Együtt fejlesztik Vas megyét

2018.03.06. 18:13

Az év fiatal vezetője lett dr. Balázsy Péter megyei jegyző

Nemcsak egyéni sikerként, hanem a kollégáival közös munka elismeréseként tekint a díjra dr. Balázsy Péter.

Tóth Kata

Dr. Balázsy Péter: „Azzal a reménnyel jelentkeztem, hogy a pályázat ráirányíthatja a figyelmet a hivatal elmúlt három esztendőben elért sikereire” Fotó: Nagy Jácint

Fiatal vezetők számára írt ki pályázatot tavaly év végén a Coaching Team szakmai közössége. Kimagasló eredményeket elért, 40 év alatti jelentkezők bemutatkozását várták, akiknek teljesítménye túlmutat a sikeres egyéni eredményeken, a menedzseri szintű feladatok megfelelő ellátásán, és akik vezetői képességeik folyamatos fejlesztését, a tudatosságot helyezik fókuszba. Multinacionális cégeknél, kkv-knál, a nonprofit és az állami szektorban dolgozók pályáztak a díjra. Két hete egy budapesti rendezvényközpontban hirdették ki a kategóriák győzteseit. A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője, a 31 éves dr. Balázsy Péter a kollégái biztatására jelentkezett a felhívásra, „azzal a reménnyel, hogy a pályázat ráirányíthatja a figyelmet a hivatal elmúlt három esztendőben elért sikereire” – a hattagú szakmai zsűri őt hozta ki nyertesként az állami kategóriában.

- Személynek szól az elismerés, de a közös hivatali munkát, a csapatmunkánkat ismeri el – hangsúlyozza dr. Balázsy Péter, aki a bíráló-

bizottságnak benyújtott motivációs levelében jelezte: törekvése azt is bemutatni, hogy egy maroknyi elkötelezett, világra nyitott ember megfelelő céllal, és – talán – megfelelő vezetéssel képes, ha nem is az egész világot, de szűkebb pátriáját megújítani. A jelmondatuk is ehhez illik: „Együtt fejlesztjük Vas megyét.” A korábban jobbára intézményfenntartó és hatósági feladatokkal és jogkörrel rendelkező megyei önkormányzatot szervezetileg és személyileg is át kellett hangolni, „területfejlesztési ügynökséggé” kellett alakítani az elmúlt években. A megújult hivatalban a vezetésért, a stratégiai tervezésért és az operatív irányításért is ő felel.

Vidéken is ki lehet teljesedni

A tavalyi Családbarát munkahely pályázatuk jó alkalom volt az összegzésre és a tervezésre, most ugyanúgy végiggondolták az elvégzett munkájukat – mondja. A jövőre vonatkozóan úgy gondolkodik: stabilizálni kell, amit elértek, tovább kell erősíteniük a települések közötti koordináló szerepüket, és újabb projektekkel kell szolgálniuk a megye fejlődését. Pályázatának másik fő gondolata, egyben személyes missziója is szembemenni azzal a sztereotípiával, hogy ma Magyarországon csak a fővárosban lehet boldogulni, szakmailag fejlődni. Szeretné, ha minél többen felismernék, hogy a megyébe való visszatérés nem a karrier feladását, hanem a saját közösségben való kiteljesedés örömét jelenti. Példaként a csapatukhoz legutóbb csatlakozott háromgyermekes, szombathelyi származású kolléganőjét említi, aki a Műegyetemen diplomázott, dolgozott az USA-ban, majd vezetőként Budapesten, az egyik minisztériumban. Nemrég visszaköltözött Szombathelyre a családjával, és náluk vállalt munkát: határon átnyúló és transznacionális projektek felelőse – gyarapítja a szervezetet, a várost.

„Egész életemben az a gondolat vezérelt, hogy felelősséggel tartozunk azért a közösségért, ahonnét származunk, a máshol megszerzett tudást kötelességünk annak érdekében használni. E gondolat jegyében telt életem meghatározó elmúlt tíz esztendeje, minden lépésem mögött a Szombathelyre, Vas megyébe való hazatérés szándéka húzódott meg” – személyes sorok, ugyancsak a benyújtott pályázat motivációs leveléből.

Dr. Balázsy Péter: „Azzal a reménnyel jelentkeztem, hogy a pályázat ráirányíthatja a figyelmet a hivatal elmúlt három esztendőben elért sikereire” Fotó: Nagy Jácint

 

A megyei jegyző, hivatalvezető egyetemistaként egy Belgiumba szóló Erasmus-pályázattal és egy elnyert európai parlamenti gyakornoki lehetőséggel még brüsszeli diplomatajövőt tervezett magának. Már a célegyenesben volt, amikor egyre erősebben megfogalmazódott benne: olyan munkát akar végezni, aminek konkrét eredménye van. Nem érezte hitelesnek, hogy ő, aki mindig arról beszélt, hogy nem szabad kiürülnie a magyar vidéknek, külföldön dolgozik. Úgy döntött, hazajön, eredményesen pályázott a kormányhivatalba, majd 2014-ben – tisztában van vele, hogy bátor lépéssel – a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetői pozíciójára. Szombathely sikersztorijának, a gépészmérnök-képzésnek az egyik szervezőjeként akkor már felhívta magára a figyelmet, Majthényi László megyei elnöktől teljes bizalmat kapott.

- Szimbolikus jelentőségűnek érzem, hogy az első munkanapomon, 2014. november 18-án elővettük, pontról pontra átnéztük a pályázatomat, és megegyeztünk, hogy évente ellenőrizzük, hol tartunk a megvalósításában – meséli.

„Maximalista vagyok”

A kérdésre, hogy miként tudott megbirkózni a fokozott felelősség és a munkateher mellett a ténnyel, hogy a hivatalban ő volt a legfiatalabb, úgy felel: – El kellett fogadtatnom magamat, de szerencsére semmilyen negatívummal nem találkoztam. Maximalista vagyok: ami a hivatásomban megtanulható, azt megtanulom. Az emberi kapcsolatokra vonatkozóan pedig pontosan tudom: az élettapasztalat az évekkel jön.

Vezetőként inkább demokratikusnak mondja magát, szerinte ehhez alapvető, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mi a felelőssége

egy-egy projektben, és kellő szaktudással, odafigyeléssel, lelkesedéssel végezze a munkáját.

És ha nem a hivatal ügyeit intézi, akkor is aktív a megyei jegyző. Tele van ötletekkel, ezek megvalósítására több szervezetben is lehetősége van. Tavaly ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a megye polgárosodásáért és fejlesztéséért dolgozó Vas Megyéért Egyesület, amelynek három éve az elnöke, 2011-ben a Nagy Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesületének alapítói között volt.

Az év fiatal vezetője díjkiosztóján úgy nyilatkozott: „Szeretnék a jövőben is aktív, kezdeményező szerepet vállalni abban, hogy kollégáimmal együtt megteremtsük azt a közösséget, amely Magyarország legélhetőbb és legversenyképesebb térségévé teszi Szombathelyt és Vas megyét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!