véradó sportolók

2018.11.09. 14:00

Az Aligátor ahol tud, segít: vért adtak az AVUS vízilabdázói

Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sport­egyesület négy OB I-es sportolója jelent meg a vérellátónál.

Lakosi Gabriella

Fotó: Horváth Balázs

Kiss Csaba elmondta: ő rendszeresen jelentkezik, ha ilyen lehetőségről hall. Most az edzőjük szólt, hogy aki szeretne, az mehet vért adni. A sportoló nagy dolognak tartja, hogy ezzel úgy segít, hogy az „nem kerül semmibe”. – Ráadásul nem lehet tudni, hogy mi mikor jutunk olyan helyzetbe, hogy nekünk lenne szükségünk vérre, így kötelességünk is megtenni, amit tudunk – fogalmazott. Ezenkívül véleménye szerint az egészségének is jót tesz a „vérfrissítés”.

A csapatból ő volt az egyetlen, aki nem először nyújtotta így a karját. A többiek első véradóként még nem tudták, mire számíthatnak. Azt mindannyian elmondták, hogy már régóta szerettek volna vért adni – és ez az akció megadta a lökést a cselekvéshez.

 

Hajmási András mindenképpen rászánta volna magát, hiszen már az iskolában is hirdetnek véradó akciókat. Tavaly is szeretett volna jelentkezni, de akkor végül nem sikerült segítenie. Most viszont a lehetőség adott volt, nem is hezitált. Számára is a legfontosabb tényező, hogy segíthet másokon.

Juhász Máté ugyancsak azt mondta: már régóta tervezte, hogy vért ad, de neki is kellett ez a löket, hogy csapattársaival közösen jöhetett el. Szerinte az emberek alapvetően lusták, egy-egy ilyen szervezett akció sokat segít, hogy a cselekvés útjára léphessünk. Úgy érzi, egyfajta kötelessége, hogy segítsen, ahol és amikor tud. Az ő esetében külön izgalmat jelentett az is, hogy végre megtudta: mi a vércsoportja. A vérvétel előtt ugyanis elvégeznek egy gyorstesztet, amely ezt is megmutatja. Ezenkívül a fertőző májgyulladásra, AIDS-re és szifiliszre is szűrik a jelentkezők vérét.

Polovic Krisztián szintén első véradó. Amikor hallott a lehetőségről a csapatban, egyből tudta, hogy ő is részt szeretne venni ebben. Egyedül ő sem vágott neki a véradásnak, pedig már ő is régóta gondolkozott rajta. Fontos, hogy segíthet másokon – és neki is fontos szempont volt az egészsége. Sportolóként azt mondta, javíthat az egészségi állapotán, hogy „felfrissül a vére”.

A véradás jelenleg különösen fontos, alacsony ugyanis a vérkészlet. Az OVSZ honlapján nyomon követhető, hogy milyen vércsoportból van hiány. Jelenleg mind­egyik nagyon alacsony szinten van. Ilyenkor a szolgálat a regisztrált véradókat telefonon értesíti, és kérik, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelentkezzenek a legközelebbi helyszínen és időpontban.

Vérhiányról viszont még nincs szó, műtéteket sem kellett elhalasztani. A riasztás oka az, hogy a vérellátó szolgálat célja: minden vércsoportból lehetőleg ötnapos tartalékkal rendelkezzen. Ez még egy jelentősebb katasztrófa esetén is biztosítja a folyamatos vérkészítmény-ellátást. A vértartalékok biztonságos szinten tartásához Magyarországon munkanapokon mintegy 1500 egység vérre van szükség, amihez legalább 1600-1800 embernek kell véradásra jelentkeznie.

A megyeszékhelyen a Szombathelyi Területi Vérellátó Intézetnél (Dr. István L. krt. 3.) minden hétköznap reggel 8 órától várják azt, aki szeretne segíteni. Véradó az lehet, aki elmúlt már 18 éves de még nincs 65, és testsúlya eléri az 50 kilogrammot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!