

Nem csak Szombathelyen jártunk: a Gércei Általános Iskola diákjai például a falu sportpályáján töltötték a tegnap délelőttöt. Sor- és ügyességi versenyekben vettek részt, bemelegítésként métáztak, befejezésként tanár-diák kidobóztak. Orsós Benedek az első osztályt végezte el, a tollaslabda-szállításról mondta, „jó móka volt”. 

© Unger Tamás
Örültek az ukrán gyerekek, hogy kapnak bizonyítványt. A háttérben Kiss-Geosits Beatrix
Forrás: Unger Tamás

Az első tanévét úgy foglalta össze: – Matematikából nem nagyon voltam táltos, olvasásból annál inkább –, igaz, a nagybetűket már ismerte. A hetedikes Borbély Petra és Görög Elizabet pörgős nyárra számít: táborokkal, nyaralással. Zanati Margit igazgató arról számolt be, változatos volt a tanévük: nyertek pályázatokat, nagy büszkeségük, hogy jól szerepeltek tanulóik a levelezős vetélkedőkben és 600 méteres síkfutásban az országos diákolimpiára készül az egyik diákjuk. Hétfőn Csodaszarvas napközis tábor kezdődik az első héten a felsősöknek, utána az alsósoknak. Július 17-én pedig irány Zánka, a Napközi – Erzsébet-tábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!