Közgyűlés

2022.06.27. 12:52

Visszaállítják az 5-ös buszt, kiküszöbölnék a késéseket a 30Y-s és a 9-es járatokon

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Nagyságrendileg egymillió kilométert tettek meg az elmúlt mintegy félévben a Blaguss-buszok Szombathely útjain. Havonta átlagosan két járat-kimaradásuk volt - derült ki Tóth Gergely, a cég kirendeltségvezetőjének tájékoztatójából. 

Megtudtuk: az időalapú jegy és  30 napos bérlet bevezetésén is dolgoznak, emellett a menetrendi fejlesztésekkel újabb csatlakozási lehetőségeket teremtenek a vasútállomáson.

Az előadó hangsúlyozta: a megváltozott gazdasági helyzetben változatlan jegy- és bérletárakkal számolnak, miközben Szombathelyen 9 éve ugyanezek az árak. Tény ugyanakkor, hogy március 11-étől a közlekedési társaságok nem vásárolhatnak hatósági áron üzemanyagot, így a Blaguss Aagora Hungary Kft. is 800 forint felett szerzi be az üzemanyagot. 

Megtudtuk: a 30Y és a 9-es vonalán a mostani késéseket megszüntetnék. A 30Y vonalán a jövőben is minden nap egységesen 30 percenként indul autóbusz, de a menetrendben meghatározott menetidőt a forgalomhoz igazítják. Emellett a 9-es autóbusz az oladi városrészt is kiszolgálja a jövőben,valamint a Joskar-Ola forduló után tovább közlekedik a vasútállomás felé.
 

Visszaállítják az 5-ös buszjáratot: a Minerva lakópark és az oladi városrész között közlekedik majd, ám Olad faluba nem jár majd ki. Az ott élők számára ugyanakkor lesz átszállási lehetőség más járatokról - ígérte Tóth Gergely.  A kirendeltségvezető kitért arra is, az 5-ös busz elsősorban iskolai időszakban fog közlekedni, augusztus 1-jétől azonban már elindítják a járatot. 

Tóth Gergely utalt arra is, népszerűek a 12-es és 21-es autóbuszjáratok. Az 1 U viszonylaton órás ütemű közlekedést vezetnek be összehangoltan a 12-21-21A járatokkal.

A körjáratok egységesítését is tervezik - a 2A, 2C, 20 , 20C, 29 A, 29C járatok esetében. 

6-os vonalán hétköznap nem változtatnak, hétvégén viszont jelentős módosítások várhatók. A vonal egyes rész szakaszain közlekedő járatok helyett 60 percenként a teljes vonalon közlekednek az autóbuszok augusztustól - tudtuk meg.

A 7-es buszjáratot is érinti a módosítás: így a jövőben a Király sportcentrum környékét minden napszakban érinteni fogja a járat.

Tóth Gergely kitért arra is: a 23-as autóbuszvonal útvonalát meghosszabbítják a vasútállomásig. Továbbá tesztjelleggel indítanak egy 24-es vonalat. A Minerva lakópark és Olad városrész között most csak nagy távolság megtételével lehet közlekedni. Ebben a vonalvezetésben próbálják a menetidőt csökkenteni a 30Y-hoz képest.  

A menetrend-módosításra vonatkozó javaslatot jóváhagyták a képviselők. Mint ahogy azt is, hogy 60 millió forint előleget kap a Blaguss Agora Hungary Kft. az önkormányzattól június végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!