Feketemunka

2022.08.22. 14:00

Vasiak is vannak a feketefoglalkoztatók listáján

Frissült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketelistája, melyen a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók is szerepelnek. Vasiakat is találtunk a felsorolásban.

BTK

Fotó: MW archívum

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján rendszeresen közzéteszi azoknak a foglalkoztatóknak az adatait – nevüket, székhelyüket, lakcímüket, adószámukat, természetes személyeknél az adóazonosító jelet –, amelyeknél a végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem jelentették be alkalmazottjuk munkaviszonyát.

A NAV közzéteszi továbbá a jogsértést megállapító határozat keltét, és végrehajthatóvá válásának napját is, írja az adóhatóság. A közzétett adózók adatait két év elteltével törlik. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáján Vas megyeiek is bőven szerepelnek: csak szombathelyi székhelyűek közül több mint negyvenet találtunk, de van répcelaki, büki, vépi, kőszegi, őriszentpéteri, szentgotthárdi, körmendi, sárvári, celldömölki és vasvári cég és magánszemély is a táblázatban. Az adatok alapján többségük az építőipar, az ingatlanforgalmazás, a vendéglátás (étterem, pizzéria) területén tevékenykedik, de találtunk köztük környezetvédelmi profilú kft.-t is.

Az adóhatóság emellett a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listáját is közzéteszi. Ide tartoznak azok az adózók, amelyeket a NAV foglalkoztatási jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül, végleges – közigazgatási pernél a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott határozatban bírsággal sújtott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!