Ne csússzon a járda!

2018.11.30. 07:00

A jégmentesítést nem szabad félvállról venni

Beköszöntött az igazi tél, megérkeztek a mínuszok. Ez azt jelenti, hogy a járdákat, utakat is síkosságmentesíteni kell.

Lakosi Gabriella

A legtöbb helyen megelőző sózásokat is végeznek, hogy a frissen hullott hó ne fagyjon le rögtön

Fotó: Szendi Péter

A magáningatlanok előtt a tulajdonos dolga elvégezni ezt a feladatot. Sózni viszont már nem mindenhol szabad. Egy 2010-ben életbe lépett kormányrendelet szerint belterületen csak az úttesten használható a só. A járdákra tehát olyan anyagot kell választani, ami a közelben lévő növényeket nem veszélyezteti.

Faforgácsot, homokot vagy kőzúzalékot is választhatunk. Ezek ugyanakkor csak a tapadást segítik, az olvadást nem gyorsítják és a fagyást sem akadályozzák meg. Szintén megengedett még a kalcium-klorid, ami a leghatékonyabb környezetbarát jégmentesítő. A kalcium-klorid-oldat alacsony hőmérsékleten sem fagy meg, 30 százalékos oldat esetén a fagypontja –42 °C. Ha oldódik, hő szabadul fel. Ettől pedig gyorsabban olvad a jég, szemben az útszórósóval, amely oldódáskor hőt von el a környezetétől. A kalcium-klorid erősen irritáló szer, kesztyűt mindenképpen viseljünk, ha ezzel dolgozunk. Ezeket az anyagokat akkor tudjuk hatékonyan használni, ha előtte letakarítottuk a járdát. A letaposott és ezért csúszóssá vált hórétegen például már sokkal kisebb a hatásfokuk. A hóeltakarítást és a jégmentesítést semmiképpen sem szabad félvállról venni, hiszen ha valaki esetleg elcsúszik és megsérül a járdán, akkor az ott lévő ház tulajdonosát felelősségre is vonhatják.

A legtöbb helyen megelőző sózásokat is végeznek, hogy a frissen hullott hó ne fagyjon le rögtön
Fotó: Szendi Péter

Potyondi Nikoletta, a Szova Zrt. szóvivője elmondta, a téli időszakban ők 24 órás otthoni ügyeleti rendszert működtetnek. Ez azt jelenti, hogy időjárás függvényében értesítik a csúszásmentesítésben részt vevő dolgozókat, hogy a várost minél előbb megszabadítsák a leesett hótól, illetve elvégezzék a síkosságmentesítést. A közutak takarítása a város által jóváhagyott terv szerint zajlik. Ennek megfelelően elsődlegesen a lejtős útszakaszok, buszútvonalak, főútvonalak tisztítását végzik el, csak ezután következnek a mellékútvonalak és a parkolók. De vannak olyan utak, ahol nem szükséges a leesett hó teljes eltakarítása, így azok úgynevezett „fehér utaknak” minősülnek.

A legtöbb helyen megelőző sózásokat is végeznek a szakemberek, erre már az idei szezonban is volt példa. Az úgynevezett alászórás arra elegendő, hogy a frissen hullott hó ne fagyjon le rögtön a burkolatra és azt később könnyebben el lehessen takarítani. A hóeltakarítást ugyanis csak akkor tudják elkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az ehhez szükséges 3–5 centimétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!