Tudósítás

2020.02.27. 09:19

Közgyűlés: közösségi bérlakásrendszer, orvosi ügyelet, költségvetés

Elfogadták a Szombathely 2020. évi költségvetési rendeletét is.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

18.05

Ideiglenesen Török Tibor a médiaközpont ügyvezetője

Dr. Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) a Savaria Fórum kampányban megjelent lapszámait mutatta: a címlapon dr. Nemény András szerepelt. Szerinte nem lehetett objektivitásról beszélni. Szerinte olyan ember kell: aki pártatlan, objektív, és szakmailag is megfelelő.

Dr. Nemény András arról beszélt: tisztában vannak azzal, hogy gondok vannak a médiaközpontnál, ezért is tárgyalják ezt a napirendet. Hozzátette: nem szólnak bele kiket vesznek fel a médiaközponthoz. Emlékeztetett: Koczka Tibor a médiaközpont ügyvezetője volt, mikor a Fidesz képviselőjelöltje lett.

Messze vezetett a vita. Lovass Tibor személyét többen támadják, holott ez az előterjesztés nem róla, hanem Halmágyi Miklósról szólt – erre Illés Károly hívta fel a figyelmet, aki szerint a legjobb védekezés a támadás taktikáját választotta a baloldali többség.

Vizsgálat elrendelése 5 évre visszamenően: 20 igen szavazattal elfogadták.

Ügyvezetőt visszahívták 13 igen szavazattal, a Fidesz-KDNP frakció nem szavazott.

Az ideiglenes ügyvezető Török Tibor lesz, három hónapra nevezték ki. 11 igennel elfogadták.

A többi határozati javaslatot is meszavazták.

16.55

Törvényi előírásnak felelt meg a közgyűlés azzal, hogy megalkotta és elfogadta az önkormányzat közművelődési rendeletét. Majd módosították a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló rendeletet.

A vagyongazdálkodási koncepciót is megtárgyalták. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a légópincék felújításáról kérdezte dr. Nemény Andrást. Sok belvárosit érint, és a polgármester egyik kampányígérete is kapcsolódott ehhez.

Dr. Nemény András elmondta: hiába várták a jelentkezőket, nem jelentkeztek.

Illés Károly szerint felül kell vizsgáltatni: kivel és hogyan kezeltetik a nem használt ingatlanokat. A Szova által kezelt ingatlanok hányattatott sorsára hívta fel a figyelmet.

Dr. Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt: Hauszmann Alajos tervezte a Szily János u. 42. szám alatti ingatlant és az Károlyi Antal alispánnak készült, aki Éhen Gyula jó barátja volt. Építészeti és várostörténeti szempontból is fontos épület, ezért kérte, figyeljen rá oda a városvezetés.

Egyhangúlag szavazták meg a vagyongazdálkodási koncepciót.

A Közösségi Bérlakás Rendszer bevezetése a következő téma. Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az új rendszerrel jelentős terhet rak az önkormányzat a Szovára. Szerinte ennek bevezetése kockázatos, és szerinte más módon is meg lehetne oldani a bérlakás-igényt.

Dr. Nemény András válaszában kifejtette: szerinte ez innovatív megoldás, amelyben a kockázati teher megoszlik a bérbeadó és az önkormányzat között.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) fenntartásairól beszélt: lakbérfizetés elmaradásnál semmilyen garanciát nem lát. Helyette szerinte a meglévő önkormányzati bérlakásokat kellene felújítani. Vizsgálni kellene azt is: örökösödési jog címen vagy más címen kik használják az önkormányzati bérlakásokat: milyen jövedelmi viszonnyal rendelkezők élnek ezekben a lakásokban.

Dr. Nemény András azt mondta: ha az új rendszerben adják ki a lakásokat, az adómentes, ezért éri meg ez a bérbeadónak.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária emlékeztetett: pontrendszer alapján utalják ki az önkormányzati lakásokat 2010 óta. Pilot rendszerként támogatta ennek elindítását. De átvilágítás nélkül ezt nem lehet elindítani – hangsúlyozta. Hozzátette: az önkormányzati bérlakásokat kell felújítani, és azokat

2088 lakásból 150 lakás most üresen áll. Azt javasolta: pilot programban induljon el a rendszer, de felvilágosítás kérjen az önkormányzat arról, miért nem történik gyorsabban a lakások felújítása.

Kockázat: mennyi az önkormányzati bérlakásokban a távhődíj felhalmozás? Ezt az önkormányzatnak kell kifizetni. És a Szova Zrt-nél is ott vannak a hátralékok.Szerinte előbb át kell világítani az önkormányzati bérlakások hátterét.

Dr. Nemény András válaszában kifejtette: 58 millió forintot tudtak tavaly elkölteni lakásfelújításra.

Dr. Czeglédy Csaba a lakásbizottság elnökeként kiemelte: 100 olyan lakásigény van, amit rövid időn belül meg kell oldani. A probléma szerinte generális: a Szova nem tudja egyesével kicseréltetni a nyílászárókat. A cég több ingatlanon tudja elvégeztetni ezt a munkát, közbeszerzés után. Arról is beszélt, hogy 100 lakásra kellene szert tenni ezzel a rendszerrel, és többen érdeklődtek már erről a lehetőségről. Január óta hetvenen adtak be olyan lakáskérelmet, amelyben vállalták az ingatlan felújítását. Ezek elbírálása zajlik.

Dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) válaszában kifejtette: a közösségi bérlakás rendszer bevezetése és a Szova lakásfelújításai mellett a harmadik lehetőség, hogy önkormányzati bérlakáshoz juthassanak a szombathelyiek: a felújítást vállalja a bérlő.

Szavaznak: a Fidesz-KDNP frakció tartózkodása mellett 13 igennel elfogadták a határozati javaslatot.

Az egészségügyi alapellátással kapcsolatos döntések következtek. Dr. Kecskés László, a szakmai bizottság elnöke arról beszélt: szakmai körökben az egykapus rendszert tartják a legjobbnak. A sürgősségi ellátás és az orvosi ügyelet egy helyen működik.

Most két kapus a rendszer. A tervezett pedig három kapus rendszer lesz. Ez nem lesz a legideálisabb – fogalmazott dr. Kecskés László, aki elismerte: kényszerhelyzet van. Az OMSZ levele világossá teszi a helyzetet: nem igaz, hogy a mentőszolgálat felmondja a szerződést. Kiemelte azt is, hogy dr. Nagy Lajos főigazgató nem ért egyet az új rendszer bevezetésével. Szerinte ez 150 millió forintba fog kerülni a városvezetésnek: a vállalkozó megbízása és az új ügyelet kialakítása plusz terheket ró a városra. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg az OMSZ látta el ezt a szolgálatot nem voltak peres ügyek, korábban pedig sok peres ügy volt. Kérte, hogy a közbeszerzési eljárás felhívása kerüljön vissza az egészségügyi szakmai bizottság elé. A bizottság a kényszerhelyzetre tekintettel támogatta a határozati javaslatot.

Dr. Nemény András válaszában elmondta: az országban még egy város van, ahol az OMSZ működteti az ügyeleti ellátást. És a háziorvosok nyilatkoztak úgy, hogy nem akarják a kórházban ellátni ezt a feladatot.

Szavaztak: visszakerül az egészségügyi bizottság elé a pályázati felhívás. Megszavazták az életpálya modell bevezetését is.

15.50

Elfogadták Szombathely költségvetését

Folytatódott a közgyűlés: Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) kapott először szót. A herényi, kámoni városrész problémáiról beszélt. Szorgalmazta: a Gothard-iskola környékének rendezését, valamint a herényi temetőnél a parkoló tervei elkészültek. Javasolta annak megvalósítását.

Németh Ákos tanácsnok (LMP) az 1000 fa programról beszélt, a költségvetés a kétéves fenntartásuk kiadásait is tartalmazza.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a sportközpont számára elkülönített plusz forrásból, vagy a hulladékgazdálkodás miatt elkülönített 500 millió forintból (a nemzeti hulladékgazdálkodási központ fizetni fog – hangsúlyozta) a cserkészeknek javasolt évi 4 millió forint támogatást, és megismételte a közalkalmazottak számára cafeteria-javaslatát.

Tóth Kálmán elnök (ÉSZ) módosítója: a bizottság a HVSE-től bekéri szakosztályonkénti bontásban az önkormányzati forrás felhasználásnak tervét.

A polgármester javaslatára a 2019. évi szabad maradvány terhére: 50 millió forintot különítenek el a koronavírus járvánnyal esetlegesen felmerülő költségekre az idei költségvetésben.

Dr. Nemény András összegzésében kiemelte: ez az úttalálás költségvetése, hiszen az út- és járdafejlesztések hangsúlyosak. A szombathelyiek érdekét szolgálja ez a költségvetés – fogalmazott.

Dr. Horváth Attila alpolgármester felhívta a figyelmet: Szombathely 1200 millió forintot fizet be szolidaritási adóként. A normatíva-elvonással együtt ez 2,4 milliárd forint. 816 millió forint működési többlettel mennek neki a költségvetési évnek – ennyivel tervezték meg. A módosító javaslatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: azt nem tudja értelmezni, hogy adjunk több pénzt!

A központi bérlakás rendszerre elkülönített 50 millió forint keretének csökkentését nem tartja indokoltnak. Ha az év során kisebb lesz az igény, át tudják csoportosítani. Nem kíván hitelt felvenni az önkormányzat – ezt már dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselőnek mondta dr. Horváth Attila. A civilek támogatásának további emelését szintén nem támogatta. A médiaközpontnak pedig kell a pénz, hiszen a Savaria Fórum kiadására kell a pénz. A pécsi egyetem vezetésével le kell ülni, meg kell tudni, mire szeretnének támogatást és nem támogatja külön soron az újperinti futball klubot. Az egészségügyi szakmai bizottság számára sem biztosítana külön keretet, hiába érveltek többen: mindig szokott lenni.

Horváth Soma alpolgármester az Iseumi szabadtéri játékok kapcsán kiemelte: a szimfonikus zenekar igazgatója is egyetértett azzal, hogy a beruházás miatt ne rendezzék meg a nyári programsorozatot. Helyette a Fő téren lesznek programok. A Savaria Történelmi Karnevál támogatásáról elmondta: már tavaly novemberben döntött arról a közgyűlés, hogy több, mint 50 millió forinttal járulnak hozzá.

55 millió 400 ezer forintot költenek kulturális és civil programokra, és több civil szervezet jut külön soron támogatáshoz.

300 millió forinttal tervezik az út-híd szakfeladatokat ellátni. 30 millió forintból pedig fejlesztik a játszótereket. Az alkonykapcsoló bevezetésére 15 millió forintot különítenek el.

Dr. László Győző alpolgármester szerencsésnek érzi magát, mert a hozzátartozó területek az idei költségvetés nyerteseinek tekinthetők. Az ELTE támogatással kapcsolatban hangsúlyozta: új alapokra kívánták helyezni az együttműködést a felsőoktatási intézménnyel. A 200 millió forint tartalmazza a korábbi szerződéses vállalásokat. Elvárás: Szombathelyen, szombathelyi képzéseken szombathelyi hallgatók érdekében használják fel. A pécsi tudományegyetemről is beszélt: már kezdeményezett tárgyalásokat. Amennyiben indokolt, készek forrást átcsoportosítani az intézmény kötlségvetési sorára. Az új háziorvosi életpályamodellre 74 millió forintot különítettek el, de szólt az orvosi ügyelet átszervezéséről is. Az OMSZ-szel való szerződést szeretnék úgy lezárni, hogy mindenki jó szájízzel álljon fel az asztal mellől – emelte ki dr. László Győző. Az alpolgármester kitért a szociális bérlakás rendszerre is. Számos szociális támogatás összegét növelték, erre is felhívta a figyelmet a politikus. Minden szombathelyi SNI-s gyermek megkapja a szükséges ellátást – ezért már a bölcsődékben is foglalkoztatják a szükséges szakembereket. – Az emberekbe invesztálunk – így jellemezte dr. László Győző a költségvetés irányát.

A Székely Nemzeti Tanács felhívásának elérhetősége már elérhető a szombathely.hu oldalon – ezt dr. Nemény András a szavazás előtt mondta.

Először a módosító javaslatokról szavaztak. Köztük: a koronavírus miatt 50 millió forint elkülönítését egyhangúlag támogatták , a cserkészház működtetését viszont nem támogatta a többség. Mint ahogy nem támogatták a pécsi tudományegyetem 10 millió forinttal történő éves támogatását sem. A közgyűlés egyetértett dr. Kecskés László javaslatával, hogy ha a költségvetés lehetővé teszi, a a Markusovszky kórház kapjon az 50 millió forint felett további támogatást. Ágh Ernő és dr. Takátsné dr. Tenki Mária módosító javaslatait is leszavazták. A közalkalmazottak sem kapnak magasabb cafeteria-támogatást – a baloldali többség tartózkodott Illés Károly javaslatának szavazásánál.

A Fidesz-KDNP nem támogatta, a független képviselő és a Pro Savaria képviselőjének szavazatával végül 13 igennel fogadták el Szombathely idei költségvetését. Megszavazták a költségvetési rendelethez kapcsolódó határozati javaslatokat is.

13.06

Szünet után folytatják a költségvetés tárgyalását

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) sportiskola támogatását 12 millió forinttal csökkentse a közgyűlés, és ebből az összegből a Delfin SE működését finanszírozza.

Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet: korábban ilyen jó pénzügyi kondíciók nem álltak az önkormányzat rendelkezésére, mint most. Örvendetes, hogy 2,2 milliárd forintot különített el útfelújításokra az önkormányzat. A szolidaritási adóról is beszélt: a magasabb jövedelemtermelő képességünk alapján fizetjük. Példát is mondott: az acsádiak bejárnak Szombathelyre dolgozni. Világos, hogy az itt megtermelt javakból az állam kompenzálja azokat a területeket, ahonnan bejárnak a dolgozók.

Dr. Nemény András emlékeztetett: a területhez az önkormányzat még dr. Ipkovich György polgármestersége idején jutott, így neki is köszönettel tartoznak.

Dr. Kecskés László képviselő (Fidesz-KDNP) felhívta arra a figyelmet, hogy az épülő egészségügyi alapellátó műszer-beszerzésére több mint 200 millió forintot különítettek el. A háziorvosi életpálya modellre elkülönített több mint 70 millió forint szerinte elég lesz, és üdvözölte a Markusovszky kórház 50 millió forinttal való támogatását. Az egészségügyi szakmai bizottság 2 millió forintos keretét nem találta a költségvetésben. Sokallotta az 1000 fa programra elkülönített összeget.

Dr. Czeglédy Csaba (független) arról beszélt, hogy Wagner András egykori polgármester idején került a városban az LUK, így az ő szerepe is meghatározó volt. Illetve ha nem dolgoznának szorgalmasan a szombathelyiek ebben a gyárban, valószínűleg nem fejlesztették volna tovább a gyárat. Így a dolgozóknak is jár a köszönet e témában. A szociális és lakásbizottság számára javasolt még 2 millió forintos keretet elkülöníteni, ennyivel pedig „saját” képviselői keretét javasolta csökkenteni.

Koczka Tibor (Pro Savaria) arra volt kíváncsi: mire költi az egyetem azt a 190 millió forintot, amit az önkormányzattól kap.

HVSE támogatásával kapcsolatban módosítót fogalmazott meg: 40 millió forint HVSE támogatásnál a sportbizottság döntsön annak szakosztályok közti elosztásáról.

A polgármester 14.30 óráig szünetet rendelt el.

12.19

Zajlik a költségvetés vitája

Illés Károly frakcióvezető úgy értékelt: látszik, hogy ez az útkeresés költségvetése. Szerinte a hosszútávú fenntarthatóság hiányzik ebből a költségvetésből. Emlékeztetett: a kormány 5 milliárd forintos beruházás-ösztönző támogatása jóvoltából jutott kétmilliárd forint egyszeri bevételhez az önkormányzat. Ez fedezi most az útfelújításokat. Mára bebizonyosodott: 100 millió forintot nem haladta meg a tavalyi évben az útfelújítások összege. 500 millió forintnál több összeget hoztak át erre az évre a tavalyi alapból.

Illés kiemelte azt is: nem látjuk a tényleges állami támogatást sem a Weöres Sándor Színház, sem a Mesebolt Bábszínház, sem pedig a szimfonikus zenekar esetében. A tavalyi bázis számokkal terveztek. Kívánja: legyen így!

A médiaközpont esetében a Fidesz-KDNP frakció nem tartja indokoltnak a 30 millió forinttal magasabb támgatást – erről is beszélt a frakcióvezető. A közösségi bérlakás rendszer bevezetésére csak 10 millió forintot különítene el a Fidesz-KDNP frakció, 40 millió forintot pedig átcsoportosítanának önkormányzati lakások felújítására.

Az orvosi ügyelet átszervezésével kapcsolatban egy aggályuk van, hogy nem szeretnék, ha ellátás nélkül maradna a lakosság. De az OMSZ most kiosztott levele garancia arra, hogy ez ne történjen így. Illés Károly a felsőoktatás támogatását kevesellte. A Nyugat-Pannon Járműpari és Mechatronikai Központ támogatását most nem tervezi támogatni a városvezetés. Javasolta a támogatását. A sporttámogatások között a HVSE-ről beszélt. A futsal csapat Magyar Kupa győztes lett, és többen olimpiára készülnek: szerinte az egyesület támogatását növelni kellene. A sportiskola támogatásának 100 millió forinttal való növelését viszont sokallotta. A tavalyi rekordbevétel szolgáltat alapot arra Illés Károly szerint, hogy idén a közalkalmazottak Cafeteria-keretét évi 20 ezer forint helyett havi 20 ezer forintra felemeljék. Kitért arra is, hogy a működési célú kiadások fedezéséhez több központi támogatást kap az önkormányzat.

Dr. Nemény András válaszában kifejtette: a kultúráért felelős államtitkárral egyeztetés alapján határozták meg a kulturális intézmények állami támogatását. A médiaközponttal kapcsolatban: a Savaria Fórum kiadása indokolja a magasabb költségvetést. A közösségi bérlakás rendszer támogatásának csökkentése szerinte nem indokolt. A Szova kapacitásai végesek, és az önkormányzati lakások felújításának keretét ennek megfelelően állították be. A Nyugat-Pannon járműipari központ nem működik – ezt mondják a cégek, ezért nem rendeltek mellé forrást – érvelt dr. Nemény András. A polgármester kitért arra is, hogy a HVSE-t 300 millió forinttal támogatta a kormány. Arra kérte az országgyűlési képviselőt, hogy a következő években is megkapja ezt a támogatást az egyesület. A sportiskolával kapcsolatban kifejtette: forráshiányos volt az intézmény, ez indokolja a jelentősebb önkormányzati támogatást. A cafeteria-javaslathoz pontos összeget és forráshelyet kért megjelölni.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő arról beszélt: a Schaeffler-csoport televásárlásából befolyt 2 milliárd forint, valamint az előző évi költségvetés útfelújítási alapjából megmaradt több mint 500 millió forintos keret biztosítja a mostani költségvetésben elkülönített 2,2 milliárd forintos keretet, amiből utakat, járdákat, parkolókat, játszótereket építhetnek. Felhívta arra is a figyelmet: erről a városstratégiai bizottság dönthet a jövőben a rendelettervezet szerint. Javasolta: az önkormányzathoz eljuttatott képviselői javaslatokat tárgyalja meg a városstratégiai bizottság.

Kampányígéretet is említett: a kulturális és civil alap megduplázásáról volt szó. Tavaly 15 millió forint volt ennek kerete, most 20 millió forint áll a soron. Ezt javasolta 30 millió forintra felemelni, és ennyivel kevesebb támogatást javasolt a médiaközpont számára. A víznyelők tisztításánál nem lehet 10 millió forintot 1 millió forintra csökkenteni, nagyobb esőzéseknél ezeknek szerepe vitathatatlan.

A civilek támogatásával kapcsolatban kiemelte: polgármesteri keretéből is tervezi támogatni a szombathelyi civil szervezeteket.

Bokányi Adrienn (ÉSZ), a gazdasági bizottság elnökeként ismertette a bizottsági határozatot: az ELTE SEK éves támogatásából 10 millió forinttal a SZOESE-t támogassa az önkormányzat. Majd visszautasította azt, hogy ez az útkeresés költségvetése. Említette a szolidaritási adót és hulladékszállítás biztonsága érdekében elkülönített 500 millió forintos tartalékot.

Dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a Szombathely visszavár program 15 millió forinttal való csökkentésének indokára lenne kíváncsi. Miközben a bölcsődei dolgozók szakszervezete is azt szorgalmazza: kerüljön be a programba a dajkák támogatása. Arra is kíváncsi: miért nem támogatják az Iseumi játékokat.

Az egészségügyi életpálya modellt üdvözölte, szerinte ez a lakosság számára is előnyös lesz. Aggódott viszont a Pécsi Orvostudományi Egyetem szombathelyi karának kisebb mértékű támogatása miatt: 10 millió forint helyett 5 millió forint áll a soron. Szerinte a szombathelyi felsőoktatás nem egy lábon áll, és a jövő ápolóit, dietetikusait, szociális munkásait is itt képzik.

Dr. Nemény András úgy reflektált: a tényleges helyzethez igazították a Szombathely visszavár programot. Az Iseumi játékot a Képtár beruházása miatt nem rendezik meg. A Fő téri programokra viszont elkülönítettek 10 millió forintot.

11.29

Még mindig a két közgyűlés közötti beszámolót vitatják

Dr. Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) két javaslatot tett: méltányosságból a város állapítson meg egy 100 ezer forintos bérleti díjat. Ha piaci alapon kell kiadni az épületet, akkor a városnak megvan az a lehetősége, hogy támogatás címén hozzájáruljon a bérleti díjhoz. Méltatta a cserkészek munkáját, nevelő tevékenységét, és annak társadalmi hasznosságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Nemény András polgármester (ÉSZ) beszélt a cserkészekkel folytatott egyeztetésről. Szerinte ezt a helyzetet nem indulatból kell megoldani, polgármesterként keretéből tervezi támogatni a cserkészeket. De az evangélikus és a katolikus egyház képviselőit is arra biztatta, hogy valamennyivel járuljanak hozzá a cserkészház működtetéséhez.

Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) arról beszélt: dr. Puskás Tivadar polgármesterhez fordultak a cserkészek levélben, hogy kapják meg ingyenesen a helyiséget. Az alpolgármester szerint dr. Puskás Tivadar jól döntött, amikor ingyen nem adta oda az ingatlant. Később arról született levél: a cserkészek egy másik ingatlanját az önkormányzat megvenné, és az árából megoldódhatna a cserkészek bérleti díja. A cserkészek azonban ehhez nem járultak hozzá. Arról is beszélt, minden képviselőnek 3 millió forintos keretet állapít meg a mostani költségvetés is. Támogathatja az evangélikus és a katolikus egyház. Szóval bőven vannak tartalékok a helyzet megoldására.

Sátory Károly képviselő (Fidesz-KDNP) a kommunizmus áldozatainak emléknapjára emlékeztünk február 25-án. A kommunizmus idején történt, hogy a cserkészektől elvették ingatlanjukat. Szerinte nem az a társadalmi igazságszolgáltatás, hogy a cserkészek meglévő ingatlanjukat felajánlják a bérleményért. Szerinte ha a cserkészek csak azt a támogatást megkapnák, ami a bérleti díj fedezésére elég lenne. A Fidesz-KDNP frakció nevében annyit kért a cserkészeknek: annyi támogatást adjon a város a szervezetnek, amennyi a bérleti díj fizetéséhez szükséges.

A Székely Nemzeti Tanács petícióját jó ötletnek tartja, és köszöni, hogy a képviselők csatlakoznak ehhez. Szerinte az aláírást lehetne segíteni azzal, ha a város honlapján elérhető lenne a link, ahol aláírható a petíció.

Dr. Bokányi Adrienn a héten volt kint a gyorsreagálású csoporttal a körzetében a 11-es Huszár úton: személyesen is tanúsíthatja, hogy működik a gyorsreagálású csoport.

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) a Gothard-kastély beruházásáról beszélt: felelevenítette, hogyan került bele a Modern Város Programba a kastély projekt. Szerinte azt meg kell valósítani.

Kopcsándi József képviselő (ÉSZ) Akacs Mihály utca forgalmi rendjének megváltozását említette, ami komoly vitát hozott. Elmondta: ő is megszavazta. Kérte, hogy vizsgálják meg ennek a szakasznak a forgalmi rendjét! Fontos , hogy egy mentőautó meg tudjon állni, de persze az is érhető, hogy a lakók szeretnének a házuk előtt megállni. Beszélt arról is, hogy hamarosan átadják a Bolyai u. 1-3 közti közpark. A virágültetés van még hátra, ehhez a tavaszias időt várják.

Kelemen Krisztián képviselő (ÉSZ) szerint az előző ciklusban szubjektív alapon történt a civil szervezetek támogatása. A Joskar-Ola Alapítvány által kezdeményezett játszótér felújításáról beszélt. Kérte, hogy az önkormányzat kössön feladat-ellátási megállapodást, ám az nem született meg. Azt idén kötötte meg dr. Nemény András polgármester.

Dr. Kecskés László felszólalásához kapcsolódva elmondta: a koronavírus járvány feltűnésekor a bűnmegelőzési, közbiztonságért felelős bizottság elnökeként azonnal felvette a kapcsolatot a kórház főigazgatójával és az illetékes szervekkel. Ezt javasolja dr. Kecskés Lászlónak is, nyugodtan kapcsolódjon be a munkába a szakmai bizottság elnökeként. Szólt arról is, hogy a Joskar-Ola lakótelepen öt új játékot fognak hamarosan átadni.

Dr. Kecskés László reflektált: amit számon kért a képviselő rajta, éppen azt kérte ő is számon a városvezetésen. Szerényebben, együttműködőbben – mondta Kelemen Krisztiánnak.

Horváth Gábor képivselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy kész problémahalmazt örökölt Kámon-Herény előző képviselőjétől. A városrészben egyébként most azt beszélik: a Koczka el lett vetve – fogalmazott. Hozzátette: a képviselőnek is gyorsreagálásúnak kell lenni. Ezért említett közvilágítási probémát is.

Illlés Károly arról beszélt: a Kárpáti Kelemen utcában nappal világítanak a lámpák, éjszaka viszont nem. Üzemeltetési probléma, az e-onnak kell beavatkozni. Horváth Soma alpolgármester szerint azonban a beruházásnál történt hiba.

Dr. Ceglédy Csaba képviselő (független) a Savaria Szállóval kapcsolatban elmondta: úgy tudja, nem vette meg a vevő a Nagyszállót. Miközben a Fidesz frakció számon kérte a városvezetést, hogy miért nem vette azt meg. Csalás kísérletének gyanúja miatt tegye meg az önkormányzat a szükséges lépéseket – hangsúlyozta. A szociális és lakás bizottság elnökeként beszélt arról is, hogy a keresik a hajléktalanszálló új helyét, de az nem a Béke téren lévő Gothard-kastélyban lesz. Azért viszont sajnálatát fejezte ki, hogy az ottani kilenc lakást elveszítette az önkormányzat. Szeretné, ha azt komfortosítanák, és használnák azt az épületet: akár idősek otthonaként, akár más céllal, csak ne álljon üresen. Ismét szólt a Szabadságharcos utcai bérház felújítás kivizsgálását szorgalmazza: kiknek a felelőssége vezetett oda, hogy nem költözhetnek vissza a családok?

Illés Károly visszautasította, hogy a Fidesz akarta volna, hogy a város megvegye Nagyszállót. A kampányígéretet kértek számon a városvezetésen, hiszen a kampányban hangzott el az ígéret: az önkormányzat vegye meg a Nagyszállót!

Dr. Nemény András emlékeztetett: az önkormányzati ciklusra szólt ez az ígéret is.

A polgármester aztán arról beszélt: a Pénzügyminisztérium támogatta 245 millió és 255 millió forinttal a Vép-Szombathely és a Vép-Balogunyom bicikliút beruházást, megköszönte a térség országgyűlési képviselőjének. dr. Hende Csabának is a támogatást.

A polgármester gratulált Jordán Tamásnak is, akit a napokban a Nemzet Színészévé választottak. Egyben gratulált dr. Melega Miklósnak, hogy az általa vezetett intézmény megkapta az Év levéltára elismerést.

Szavaztak: a határozati javaslatokat elfogadták. Közte a megyei önkormányzattal a Pannon Gazdasági Hálózattal közös együttműködés megkötését is. A Forum Digital Együttműködés azzal a céllal jön létre, hogy olyan digitális innovációs központot – European Digital Innovation Hub – hozzon létre és működtessen, mely egyablakos szolgáltató szervezetként közreműködik digitalizációs technológiák alkalmazása révén a vállalkozások és a tágabb ökoszisztéma (lakosság, tanulók, egyéb szervezetek) üzleti folyamatainak, termékeinek és szolgáltatásainak versenyképesség-növelésében.

 

10.29

Gothard-kastély és a civil fórum

Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) a Modern Városok Programból Gothard-kastély tervezett felújításáról kérdezett. Úgy értesült, hogy az erre fordítandó kétmilliárd forintot a városvezetés másra fordítaná. Azt szeretné, ha a kastélyt nem hagynák parlagon, találják meg a funkcióját.

Dr. Nemény András úgy válaszolt: szerintük a nemzeti kastélyprogramból kellene ezt megvalósítani.

Putz Attila képviselő (ÉSZ) a civil fórumról beszélt: meghatároztak kilenc tevékenységi területet, amelyen dolgoznak a civilek. A tagság létszámát is csökkentették a hatékonyabb munka érdekében. Most így 14 taggal működik. Civil Információs Centrum, a Civil Kerekasztal és a nyugdíjas szövetség állandó tagja a fórumnak, hiszen több szervezetet is felölelnek. A jövőben negyedévente üléseznek, és félévente kibővített fórumot szerveznek, ahova a város valamennyi civil és egyházi szervezetét meghívják. Civil kapcsolattartónak Bődi Líviát nevezték ki. Ágh Ernő képviselőnek elmondta: lehet támogatni az újperinti foci egyesületet, de fontos, hogy kulturális tevékenységet is végezzenek a lakókörnyzetükben.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: ötlete nyomán jöhetett létre korábban a civil fórum. Szerinte a kampányígéretekkel ellentétes tettek vannak a civil szféra területén. Beszélt arról is, hogy 2010 óta a legtöbb lakás épült Szombathelyen. A kormányzati intézkedések jóvoltából valósulhattak meg ezek a beruházások. Kérdéseket is megfogalmazott a polgármesterhez: két közgyűlés közötti időszakban volt-e olyan intézkedése, ami az EU-ból lehívott pénzeszközökkel kapcsolatotos? Van-e ilyen programja a polgármesternek? Azért kérdezi, mert ez súlyozott téma volt a kampányban. Másik kérdése belvárosi képviselőként: gyorsreagálású városüzemeltetési megalakult-e? Arról beszélt: a Deák 76. belső tömbjében hónapok után történt meg kérésére: 3 padot felújították.

Dr. Nemény András elmondta: működik a gyorsreagálású csoport. Az előző városvezetéstől kérte ezt még a képviselő, akkor még nem működött ez a csoport.

A civil fórummal kapcsolatban kifejtette: a civil fórumot tavaly ő hívta össze először tavaly. „Megszűnt az, hogy tagdíjat fizetnek a civil szervezetek egy Önhöz közel álló szervezetnek.”

Horváth Soma alpolgármester arról beszélt, hogy a gyorsreagálású csoport lényege az, hogy akut problémákat megoldjanak. Példaként egy beszakadt járdát említett, amit pár nap alatt javítottak a belvárosban. Hozzátette: az előző ciklusban nem értesült sok olyan dologról, ami a körzetében történt.

Dr. Nemény András elmondta még: most fogadják el az EU költségvetését, ezután tudnak pályázni. Ehhez feltétel, hogy stratégiát alkossanak. Ez jelenleg zajlik.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária arra hívta fel a figyelmet a civilek kérdésében: a pénzelosztásnál mindenki kevesli, amit kap. A civil fórumot az elmúlt években átalakították. Kész fórumot kapott a mostani városvezetés. Emlékeztetett: dr. Ipkovich György polgármester idejében hány együttműködési megállapodása volt a városnak? Csak egy-kettő. 2010 óta országosan példamutató volt az a tevékenység, amit végeztek.

Tóth Kálmán frakcióvezető (ÉSZ) kiemelte: értékalapon hoznak pályázati döntéseket. Szerinte korábban két ember döntött arról, hogy ki kapjon pénzt. Az egyik dr. Takátsné dr. Tenki Mária volt.

Akadálytalanul lehetne kerékpározni Szombathely és Rum között ha elkészülne két városi szakasz: a Bogáti szakasz és a Rumi úti szakasz hiányzik.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária reflektált Tóth Kálmánnak: mindig nyílt bizottsági üléseken dőlt el, hogy a civil pályázatból mely szervezetek kapjanak támogatást. Minden esetben nyílt ülésen történt ez. A tagok javaslatokat tehettek. A városvezetésnek le kellett tenni egy javaslatot, de ahhoz hozzá lehetett szólni.

9.50

Cserkészházról, projektzáróról és petícióról

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) az egykori Epcos területén megvalósult projekt zárórendezvényéről beszélt: a vívóakadémia, az asztalitenisz-csarnok átadására nem hívták meg dr. Puskás Tivadar volt polgármestert. Emlékeztetett: a Weöres Sándor Színház átadására dr. Puskás Tivadar meghívta dr. Ipkovich Györgyöt, sőt együtt avatták.

Arra is felhívta figyelmet, hogy a cserkészházat nem adták át. Azt mondta: sérelmezik, hogy nem adják vissza a jogos tulajdonosának az ingatlant, amit korábban politikai okok miatt tőlük elvettek.

Dr. Nemény András válaszában kiemelte: piaci alapon kell bérlőt találni a projektelőírás szerint. Szerinte hiba volt, hogy az elején nem kapták meg a cserkészek az ingatlant.

Illés Károly reflektált: piaci alapon adják oda a cserkészeknek, és erre a költségvetésben különítsenek el pénzt. 900 cserkész van a térségben.

Dr. Horváth Attila alpolgármester is hozzászólt: a polgármester utasítása az volt, hogy tartozik a város a cserkészeknek annyival, hogy ezt a helyzetet megoldjuk. A vívók 50 millió forintot, az asztalitenisz szövetség 50 millió forintot hozott, ehhez jön az önkormányzati forrás. A cserkészek nem hoztak támogatást. Nem jó az üzenet, ha ezek után kapnának ugyanannyi támogatást a cserkészek, mint azok, akik hoztak forrást.

Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) békésebb témával jött: Újperintről megkeresték: korábbi fiókkönyvtár megszűnt, a helyiségeket még nem értékesítették.A sportegyesülettel együttműködve töltenék meg élettel a templom melletti épületet. Felvetette egy lengyel testvérvárosi kapcsolat megkötését is.

Dr. Nemény András utóbbira úgy reagált: szerepel terveik között. A másik témában azt mondta: bizottsági döntések után kerüljön ez a napirend a közgyűlés elé.

Dr. Kecskés László képviselő (Fidesz-KDNP) a Szent László király utcai komplexum átadásához sem dr. Puskás Tivadart, sem Illés Károly korábbi alpolgármestert, sem pedig őt, mint a körzet képviselőjét sem hívták meg az átadásra. Hasonló gondokat vet fel: február 5-6-án egészségügyi témában egyeztetett a városvezetés. Az egészségügyi bizottság elnökeként ezekre sem kapott meghívást. Kérné: a jövőben az egészségügyi témában hozott döntésekben Prof. dr. Nagy Lajost, a Markusovszky kórház főigazgatóját is kihagyták, valamint a tisztifőorvost is, aki majd vizsgálni fogja, hogy alkalmas lesz-e a hely az orvosi ügyelet működtetésére.

Dr. Nemény András a Szent László király utcai projektzárón ő sem volt ott, és a baloldali képviselők sem. Egyedül alpolgármester volt jelen. Az életpályamodell kapcsán kiemelte: az egészségügyi bizottságban egyhangúlag fogadták el. Az életpályamodellnek köszönhetően elkezdtek jelentkezni emberek.

Dr. Kecskés László kérdezi: renddben találja-e, hogy egy szakmai témában a szakmai bizottságot kihagyja a városvezetés?

Dr. Nemény András szerint a bizottsági ülésen változtathattak volna, és még a közgyűlésen is. Megkérdezték a háziorvosokat. Ez került a bizottság elé.

Koczka Tibor (Pro Savaria) arról beszélt, hogy az Epcos területén megvalósult beruházás igazi sikertörténet volt, mégis most mindenki arról beszél, miért nem volt ott. Szerinte fontos, hogy egy egykori rozsdaövezetet megújítottak, funkcióval töltöttek meg. A spotágfejlesztési alapból a vívók és az asztaliteniszezők tudtak forrást hozni a beruházáshoz. A cserkészek nem tudtak forrást beletenni. Szerinte a cserkészek is beköltözhettek volna, ha a beruházásban aktívan részt vesznek. Megtudtuk azt is, hogy őt meghívták a projektzáróra.

Dr. Nemény András polgármester hozzátette: a cserkészház beruházása 200 millió forintba került.

Németh Ákos képviselő (LMP) Székely Nemzeti Tanács petíciójának támogatására biztatott. Horváth Gábor képviselővel közösen nyújtottak be közös határozati javaslatot.

Illés Károly ismét a cserkészházról beszél: hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő segítő közreműködését. Hozzátette: 2 milliárd forint adókedvezményt kapott az Epcos, ezért tudott átköltözni a cég. Emellett jelentős uniós forrásból valósulhatott meg a beruházás.

Dr. Nemény András emlékeztetett: TOP programból valósulhatott meg, így Illés Károly akár az EU-nak is megköszönhette volna a támogatást.

Horváth Gábor is a Székely Nemzeti Tanács petíciójáról beszélt.

9.20

Dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere a február 27-i közgyűlés elején bejelentette, hogy a költségvetésben 50 millió forintot különít el a koronavírus megelőzésével kapcsolatos esetleges kiadásokra.

„Ha bármilyen szükséges intézkedésnek helyt kell adni, akkor mi ennek helyt tudjunk adni” – hangzott el a közgyűlésen.

Folyamatosan tájékoztatunk: ha a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatosan bármilyen változás áll be, vagy új információ érkezik, azonnal közvetítjük a lakosságnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében:

06-80-277-455

06-80-277-456 -írta szerkesztőségünknek elküldött közleményében Kéner Balázs kommunikációs vezető.

9.15

Költségvetési rendelettervezet, vagyongazdálkodási terv és igazgatói pályázat is szerepel a mai napirenden.

A közgyűlés elején dr. Nemény András emlékezett a napokban elhunyt Horváth Györgyre, korábbi önkormányzati képviselőre, az MMIK egykori igazgatójára, népművelőjére, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnökére. A képviselők egyperces néma felállással tisztelegtek emléke előtt.

A Pro Savaria Egyesület új képviselője eskütételével kezdődött a mai közgyűlés. Lapunk több, mint egy hónapja írta meg, hogy miután Molnár Miklósnak összeférhetetlenség miatt le kellett mondania képviselői mandátumáról, nem a Pro Savaria Egyesület listáján második helyen szereplő Balassa Péter, hanem Koczka Tibor fog helyet foglalni a szombathelyi közgyűlésben.

A polgármester a koronavírussal kapcsolatban hangsúlyozta: fontos a lakosság megfelelő tájékoztatása, a szombathely.hu oldalon elérhető az a link,

Arra is felkészültek, hogy ha bármilyen helyzet áll elő, arra azonnal tudjanak reagálni. Egyben javasolni fogja a költségvetésben erre a célra 50 millió forintot különítsenek el. Természetesen együttműködnek a helyi és kormányzati szereplőkkel is az ügyben, ha kell.

És már meg is szavazták a napirendet A Fidesz-KDNP képviselőinek tartózkodása mellett elfogadták.

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!