Korlátozott lehetőségek

2022.07.04. 17:27

Öt Vas megyei település polgármestere kéri a megszűnt járat visszaállítását

A június 16-ai menetrend módosításával a Volánbusz Zrt. megszüntette a Szombathelyről Sümegre induló kora délutáni járatát és annak a vissza irányba közlekedő párját. A 15 érintett település közül öt polgármestere levélben fordult a társasághoz, melyben kérik: állítsák vissza a járatot, ugyanis annak megszüntetésével idős emberek ügyintézését és bevásárlási lehetőségeit korlátozzák.

Polgár Patrícia

Zömbik János, Nemeskeresztúr polgármestere

Forrás: Cseh Gábor

A társaság június 16-ával több Vas megyei viszonylatban is módosított a menetrendjén. A Szombathelyről Sümegre 9 óra 10 perckor induló 223. számú járatot, valamint annak párjának, a Sümegről Szombathelyre 12 óra 20 perckor induló 226. számú járat megszüntetése azonban nagy visszhangot keltett a járat által érintett kistelepülések lakói között. 

Zömbik János Nemeskeresztúr, Gőcze Zsanett Borgáta, Németh Dezső Duka, Gulyás Zsanett Kissomlyó és Kiss András, Jánosháza polgármestere közös levélben kereste meg a Volánbusz Zrt-t, amelyben leírják: „a települések lakossága rendszeresen igénybe vette a járatokat, ezért értetlenül állunk a döntés előtt. A Sümegre közlekedő délelőtti járattal a lakosság könnyen el tudott jutni Jánosházára és a sümegi kormányablakba, a Szombathelyre közlekedő délutáni járattal pedig kényelmesen elérhető volt a megyeszékhely. 

A járatpárt bevásárlás és egészségügyi ellátások igénybevétele céljából egyaránt használták a lakosok. Településeink tömegközlekedési lehetőségei egyébként is szűkösek, vasútállomás csak Jánosházán és Nemeskeresztúron található, a helyi lakosság így az autóbuszos tömegközlekedést tudja igénybe venni, de ezzel a döntéssel ezek a lehetőségek még tovább szűkültek tovább növelve a kistelepülésen élők helyzetének hátrányosságát.”

Az összefogás kezdeményezője, Zömbik János, Nemeskeresztúr polgármestere elmondta: mivel ez a járat volt az egyetlen opció arra, hogy az időskorú nemeskeresztúriak (hasonlóan a többi környékbeli falu lakóihoz) átszállás nélkül eljussanak a környező nagyobb városokba.

A Volánbusz Zrt. ígéretet tett az azt felkereső polgármestereknek az ügy kivizsgálására. Kérdéseinkkel lapunk is megkereste a társaság sajtóosztályát, egyelőre azonban nem érkezett válasz a kérdéseinkre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!