Még mindig kellene az eső

2022.07.02. 11:30

Aratás Vas megyében: a búza hozama hektáronként változó, de a minősége nagyon jó - Több gazdánál is érdeklődtünk - fotók

A hagyomány szerint június 29-én, Péter-Pál napján kezdődik az aratás. Az aszályos év után, a hőhullámban nem is vártak tovább a vasi gazdák: az őszi árpa után már vágják a búzát. A minőségre egyelőre nincs panasz.

Cseh-Egyed Bernadett

Szabó Tibor gazdálkodó elégedett a búza minőségével

Forrás: Cseh Gábor

 Többedik napja már, hogy a délelőtti órákban a 30 Celsius-fokot súrolja a hőmérő higanyszála. Igazi aratóidő van – tartja a mondás, és így is van: gombamód jelentek meg a kombájnok a vasi határban. Péntek már a harmadik nap, hogy Szabó Tiborék vágják a búzát Bögötén. Az őszi árpa betakarításával végeztek, a mintegy 250 hektárnyi búzatáblán még néhány napig biztosan eltart a munka. – Ilyen korán soha nem arattunk búzát – teszi hozzá, majd azt is: ilyen aszályos időszak sem volt mostanában. A tavaly le nem hullott csapadék nagyon hiányzik a földből, a június eleji eső csak ideig-óráig hozott enyhülést. A föld nedvességtartalma 50 centiméter mélységben is csak 6-7 százalék. 

Hogy ez mit jelent a növény számára, meg is mutatja Szabó Tibor: a kavics megégette a leveleket, a kalász mintegy tíz centiméterrel kisebb a szokásosnál, a szemek apróbbak. Ennek ellenére a minőség kiváló: az eddigi mérlegelések szerint a sikértartalom, a hektolitersúly, a fehérjetartalom és egyéb, a sütőipar számára fontos paraméterek is megfelelőek. 

Hasonló véleményen van Bíró Attila is, aki őszi árpát 40, búzát 240, repcét 140 hektáron termel. – A búza hozama hektáronként változó, de a minősége nagyon jó. Érdekes, hogy az árpaszemek pont ott nem elég pocakosak, ahol mindent megadtunk a földnek. Úgy tapasztaljuk, a megváltozott klímában, a hektikus időjárásban a túlzott tápanyagpótlás sem feltétlenül jó e növény esetében – fűzi hozzá. Egész nap a földön vannak ők is: a levelek néhol még zöldek, de a szemek víztartalma miatt nem várhatott tovább az aratás.

 – Korai búza, de ilyen korán még azt sem vágtuk – jegyzi meg. Dr. Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei szervezetének elnöke arról tájékoztat, hogy az aratási bizottság keddi jelentése szerint az őszi árpa mintegy felét betakarították már, de ez a szám a hétvégén várhatóan eléri a 80–90 százalékot. Kemenes környékén aránylag alacsonyak a hozamok, ahogy haladunk a nyugati határ felé, úgy emelkednek a terményátlagok. Hozzátette: az ország keleti felében a száz millimétert sem érte el az éves csapadék mennyisége a tavalyi aszályos esztendő után, és ez a megosztottság jellemző a megyére is. Az aszály és a hőség miatt pedig rendkívül korán kezdődött a betakarítás. Pontosat még nehéz mondani, de az elnök szerint az már most látszik, a repce nem a várható minőséget hozza; és a vetőmagok milyensége is kérdéses. Vas megye helyzete szerencsés, de a keleti országrészben és a környező országokban tapasztaltak miatt gyanítható, engednek majd a norma mutatóiból. 

– A kombájnok nem működnek üzemanyag nélkül, ezt a kormány kristálytisztán tudja, és minden segítséget megad, stratégiai kérdésként kezeli a mezőgazdasági gépjárművek üzemanyaggal történő ellátását – hangsúlyozza dr. Pusztavámi Márton, aki szerint ilyen biztosíték mellett – még ha a beszerzés körülményei nehezebbek is – nem kell üzemanyaghiánytól tartaniuk. – A betakarítás ideje alatt fokozott terhelést jelentünk a társadalomnak. Elnézést kérünk, de a közös kenyerünket aratjuk. Arra kérek mindenkit, figyeljünk egymásra. A légköri aszályban pillanatok alatt fellobbanhatnak a lángok – mondja. 

A beszélgetés végén tehát oda kanyarodunk vissza, ahonnan elkezdtük: eső, eső és eső kellene. Szenvednek az aszálytól az őszi kultúrák is: rossz állapotban van a cukorrépa, szója, napraforgó, kukorica – de ha most jönne még egy kiadós mennyiségű égi áldás, átvészelnek ezt az időszakot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!