Ropogós, piros és ellenállhatatlan

2022.06.16. 20:00

Rekordtermés cseresznyéből - Szedd magad akciót látogattunk meg egy Vas megyei ültetvényen - fotók

Júniusban érik, ropogós, piros és ellenállhatatlan – persze hogy a cseresznyéről van szó, amiből kis fáradsággal rövid idő alatt akár nagyobb tételt is begyűjthetünk. Szedd magad akciót látogattunk meg egy kéthektáros ültetvényen.

Tóth Kata

Gyarmati Bálint elégedett a terméssel: van olyan szem, amelyikbe kettőt kell harapnunk, hogy elérjünk a magjáig

Forrás: Szendi Péter

Sárvár-Hegyközségen túl, még Sótony előtt jókora táblára pingált cseresznye hirdeti a lelőhelyet. Néhány száz méterre, már a kerítésen belül a faháznál Gyarmati Mihályné Jutka „mázsál” és kedvesen megfeddi vásárlóit, miért nem szedtek még sötétebb szemeket. Amíg kezet mosnak, a magyarázatot is megkapjuk Bukovácz Andreától és Nagy Attilától: kevésbé szeretik a nagyon érett cseresznyét. 

– Tizenöt kilót szedtünk. Amikor legutóbb itt jártunk is csak néhány kilóért jöttünk, de gyorsan teltek a kosarak, rekeszek, finom volt a gyümölcs, így végül 11-et vittünk haza. Az sem mellékes szempont, hogy mi szedjük le frissen a fáról és a boltihoz képest nagyon kedvező az ára. A házaspár a szomszédból, Sótonyból jött. Nemrég számolták fel a Pest megyei életüket, sárvári a rokonságuk, itt telepedtek le. A cseresznye egy részét elteszik befőttnek, fagyasztanak és frissen is fogyasztanak belőle. Holnap pedig még visszajönnek újabb adagért.

 Van, aki busszal érkezik, celldömölki, szombathelyi szedőkkel is találkozunk, miközben a farm gazdájával sétálunk a sorok között. Gyarmati Bálint elégedett, hiszen az idén a fagy elkerülte az ültetvényt, illetve csak minimálisan fordult elő a virágzásban, ami tíz százalék terméskiesést okozott. Ez a csonthéjasoknál nem számottevő, hiszen helyes agrotechnika esetén száz virágból lesz legjobb esetben 20-30 szem gyümölcs, amit betakarítanak. Az aszály május 15-éig sújtotta a gyümölcsöst: a megye más részein esett eső.

Ők végül kétszer harminc milliméternyit kaptak, ami megmentette az ültetvényt. Jó időben érkezett, mert ekkora felületet nem lehet öntözni, vagy csak nagy erőfeszítések árán, mondja. Összességében az egész megyében, sőt országosan szép a cseresznyetermés, a sok napsütés kedvezett a gyümölcsök fejlődésének. Mennyiségét, méretét és érettségét tekintve is a legjobb állapotú most a csonthéjas gyümölcs. A friss piac megkívánja a minimum 25-27 milliméter átmérőt, az egységes színt – szín- és méretskála alapján csak ez eladható, például Budapesten a nagybani piacon, ahonnan a zöldségesek viszik szerte az országba, avat be a részletekbe a gazda. Megtudjuk azt is, hogy óriási a szakadék a piaci és a termelői árak között: a végére szinte triplázódnak.

Először korai, az Érdi bőtermő meggy előtt érő Vera, utána a meggyel egy időben érő Carmen fajtát kóstolunk, köztük 30 milliméter átmérőjű szemeket is – nem okoznak csalódást. Szó esik a munkáról is, amit egy évben az ültetvény ad. 

– Előrejelzésre alapozott növényvédelmi beavatkozásokra és tápanyag-utánpótlásra van szükség. Kaszáljuk a sorközöket, folyamatosan kell nyírni a gyepet. A sorok alját speciális gépekkel műveljük feketére, azaz talajosra hagyjuk a vegyszeres gyomirtás helyett. Kézzel metszünk és alakítjuk a fákat. Az első években a koronaalakítás ad feladatot, az ötödik évtől már csak kontúrmetszést végzünk géppel – sorolja.

 A gazda szerint sajnálatos, hogy az emberek leszoktak az öngondoskodásról és hogy felborult a húsz-harminc éve még jellemző gyümölcssorrend, azaz nem az adott éghajlati övön aktuálisan termő gyümölcsöt fogyasztjuk. Már itt van az importdinnye és a sárgabarack. Egész éven át kapható a banán, az ananász, a szőlő, a narancs. Mi arra szavazunk, hogy a szezonális gyümölcsökkel akkor lakjunk jól, amikor érnek. Ha friss cseresznyét szereznének be, vagy tennének el télire, a Szedd magad akciókban még a jövő hét végéig megtehetik. Aztán készülhetnek az ugyancsak rekordtermést ígérő meggyszezonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!