Össze mérték erejüket

2022.06.17. 18:05

Testközelből láthattuk, hogyan küzdenek - Erőt próbáló feladatok a legerősebb tűzoltók nemzetközi viadalán Szombathelyen

Hivatásos, önkormányzati, létesítményi, honvédségi és önkéntes tűzoltók, köztük nők is rajthoz álltak a TFA-FCC Hungary (Toughest Firefighter Alive) Az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Vasban negyedszer, a szombathelyi Fő téren most először mérte össze az erejét száz bátor tűzoltó, köztük külföldiek is – Horvátországból, Ausztriából, Szlovákiából és Romániából is érkeztek nevezések. A versenyzők korcsoportonként a bíróknak és a civileknek is megmutatták, milyen kihívásokkal küzdenek nap mint nap. A megnyitón dr. Nemény András polgármester úgy fogalmazott: büszke, hogy Szombathely ad otthont a rendezvénynek, ahol azok versengenek, akik bemennek egy épületbe, amikor mindenki más kimenekül és arra tették fel az életüket, hogy másokat megmentsenek. Dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a tűzoltók életében különösen fontos a sport, a fizikai állóképesség és a sportszerű versenyzés.

Az FCC (Firefighter Combat Challenge) annyit tesz: egy speciális akadálypályán kell időre végigmenniük a jelentkezőknek, mindezt teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben. A tűzoltók 19 kilós tűzoltótömlővel futottak fel egy mobilállvány tetejére, a kalapácsdobozban 4 kilós kalapáccsal mértek ütéseket egy fém gerendára, szlalompályán futottak végig, „C” sugarat húztak el 22,8 méter távolságra, átérve a lengőajtón el kellett találniuk a célt a sugárcsővel, majd egy 80 kilós bábut cipeltek 30 méteren – mindezt hat perc alatt. Utána erőfeladatok várták őket: nagy súlyokkal küzdöttek meg különböző helyzetekben. A megyéből Iszak Gábornak, Horváth András Attilának, Fehér Ádámnak, Nagy Zoltánnak, Bognár Dávidnak és Mersich Miklósnak szurkolhattak a nézők és a bajtársak. Az utóbbit felkészüléséről kérdeztük: 

– Mivel az elmúlt hetekben négy lépcsőfutó-versenyen is részt vettünk Szombathelyen, Tatabányán, Pécsett és Szolnokon, így leginkább futóedzéseket végeztünk: a velemi Szent Vid kápolnához az Avar szállótól felvezető meredek rövidítőt tettük meg többször légzőkészülékben, védőruházatban. Emellett erősítő gyakorlatokat, saját testsúlyos és súlyzós edzéseket végeztünk. Speciálisan a TFA versenyre kedden gyakoroltunk. A kőszegszerdahelyi iskolapályán állítottuk össze a feladatokat, amiket tudtunk szimulálni. Például a 80 kilogrammos bábu 30 méteren való cipelését, a vízzel teli tömlő kihúzását 22 méterre, majd gyakoroltuk a cél lelövését, a szlalomfutást, a kalapácsdobozban 100 ütést 4 kilós kalapáccsal, 2x20 kilós ballon cipelését és a tömlőtekerést.

A két pálya teljesítése alapján alakult ki a korcsoportokban a végleges sorrend. A versenyt legjobban teljesítő vasi induló a Kőszegszerdahelyi ÖTE tagja, Bognár Dávid lett. Az összesített feladatok teljesítésében legjobban szereplő magyar tűzoltó, aki az idén elnyerte a vándorkupát: ifj. Bodó László (Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület). Színes családi és gyermekprogramokkal, kézműves foglalkoztatókkal, szakmai bemutatókkal, igazi fesztiválhangulatban telt a délelőtt. Ki lehetett próbálni a füstsátrat, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság installációval készült. Az eredményhirdetés után kötélugró és tűzzsonglőr show-t tartogatott a program.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!