hatvanhatezer család

2018.03.07. 10:30

Egyszerűbb a bejelentés, nőtt a lakásépítési kedv Sárváron

A kormány családi otthonteremtési támogatása és az építési engedély helyébe lépett egyszerű lakásépítés-bejelentés révén tavaly dupla annyi családi ház épült Sárváron.

Pajor András

Egyre több társasház épül Sárváron, a volt tejüzem területén új utcát alakítanak ki Fotó: Pajor András

Már 66 ezer család vette igénybe 2015. július óta a csokot, az igényelt összeg meghaladta a 180 milliárd forintot. Tavaly több mint 30 ezren kaptak az állami milliókból, ezek az összegek megjelentek a lakáspiac bővülésében is. A lakásépítési kedvet Sárváron pedig tovább segítette az építési engedélyt felváltó, internetes felületen intézhető egyszerű építésbejelentés is.

A korábbi húszhoz képest 49 családi ház épült tavaly egyszerű bejelentéssel: megduplázódott a sárvári járásban az építkezések száma – mondta Némethné Szabó Zsuzsanna, a Sárvári Járási Hivatal építésügyi osztályvezetője.

A bejelentett építkezéseknél, ahol már megkezdődtek a kivitelezési munkák, mindig tartottak helyszíni ellenőrzést. Tizenkét esetben nem engedélyezte az építkezés megkezdését a hatóság, mert hiányos volt az internetes felületre feltöltött dokumentáció. Az elektronikus építési naplót naponta kell vezetnie a kivitelezőnek, így a hivatal távoli ellenőrzést is tarthat, amelynek tapasztalatait feljegyzik a naplóba, fűzte hozzá az osztályvezető.

Sárváron ebben az évben kiemelt figyelmet kapnak az építéshatóságtól a most épülő társasházak. A munkaerőhiány enyhítésére egyre többen érkeznek Sárvárra. Az ő igényeik kielégítésére egyre több társas lakóház épül a városban. A volt tejüzem területén például új utcát alakítanak ki, amelyet az egykori városbíróról, Eőry Vilmosról neveznek el.

Egyre több társasház épül Sárváron, a volt tejüzem területén új utcát alakítanak ki Fotó: Pajor András

Az építéshatóság munkáját ez évtől egy új, általános közigazgatási rendtartási jogszabály határozza meg. Továbbra sem a bírságolás, hanem az együttműködés és a törvényesség betartatása lesz a hatóság fő törekvése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!