Vadásznap

2022.09.03. 17:30

Muflonpörkölt, szarvashússal töltött dödölle is készült a körmendi kastélykertben - Tudósítás és sok-sok fotó a megyei vadásznapról

A Batthyány-kastély és annak északi kertje adott méltó otthont – 2019 után immár másodszor – a Vas Megyei Vadásznapnak szombaton. Hubertus-mise, fogadalomtétel, kiállítások, bemutatók és finom vadételek várták a látogatókat.

NI

Fotó: Jambori Tamas

A szervezők nevében Gagyi István, a megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy a magyar vadat, vadászt és vadászatot világhírűvé tevő ősök tevékenysége a mai vadászokat is kötelezi e munka folytatására. Bebes István, Körmend polgármestere házigazdaként – és a soproni erdészeti és faipari egyetem egykori hallgatójaként – üdvözölte a résztvevőket, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendezvény létrejöttén munkálkodtak.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosként  egyebek mellett arról beszélt, hogy amikor a magyarság karakterjegyeit akarjuk megrajzolni, a hungarikumok és kiemelkedő nemzeti értékeink között ott találjuk a magyarság történetét végigkísérő vadászathoz kötődő elemeket is: a kilenc ősi magyar kutyafajta között a négy vadászkutyát, a solymászatot, a X. századi magyar íjat, a gyulaji dámot és a gemenci gímet. Szólt arról az általa már évekkel korábban megkezdett, majd újra „terítékre került” jogszabályelőkészítő munkáról is, melynek eredményeként októbertől engedéllyel gyéríthető lesz a hazai hódállomány.

Fotós: Jambori Tamas

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökeként a vadgazdálkodás előtt álló kihívásokról és nehézségekről is szólt. Vámos Zoltán megyei főispán az ember és a természet között hidat teremtő vadgazdálkodást és a vadászok erős közösségét méltatta beszédében.

A Kiss László esperes plébános által celebrált Hubertus-mise után ötven ifjú vadász tett fogadalmat, ők prof. dr. Faragó Sándortól, a Soproni Egyetem emeritus rektorától kaptak útravaló gondolatokat.  

A vadásznapon elismeréseket is átadtak. Gróf Batthyány Lajos Emlékplakettet adományoztak dr. Pusztavámi Mártonnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezete elnökének, Nádasdy Emlékplakettet kapott a Vadása Vadgazdálkodási Egyesület. 

Fotós: Jambori Tamas

A vadászok közül elismerést kapott Szilágyi Imre (Szombathelyi Erdészeti Zrt.), Molnár Ernő (Répcevölgye Vadásztársaság), Horváth Péter (Aranypatak Vadásztársaság), Bedők Róbert (Vadása Vadgazdálkodási Egyesület), Boncz Tibor (posztumusz, Marcalmenti Vadásztársaság), Takács Márton (Aranypatak Vadásztársaság), Iszak Rajmund (Jáki Sorok Vadásztársaság), Kutas Zoltán (Hármashatár Vadásztársaság), Szabados Imre (Celli Sághegyalja Zrt.), Doncsecz István (Hársas Patak Vadásztársaság) és  Viserálek Martin (Szombathelyi Erdészeti Zrt.). Két rendőr munkáját is elismerték: a Körmenden szolgáló Pongrácz Csaba rendőr főtörzszászlós és a Celldömölki Rendőrkapitányságon dolgozó Hegedűs Tímea rendőr zászlós pénzjutalmat vehetett át a vadgazdálkodókat segítő tevékenységéért.

A megyei vadásznapon adták át a Diana Vadászhölgy Klub gyermekrajz-pályázatának díjait. A látogatók a trófeakiállítást és vadászati témájú festményekből összeállított tárlatot is megcsodálhatták.
 

 

Közben a kastélykertben tizenhét vadásztársaság és nyolc civil körmendi csapat mutatta be főzőtudományát. A Kenesei László elnökletével munkálkodó zsűri a "kötelező" vadpörköltek és -sültek mellett különlegességeket is kóstolhatott: például muflon jerke húsából készült pörköltet, meggymártással kínált, szarvashússal töltött, bundázott palacsintát vagy darált szarvashússal töltött dödöllét, amit áfonyalekvárral szervíroztak.

A megyei vadásznap délután agárbemutatóval, kulturális programokkal, eredményhirdetésekkel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!