Szép otthon

2022.06.12. 15:30

Merész vizuális hatások a teraszokon - A textilpárnás kerti bútorokat felfrissíthetjük új huzattal

Lassan a múlt ködébe vész a fonott fotel, a rideg műanyag szék, a szintén műanyag, ám szinte tisztíthatatlan asztal. Átveszik a helyüket a kertben, a teraszokon, az erkélyeken a textilpárnás kényelmes kanapék.

Arany Horváth Zsuzsa

Látványos hatást érhetünk el a kontrasztos színekkel, geometriai formákkal

Forrás: Shutterstock

A rattant mímelő műanyag kerti bútorok többféle színben kínálják magukat, hasznosak a sötétszürkék, a mélybarnák, talán könnyebb a tisztításuk, illetve jobban viselik az időjárási hatásokat, a páratartalmat, a vakító-fakító napfényt, mint a csak eleinte hófehér színűek. Ezekre a padokra, kanapéformákra azonban mindenképpen párnák dukálnak, ekképp lehet kényelmesen heverészni rajtuk, limonádét szürcsölgetni. A textilek mintázata, formája, színe kifejezheti egyéni ízlésünket, de azt is, hogy mi kapható az üzletben, netán milyen maradék anyag lelhető fel az otthoni varrógépben. Ha igyekszünk elkerülni a konfekció egyenfazonjait, válasszunk egyedi megoldásokat, így elkerülhetjük, hogy a szomszédolós kerti partikon visszaköszönjön a saját kerti bútorunk. Adja magát például a diszkrét apró virágminta, a nyár színeivel, sárgával, pirossal, kékkel és zölddel. 

Jó szolgálatot tesznek akkor is, ha borús az idő, hiszen meleg színükkel elérik a napsütötte hatást. De ha megunjuk, vagy esetleg valami vagányabbra vágyunk, kicserélhetjük a huzatokat, követve a trendeket. Idén úgy tűnik, a geometrikus mintákat választotta a divat, méghozzá kontrasztos színelrendezésben. A klasszikus fekete-fehér (képünkön) mellett hasítanak bordók, vörösek, lilák és pinkek, némileg teátrális hatást kölcsönözve a székeknek, foteloknak, kanapéknak. Így aztán nagy konstruktivista festőnk, Vasarely is elámulna néhány kerti pihenősarok láttán. A csíkos mintázat jól illeszkedhet a fapadozat deszkáihoz is, a formajáték pedig rímelhet egymásra. Ha már benne vagyunk a teljes megújításban, akár több szettet is varrathatunk egyszerre, így cserehuzatunk is lesz, amíg mosásban van az egyik. 

A moshatóságért mindenképp legyen könnyen levehető a huzat, ma már, ahogy az ágyneműk esetében, itt is a műanyag cipzár használatos a gombok helyett, sőt, némelyik megoldáson húzogató sincs. A textilanyagok közül természetesen aszerint válaszszunk, hogy az adott helyen mennyire kell majd vízállónak lennie a garnitúrának. Visszatérhet a letörölhető műanyagtartalmú is. A párnákat esténként ne feledjük a szabadban, gondoljunk azokra az éjszaka portyázó kisállatokra, amelyek szintén szeretik a kényelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!