Nyaralás kisállattal

2022.08.08. 07:00

A kutya és a macska is utazhat a külföldi nyaralásra

Hosszabb utat tervezek külföldre, és nem szeretném hetekre mások gondjaira bízni a kiskutyámat. Mit kell beszereznem, hogy velem tarthasson? – kérdezte olvasónk.

vn

Fotó: Shutterstock

Egyre többen viszik magukkal a kedvenceiket is a nyaralásra, és sokan a külföldi utazásukat is úgy szervezik, hogy a kutyájuk, macskájuk, vadászgörényük is elkísérhesse őket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állategészségügyi és állatvédelmi igazgatósága közölte: a kutyák, macskák és görények tagállamok közötti mozgatásához az állatoknak rendelkezniük kell mikrocsippel, veszettség elleni érvényes védőoltással és az Európai Unió által elfogadott formátumú kisállatútlevéllel. Ezek mindegyike állatorvostól kérhető. 

A veszettség elleni védőoltás akkor érvényes, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrocsippel, továbbá, ha az első vakcinázása óta letelt a 21 napos várakozási idő, ennyi idő alatt alakul ki a megfelelő védettség. A magyar jogszabályok értelmében a veszettség elleni védőoltást évente meg kell újítani az érvényesség fenntartása érdekében. Az egy éven túl beadott oltást ismét elsőnek kell tekinteni, és 21 nap elteltével kezdhető meg az utaztatás. 

További feltétele annak, hogy a kedvencünket beléptessék az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba és Máltára, a szintén állatorvos általi féreghajtás. A kezelést a belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégezni, és a kezelés tényét az állatorvosnak rögzítenie kell az EU állatútlevélben. A dokumentumban fel kell tüntetni a készítmény nevét, gyártóját és a kezelés pontos időpontját. Mindezt az állatorvosnak a pecsétjével és aláírásával kell hitelesítenie. 

Amennyiben kedvencünkkel elhagyjuk az Európai Unió területét, tájékozódnunk kell arról, hogy a tranzit-, illetve a célországok fel vannak-e sorolva az 577/2013/EU rendelet II. mellékletének 1. és 2. részében. Ha állatunkkal olyan országot érintünk, amely nem szerepel a listán (mint például Szerbia, Ukrajna), azaz veszettség szempontjából aggályosnak minősül, az állatot veszettségvírus elleni ellenanyag-tartalom kimutatására irányuló vizsgálatnak kell alávetni. 

A vérvizsgálat elvégzéséhez szintén a szolgáltató állatorvost kérhetjük fel, aki a beoltott állattól a vakcinázás után legalább 30 nappal vért vesz, és a mintát a vér ellenanyag-szintjének meghatározására az unió által akkreditált Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriumába küldi. Az eredmény akkor tekinthető kedvezőnek, ha a szérum ellenanyag-tartalma legalább 0,5 NE/ml. Az eredményközlő dokumentumot csatolni kell az útlevélhez, valamint annak alapján az állatorvos bejegyzi a kedvező eredmény tényét. 

Ha a tulajdonos a kedvencével veszettség szempontjából aggályos országba lép be, és nem rendelkezik kedvező vizsgálati eredménnyel, az állat nem léptethető vissza az EU területére addig, amíg a tulajdonos el nem végezteti a vizsgálatot akkreditált laboratóriummal. Kedvező eredmény esetén is csak 3 hónapos várakozási idő után kezdheti meg a kedvence utaztatását. A kisállatútlevelet az állatorvos az oltási könyvbe bejegyzett adatok alapján állítja ki. Az utazás során az oltási könyvet együtt kell kezelni az útlevéllel.

Legfeljebb öt állat jöhet velünk - Ha nem kereskedelmi céllal utazunk külföldre, akkor az állatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie. Az utaztatott állatok száma nem haladhatja meg az ötöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!