Konferencia

2022.06.17. 11:30

Nagyobbat lehet építeni, régebbit nem - Közös fórumot tartott Hargita és Vas megye

A Vas Megyei Önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa közösen valósította meg a Bethlen Gábor Alap támogatásával az „Értékturizmus Vas Megyében” című konferenciát a Megyeházán csütörtökön.

Merklin Tímea

V. Németh Zsolt, Izsák-Székely Lóránt, Dr. Tóth Ernő, Majthényi László, Borboly Csaba, Kevy Albert, Süveg Éva

Forrás: Unger Tamás

Hargita megye a legfiatalabb testvérmegyénk – mondta Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dicsérve a korábbi és a jelenlegi vasi értéktárvezető Tausz István és Kevy Albert munkáját; ez a fórum lényegében a párja a 2019-ben Csíkszeredában megrendezett közös értékturizmus konferenciának. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke köszöntőjében külön üdvözölte a Hargita Megyei Értéktár családi vetélkedőjének győzteseit is, akik számára a helyiek gazdag vasi programot állítottak össze. 

Hangsúlyozta: Magyarország kormánya nem a papíron meghúzott határokban gondolkodik – erre számos bizonyíték van: a kettős állampolgárságtól a kulturális és gazdaságfejlesztésekig –, de akkor is lehetett érezni, hogy nagyon „együtt vagyunk”, amikor a Felszállott a páva tehetségkutatóban a legnagyobb természetességgel jelentek meg határon túliak.

 A Kárpát-medencei egység létrehozásának része a hungarikum törvény is, amelynek hatálya kiterjed a határon túli magyar értékekre is; nemzeti sajátosságaink között nagyon meghatározóak az erdélyiek. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a rendezvény védnöke az értékőrzéssel kapcsolatosan azt fogalmazta meg, hogy „nagyobbat lehet építeni, de régebbit nem”; és „ami csak volt, azt nem tudjuk pénzben megvenni újra”. Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke az Értéktől az élményig címmel tartott előadást, Ják értékeit mutatta be dr. Tóth Ernő polgármestere, és bemutatkoztak a Hargita megyeiek, akiket aztán a Püspöki Palotába és a Székesegyházba vittek látogatásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!