A boldogság világnapja

2018.03.20. 15:00

Ezek a vasi emberek tudják, mi az igazi boldogság

A boldogság világnapjának megalkotása Bhután uralkodójától származik. Ott vezették be a „bruttó nemzeti boldogság” fogalmát. De vajon mi a helyzet ma, Magyarországon, Szombathelyen? Vajon tudjuk-e biztosan, hol lakik felénk a boldogság? Utánajártunk, s boldogan jelentjük, nem volt nehéz dolgunk…

pp

2012. június 28-a óta hivatalosan március huszadikán ünnepelhetjük örömeinket

„A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.”

Az ENSZ 2012. június 28-i közgyűlésén született döntés arról, hogy ezentúl minden év március 20-án tartják a Boldogság Világnapját:

„A közgyűlés, elismerve azt, hogy a boldogság alapvető emberi cél, elismerve azt is, hogy szükség van egy átfogó, igazságos és kiegyensúlyozott hozzáállásra a gazdasági növekedéshez, amely elősegíti a fenntartható fejlődést, a szegénység felszámolását, és megalapozza minden nép boldogságát és a jól-létét, ezért úgy határoz, hogy kihirdeti: március 20. a nemzetközi boldogság napja!”

Erdélyi Rolika, Gáspár Eszter és Kirchknopf Gergő boldogságáról valószínűleg soha nem hallott a kis királyság, a buddhista Bhután uralkodója – most mégis elégedett lehet! Úgy tűnik, Szombathely lakói maradéktalanul betartják a boldogság világnapjának „elvárásait”...

Szeretetben

Erdélyi Rolika és a szülei, Andi és Laci az élet minden pillanatának örülnek Fotó: Nagy Jácint

Erdélyi Rolikáék boldogságát már szinte mindenki ismeri. A gyógyíthatatlannak hitt betegségekből édesanyja és édesapja szeretete-reménye által felgyógyuló emberpalánta, a mindenkihez közvetlen, kacagni és virgonckodni mindig kész kisgyermek anyukája a legnagyobb titkot árulta el a legelső találkozásunkkor:

- Aki járt már a pokolban, csak az tudja igazán, mi a boldogság! Negyven napon át, a világtól elzárva, a sivár kórtermek falai közt minden átértékelődik. Amikor onnan megszabadulva először érezheted a szél simogatását, amikor először érintheted arcoddal a gyermeked puha bőrét a szabadság napsütötte oldalán, na az a boldogság!

Míg a fotós mulattató felvételeket készít az önfeledten hancúrozó családról, olykor felhangzik az expozíció varázsszava: boldogsáááág!

Így, egyszerűen! Semmi „most repül a kismadár”, semmi „csííííz”, Rolika akkor a legboldogabb, amikor mindhárman együtt vannak. Igen, a valódi szeretet, amikor Rolika az édesanyjára mosolyog, és egyedül lépeget az ölelő karok közé – ez mindennél többet jelent.

Gáspár Eszter titkai

Gáspár Eszter itt éppen a Savaria karneválra készülődik Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Boldogságkutató utazásunk második állomása a mindig mosolygó énekesnő-műsorvezető, Gáspár Eszter titkaihoz vezet. Ő a legegyszerűbbről beszél, amikor a boldogságról faggatjuk. Kereste, s végre minden szempontból megtalálta a boldogságot. A közelgő esküvőről, a párjával megélt valódi örömről beszél, miközben elárulja, hogy a munkája jelenti az apró, mindennapi csodát. Nem tudja megunni, minden reggel alig várja, hogy újra kezdhesse a feladatokkal való áldott civakodást. Ha pedig este, kicsit fáradtan végre hazatérhet, Manó, a kiskutya jelenti számára az igazi boldogságot.

Amikor pedig a színpadról kérdezzük, szinte sistereg körötte a levegő! Igen, a fellépések, melyek nélkül nem tudja elképzelni az életét, a meghitt kapcsolat a közönséggel, mindig új és új álmokba vezetik a mosolygós Esztert.

A színpad, a számtalan rajongótól áradó szeretet kínálja harmadik jelöltünk számára is a valódi boldogságot. Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho zenekar frontembere – neki az elmúlt öt esztendő határtalan boldogsága, kislánya, Lola megszületése óta tart.

Lola szinte minden pillanatban megédesíti Gergő számára az alkotómunkát és a mindennapokat. A zenekar egy ideje már csak a második nagy szerelem lehet, de azért Gergő elárulja, hogy legújabb kincsük, a Flow már bárki számára elérhető a YouTube-on, s akit közelebbről is érdekel a népszerű vasi együttes, hamarosan élőben is meghallgathatja a szerzeményt, 23-án, Sopronban, a Hangár Music Gardenben…

Kirchknopf Gergő és Lola boldogsága Fotó: VN-archív/Unger Tamás

A klipben felvonultatott szereplők – akik civilben valamennyien a zenekar tagjai és szerettei -, ahogy Gergő fogalmaz, valamennyien a boldogság követei.

 

Müller Péter ezt gondolja az egészség és boldogság kapcsolatáról:

„Az egész-ség, ahogy a szó üzeni, azt jelenti, hogy „egész” vagy, teljes. Önmagaddal és a világgal egységben élsz.

Harmóniában van a tested a lelkeddel, lelked a szellemeddel. Gondolataid és érzéseid segítik a szerveid és sejtjeid működését.

Egész lényed harmóniában, vagyis szeretetben él a többi emberrel és az egész természettel. Alapvető létélményed ilyenkor a boldogság.”

Jim Rohn – A jólét és boldogság 7 stratégiája című könyv szerzője így írt:

„Sokan azért nem boldogulnak, mert kis dolgokban visznek véghez nagy tetteket. Ne téveszd össze a tetteket a teljesítménnyel.

Könnyen megtéveszthet az, ha elfoglaltnak érzed magad.

A kérdés az: Mivel foglalod el magad? A napjaid drágák. Miután eltelik egy nap, eggyel kevesebb napot tudsz még eltölteni. Töltsd hát bölcsen a napjaidat. Néha egyszerre kell elérhetőnek és elérhetetlennek lenned.”

Fontos volna, hogy minél többen élhessük meg a boldogság világnapjának minden örömét.

Jó volna olyan boldognak lenni, mint az a kisfiú, aki szülei örömére képes volt rácáfolni élet és halál különös törvényeire.

Az ő titka nem egyéb, mint mosolyogni, mosolyogni, örömet adni az életünk minden percében...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!