Fontos, még ha csak három ház is

2022.07.02. 07:00

Az útépítés miatt aggódtak szombathelyi olvasóink, kérdéseikre először nem kaptak választ – Segítettünk

A Vas Népéhez fordultak a Jáki út 65-67-69. lakói, akiknek napi életére hat a mellettük zajló útépítés, de hiába írtak levelet az illetékeseknek, nem kaptak választ. Segítettünk.

Vas Népe

Kovács Lajos, Kovács Mónika, Buda Gábor egyeztettek a levél tartalmáról

Forrás: Unger Tamás

 A Jáki út 65-67-69. számú ház lakóinak útépítéssel kapcsolatos panaszaira – elmondásuk szerint – az volt a szóbeli reakció, hogy „csak három ház”, ezért Kovács Mónika leveleket írt, hogy írásban tájékoztatást kérjen, mikor mi fog történni. De május 28-án elküldött kérdéseikre nem adtak választ az illetékesek, sem a városüzemeltetési osztály, sem a kivitelező cég. 

Két hét várakozás után a Vas Népéhez fordultak segítségért, hogy szeretnének egyeztetést kérni. Hangsúlyozták, hogy nem az útépítés ellen vannak, de nem szeretnének hátrányokat elszenvedni az építkezés miatt. Elmondták, amit le is írtak leveleikben: a szombathelyi Ferenczy utca elkerülő szakaszának kiépítése, annak kivitelezési munkálatai szorosan érinti lakóhelyüket, és jelentősen megváltoztatja, befolyásolja mindennapi életüket, hiszen közvetlenül mellettük megy el az út, és a hármas házcsoport előtt lesz a körforgalom. A hozzájuk vezető utca használhatósága létkérdés, az idős szülők orvosi ellátásra szorulnak, Mónika édesapjáért, Kovács Lajosért hetente háromszor jön a betegszállító a szükséges egészségügyi ellátás miatt.

Miután a helyszínen megismertük a problémákat, még aznap levelet írtunk az önkormányzatnak és a kivitelezőnek, jelezve, hogy készülő riportunkban a panaszosokon kívül szeretnénk megszólaltatni az illetékeset, és válaszokat várunk azokra a kérdésekre, amelyek a lakókat foglalkoztatják. Így például arra, hogy megtörtént-e a házak állapotfelmérése, annak a kockázatnak a felmérése, hogy a döngölő eszköz nagy rezgése esetleg kárt okozhat? Hogyan oldják meg a három ház megközelíthetőségét (kocsival és gyalog), ha elkészül az út? Egyes fákat most piros x-szel megjelölve látunk, ezeket valószínűleg kivágják? Helyreállítják-e a házcsoport előtti zöld területet, ami védte az épületeket a portól? Lesz-e olyan zajvédő fal az út és a házak között, amilyen Kámon és Olad között épült? Érinti-e a vezetékezésüket (gáz, villany, tévé, telefon, internet) az útépítés? Az itt lévő házak és az udvarok nagy (3–3,5 méter) szintkülönbsége miatt égető kérdés, hogy az épülő út vízelvezetése miként lesz megoldva? 

© Unger Tamás

Közvetlenül Buda Gábor háza mellett megy el az új út 
Forrás: Unger Tamás

Kell-e attól tartani, hogy az útról lefolyó víz elárasztja őket? E kérdések elküldése után másnap Kovács Mónika telefonon jelezte, hogy értesítést kaptak: egy hét múlva helyszínbejárás lesz. Meg is volt, majd újabb két nap múlva a helyszínelők visszatértek, és a házak belsejében fotódokumentációt készítettek. 

Mindezek után, június 27-i keltezéssel a Vas Népe is megkapta a válaszokat az önkormányzattól. Arról tájékoztattak, hogy helyszíni egyeztetést hívtak össze a városüzemeltetési osztály kezdeményezésére, amelyen a kivitelező és az önkormányzat munkatársai is részt vettek, és a lakókat észrevételeikre reagálva teljeskörűen tájékoztatták. Leírták, hogy az érintett ingatlanokról (kívülről) fényképes dokumentáció készült már a kivitelezési munkák megkezdése előtt (Kovács Mónika elmondása szerint erről ők korábban nem tudtak), és a lakókkal egyeztetett időpontban kerítettek sort az épületek belső állapotfelmérésére. 

Az ingatlanok megközelíthetőségének kialakítása szerepel a kiviteli feladatok között. A helyszínrajzot a lakóknak ezen az egyeztetésen bemutatták. Ugyancsak ez alkalommal ismertették velük azt a kertépítészeti tervet, ami a zöldfelület rendezésére készült, és egy olyan volumenű növénytelepítésről szól, amelynek részeként 170 fát, 310 örökzöldet és 2042 cserjét ültetnek el a környéken. Megtudhattuk azt is, hogy – a hálózati besorolását tekintve belterületi út mellett – zajvédő fal nem készül. 

A meglévő közművek természetesen megmaradnak, a kivitelezés során előfordulhat azonban, hogy egy rövid időre a légvezetékes közműveknél üzemszünet lesz; ennek időpontjáról a lakók értesítést kapnak. Az útépítéssel együtt készül a csapadékvíz-elvezetés is; a lakók ingatlanjait az útról lefolyó csapadékvíz nem fogja veszélyeztetni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!