kultúrkavalkád

2018.11.26. 07:00

A népi kultúráról szólt a délután Iváncon

Igazi kultúrkavalkád fogadta a művelődési házba betérőket szombaton délután. A kulturális párbeszéd nemcsak a pályázati forrásból megvalósult rendezvény címében jelentkezett, de a valóságban is.

Budai Dávid

Dalos, zenés produkció is színesítette a szombatot

Fotó: Simon Attila

Elsőként a pár éve a településen élő Marozsiné Guba Rózsa babakészítő, népi iparművész mutatkozott be, akiről, mint kiderült, eddig kevesen tudták, hogy mivel foglalkozik. A babakészítő megragadta az alkalmat és arra kérte a jelen lévő mintegy félszáz érdeklődőt, hogy ha van a birtokukban olyan fénykép, amelyen megfigyelhető az autentikus ivánci népviselet, akkor azt osszák meg vele, ő ugyanis hiába kutatott, nem talált olyan forrást, ami hasonlót ábrázolna. A művész megígérte, amint lesz miből kiindulnia, elkészíti az ivánci népviseletbe bújtatott babákat is, így őrizve meg a hagyományokat.

 

A kulturális délutánon bemutatkozott a Gradišće Horvát Kulturális Egyesület tánccsoportja, az Ivánci Népdalkör, a Zsivány népi zenekar, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai. A szervezők a népi iparművész már elkészült munkáiból és Ivánc kulturális értékeiből kiállítást állítottak össze, így az érdeklődök a műsorszünetekben ezeket is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!