A fő profil a területfejlesztés

2019.10.10. 14:00

A megyei önkormányzat 170 pályázatból több mint hetven projektet kezel

A megyei önkormányzatok fő profilja a területfejlesztés lett az utóbbi években, a ciklus összegzésére Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét kértük.

Merklin Tímea

Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke civil szervezeteket is támogatott az elnöki keretből Fotó: Horváth Balázs

Az önkormányzatiság történetében ez volt az első ötéves ciklus a rendszerváltás után, amelyről a megyei és a települési önkormányzatokra nézve is elmondhatjuk, hogy a békés építkezés évei voltak – fogalmazott Majthényi László. – A megyei önkormányzat összesen 51 ülést tartott, 481 határozatot hozott.

A ciklus elején történt a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) finomhangolása, majd folyamatosan jelentek meg a pályázatok, amelyeken a vasi települések eredményesen vettek részt. Több mint 170 sikeres pályázat volt Vas megyében, 21,4 milliárd forintos keret­összeggel, a kiegészítő támogatásokkal együtt több mint 23 milliárd forintról hoztunk döntést.

Ebben a ciklusban a megyei önkormányzatok a település- és területfejlesztés központi előkészítő, koordinációs szereplői és megvalósítói. A ciklus 2014-ben új vezetéssel és új struktúrával indult. Dr. Balázsy Péter jegyző vette át a hivatal vezetését, az ő irányításával készült fel a szervezet a TOP végrehajtása által megkövetelt, új típusú projektfejlesztési és -megvalósítási feladatok ellátására. Létrehozták a területfejlesztési csoportot, mely jelenleg hat munkatárssal működik. A megyei önkormányzat a több mint 170 projektből több mint hetvenet kezel (8,4 milliárd forint összértékben), ezekből 37 már megvalósult. A TOP-os előkészítő döntések miatt tizenötször ülésezett a megyei önkormányzat.

Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke civil szervezeteket is támogatott az elnöki keretből
Fotó: Horváth Balázs

A TOP mellett a 2019 év elején hazai költségvetési finanszírozással indult Magyar falu program kapcsán is vállalt feladatot a megyei önkormányzat hivatala. Több kistelepülés pályázatának benyújtásában működtek közre a kollégák.

A TOP-hoz viszonyítva kisebb támogatási és keretösszegekkel, ugyanakkor egyszerűbb eljárásrend mentén, gyorsabb ügymenettel működő program első támogatói döntései már meg is születtek a nyár folyamán.

A nemzetközi csoportnak jelenleg hét megvalósítás alatt álló nemzetközi pályázata van, 2,3 milliárd forint összértékkel, amelyből a Vas Megyei Önkormányzati Hivatalra jutó rész 363 millió forint. Tizenkét pályázatuk áll elbírálás alatt, csaknem hárommilliárd forint összértékben.

A megyei önkormányzat és hivatala szerepet vállalt a megyei szintű foglalkoztatási együttműködésben. A megye egészére kiterjedő célokkal és tevékenységekkel működik a Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum. Ösztönzi, előkészíti, segíti a helyi foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési kezdeményezéseket, ernyőszervezeti feladatokat lát el, és biztosítja a megyei szintű koordinációt, monitoringtevékenységet végez a helyi paktumok vonatkozásában. Egy új szerep a megyei felzárkózáspolitikai megyei szintű koordináció, mely a következő fejlesztési ciklus beavatkozási területeit érintő fejlesztési igények előkészítése.

Említésre méltó a megyei önkormányzat és hivatala által vezetett projektek közül még a nők munkaerőpiaci helyzetét támogató program és a helyi közösségek fejlesztését célzó együttműködés, melyet a Vezetői Kabinet koordinál külső szakértők bevonásával.

Az ötfős jogi és szervezési csoport segíti a Vas Megyei Értéktár, a Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottsága, a Rendészeti Szakbizottság és a Területi Tervezési és Területfejlesztési Bizottság munkáját.

A Vas Megyei Értéktárba 65 új érték került, ezzel 91-re nőtt a megyei értékek száma. Hét eredményes pályázatuk volt, ezek közül négy a megye értékeinek megismertetését és népszerűsítését szolgálja, ide tartoznak az iskolások számára szervezett vetélkedők, a kiadványszerkesztés, az új honlap elkészítése, a két alkalommal elnyert Családbarát Munkahely, és a Felelős Foglalkoztató országos díj elnyerése.

2015-től 2019 augusztus végéig 559 civil szervezet és települési önkormányzat részesült támogatásban a megyei önkormányzattól, ez összesen csaknem 45 millió forint volt, az első két évben az elnöki és a civil keretből, az utóbbi három évben az elnöki keretből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!