Több a házasságkötés, de fogy a lakosság az országban

2019.08.29. 17:30

A belföldi népmozgás mérlege pozitív a megyében: sokan költöztek ide

Kevesebb születés, több halálozás, nagyobb természetes fogyás a megyében és országosan is, nőtt viszont a házasságkötések száma.

Budai Dávid

Fotó: pixabay.com

Csak élve születésből volt kevesebb idén az első fél évben, minden másból több volt, mint tavaly ugyanekkor, ám ezek közül csak a házasságkötések számának növekedésének örülhetünk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népmozgalmi adataiból kiderül, hogy hússzal több házasságot kötöttek a megyében június végéig, mint 2018 első fél évében, ami csaknem négyszázalékos javulást jelent, ám ez is messze elmarad az országos átlagtól, ahol csaknem nyolc százalékkal többen fogadtak örök hűséget.

Az élve születések száma a megyében és országosan is csökkent némileg, nálunk 2,2, országosan 2,8 százalékos a visszaesés. A csecsemőhalálozások száma a megyében megduplázódott, tavaly fél év alatt három volt, idén már hat, de országosan is csaknem 14 százalékkal több csecsemőt veszítettek el, mint tavaly.

Idén sajnos nőtt a halálozások száma is, a megyében 4,3, országosan egyszázalékos növekedés figyelhető meg. Vas megyében 824-gyel lettünk kevesebben, országosan csaknem 26 ezerrel. Ez olyan, mintha Siófoknak, az ország 47. legnépesebb városának egy év alatt eltűnnének a lakói. A KSH régiós elemzése szerint a születések száma a Közép-Dunántúlon és Pest régióban emelkedett (1,2 és 0,8 százalék), a többiben csökkent.

A legjelentősebb mértékű visszaesés a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon (7,0 és 5,8 százalék), a legkisebb az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön (2,2 és 2,8 százalék) történt. A halálozások száma három régióban – köztük a Nyugat-Dunántúlon 0,5 százalékkal – csökkent, a többiben emelkedett. Csakhogy Vas megye kilóg a sorból, mert bár Zalában és Győr-Moson-Sopron megyében valóban kevesebben haltak meg idén, mint tavaly, nálunk többen.

Országosan ezer lakosra 8,6 élve születés és 14,0 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakánál, emiatt a természetes fogyás 0,4 ezrelékponttal, 5,3 ezrelékre emelkedett. 2019 első hat hónapjában ezer élve születésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,6 ezrelékponttal növekedett az előző év első fél évéhez viszonyítva.

A KSH évente megvizsgálja, hogyan alakul a belföldi vándorlás, ebből kiderül, hogy az elmúlt közel két évtizedben minden évben több ezren választották otthonukul Vas megyét. A legkevesebben (4756 fő) 2010-ben érkeztek, a legtöbben (7288 fő) tavaly. Persze az elvándorlás nálunk is tetten érhető, ráadásul nem is sokkal marad el az érkezők számától.

Legkevesebben (4718 fő) 2012-ben, míg a legtöbben (6758 fő) tavaly hagyták el a megyét. 2002-t, 2006-ot, 2007-et és 2009-et leszámítva azonban a mérleg mindig pozitív volt, leginkább éppen tavaly, amikor a belföldi migrációnak köszönhetően 530-cal lettünk többen, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosainak száma 3686-tal lett kevesebb az elvándorlás következtében, pedig oda tavaly 14 439-en érkeztek.

Van adat arról is, hogy tavaly 1189 külföldi állampolgár érkezett Vas megyébe, miközben 967 ment el. Idén június végéig összesen 266 menedékkérő érkezett az országba, közülük hárman menekült, kilencen oltalmazott, ketten befogadott státust kaptak. Utoljára 2010-ben volt a lakosok száma 10 millió fölött, azóta folyamatos a csökkenés, idén januárban már a 9,8 milliót sem érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!