ott voltunk a Haladás Sportkomplexumban

2020.10.14. 17:55

Hali-fórum: NAV-végrehajtás, közüzemi tartozások és SZKKA

Dr. Nemény András SZMJV polgármestere, Séllei Árpád a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója, Szántó Erzsébet a Haladás VSE klubmenedzsere és Kovács Cecília a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője ütközteti álláspontját szerda este hat órától a Haladás Sportkomplexumban.

Pum András

Szombathely 20171018 Vegyes 2017 Ősz Haladás Stadion beruházás tesztelés átadás előtti sajtótájékoztató Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Az utóbbi napokban a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft és Szombathely város részéről egymást érték a közlemények a HaladásStadion bérleti díjának ügyében. Bár a futballklub rendre cáfolta a városvezetés állításait, a Haladás1919 nevű Facebookos szurkolói csoport azt látta legbölcsebbnek, ha egy asztalhoz ülteti valamennyi érintett felet. Így ott van a szerda este hat órakor a Haladás Sportkomplexum sajtórészén Dr. Nemény András SZMJV polgármestere, Séllei Árpád a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója, Szántó Erzsébet a Haladás VSE klubmenedzsere és Kovács Cecília a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője.

Cikkünk folyamatosan frissül:

20.15

A hatkor kezdődött fórum végül két és negyed óra után, negyed kilenckor ért véget.

20.12

2019-ben 104 milliót kapott az SZKKA, idén 60 millió az előirányzat, úgy, hogy a városnak nincs bent része. A másik kérdés: mi lesz, ha idén nem kapja meg a HVSE a 298 milliós támogatás teljes összegét a pandémia miatt?

-Mi csak kérelmezni tudunk, de szerintem közös érdek, hogy megkapjuk a teljes összeget – jelezte Szántó Erzsébet.

-300 gyereket nevelő utánpótlásnak ne adjunk pénzt? Ezzel nem tudok egyetérteni – fogalmazott dr. Nemény András az SZKKA-ra utalva.

-A Haladás három évre előre kapott 150 milliót, 10 százalékos tulajdonrésszel. Ugyanakkor az SZKAA két év alatt többet, nulla százalékos városi tulajdonrésszel. Nem az SZKKA ellen vagyok, csak az arányok furcsák – jött a szurkoló, egyben városi képviselő Horváth Gábor válasz.

20.00

Szóba került, hogy az SZKKA miért kap jelentős támogatást, holott nem tulajdonos a város. És ott van a Falco, ahol 100%-os tulajdonos a város Létezik-e városi sportkoncepció?

-Szeretjük a kézilabdát, de idén nem tudunk már annyi támogatást adni, mint korábban – válaszolt a polgármester. – Ami a Falcót illeti, Bajnokok Ligájában szerepel a csapat, ami rengeteg pluszkiadást jelent. De ha azt mondanám, hogy hagyjuk magára a klubot, jogosan támadnának nekem a Falco-szurkolók. Azt hadd mondjam el, hogy Séllei Árpád és Gráczer György munkáját is értékelem, nap mint nap küzdenek, dolgoznak klubjukért.

19.42

Majd jöttek a szurkolói kérdések.

Miért nem érzi magának jobban a város a csapatot, a stadiont? Miért nem lehet jobban kihasználni üzleti célra a stadiont?

-December 1-től július végéig 21 rendezvény volt lekötve, de ez a jelenlegi pandémiás helyzetben ez ötre csökkent – mondta dr. Kovács Cecília. – Folyamatosan próbálunk bevételi lehetőségeket keresni.

19.30

-Tartozást nem tudunk elengedni, maximum a város átvállalja a tartozást – Dr. Nemény András – Abba semmilyen körülmények között nem megyek bele, hogy nem játszhasson itt a Haladás. Ilyen soha nem lesz. De balekok sem vagyunk. Nem vagyunk ellenségesek a futballklubbal, de az lesz a megoldás, hogy jön egy valódi tulajdonos. Tiszta viszonyokat kell teremteni, mi partnerek leszünk ebben.

19.18

-Nem tudom miért nem elég a 300 millió idén, ha tavaly elég volt -mondta Séllei Árpád. – Ami a többségi tulajdonost illeti, tesz be pénzt, különben nem léteznénk. Nagyjából 350 millió forint a költségvetésünk, ami az egyik legkevesebb az NB II-ben. Ami a 37.5 milliót illeti, az volt az ára, hogy a sportkomplexumtól érkező bármilyen számlát fizessem ki. Erről tárgyalni akartam, de nem sikerült. A sportkomplexumból egyébként körülbelül 200 millió forint a sportcsarnok, 100 millió a stadion díja. A soproni túra három év alatt nem volt 20 millió forint, persze nem akarunk visszamenni Sopronba.

Úgy gondolom, csakúgy mint Szombathelyen, az egész világon a futball a legnépszerűbb – folytatta az ügyvezető igazgató. – Igaz, hogy most NB II-ben szerepelünk, de közel 3000-es nézőszámot produkálunk. A város valamennyi utánpótlásklubjaiban szereplő fiataloknak az a céljuk, hogy nálunk, a Haliban játszanak. 2019 tartozását el kellene engedni, idén pedig meg kellene kötni a támogatói szerződést.

19.02

Szántó Erzsébet:

A 298 milliót a Haladás Sportkomplexum működésére lehet felhasználni, 2019-ben 298 milliót átutaltuk a sportkomplexumnak. 2020-ban is ugyanakkora összeget irányzott elő az EMMI, majd az év elején 50 millió ki lett fizetve a sportkomplexumnak. Majd jött a vírus okozta veszélyhelyzet, ezt követően leültünk tárgyalni a sportkomplexummal. Az EMMI-vel tárgyaltunk és amennyiben aláírják a papírokat, azonnal továbbutaljuk az összeget a sportkomplexummal.

Dr. Nemény András:

Ha a többségi tulajdonos is hozzátenné a saját részét a mi korábbi befizetéseinkhez, nem tartanánk itt. Sok olyan tétel van a korábbi átvilágításban, amiben vannak furcsa dolgok, például játékoseladások után nem jöttek be összegek. Az EMMI-vel kapcsolatban pedig elmondta: az onnan beérkező pénzt nem fizetheti be a HVSE a labdarúgó Kft helyett. Nemény javaslatot tett: a fentmaradó tartozás – azaz 70 millió – egyharmadát fizesse ki a futball kft, a város és a Haladás VSE. Mindenkinek bele kell nyúlni a saját zsebébe. Majd cáfolta, hogy azokat a sportokat szereti a városvezetés, amelyeket kézzel játsszák.

18.40

Horváth Attila ezúttal arra fektette a hangsúlyt, hogy a többségi tulajdonos által befizetett 200 millió forint kölcsön vagy nem. Furcsállta, hogy bár annak idején Illés Béla egy forintért eladta volna a klubot, most viszont éppen 200 millió forintot szeretne kapni érte. Szerinte tehát az a befizetés kölcsön volt, nem pedig betét. De ha mégis így volt, mindenkitől elnézést kér. Majd a sportkomplexum és a futball kft közötti számlák kerültek hosszasan szóba, Horváth szerint néhány számlakibocsájtás aggályos volt. A 37.5 millió forintról szólva pedig elmondta, ez bérleti díj támogatás, amit az alpolgármester szeretett volna 75 millióra felemelni – de jelen gazdasági helyzetben erre nincs esély.

18.15

Először Séllei Árpád kapott szót. A Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója örült annak, hogy a vírushelyzet ellenére is ilyen sokan eljöttek. Elmondta október 5-én telefont kapott dr. Horváth Attila, sportért felelős alpolgármestertől, hogy mihamarabb fizessék ki a tartozást, különben kikapcsolják az áramot, vizet. Nem sokkal később feltöltötték a város által biztosított 37.5 milliós kérelmet a rendszerbe, hogy a város mielőbb kifizethesse a sportkomplexumnak. Majd Kovács Cecília is ugyanezt kérte tőle, közölvén, ha nem fizet a klub 72 órán belül, a legközelebbi meccset már nem Szombathelyen játssza a csapat.

Kovács Cecília elismerte, így hangzott a beszélgetés, mivel ha nem fizetnek, kikapcsolják az áramot, a vizet. A komplexum is érdeke is, hogy legyenek meccsek, tehát egy az irány.

A nézők soraiban helyet foglaló dr. Horváth Attila is szót kapott. Egyrészt megjegyezte, korábban azt kérte, a tulajdonosok tegyenek be pénzt, illetve azt, hogy múlt péntekig kapjon olyan tervet, amelyből kiderül, hogyan tudnak fizetni. Az alpolgármester azt mondta, nehéz anyagi helyzetben van a komplexum. A NAV végrehajtást kezdeményezett a sportkomplexum ellen, ezért nagyon nagy szükség van a pénzre.

- Valóban mondtam, hogy a tulajdonos nem tud pénzt betenni – mondta Séllei Árpád. – Azt is mondtam viszont, hogy a kormányhatározat által megszavazott 300 millió lefed valamennyi tartozást.

18.00

Több korábbi labdarúgó is eljött a Haladás Sportkomplexum sajtótermébe, így például Halmosi Péter vagy éppen Hegedüs Péter. Rajtuk kívül nagyjából 80-90 szurkoló gyűlt össze.

Előzmények:

https://www.vaol.hu/sport/helyi-sport/a-szombathelyi-haladas-ismet-reagalt-a-sportert-felelos-alpolgarmester-kozlemenyere-4339846/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ultimatum-a-halinak-kozlemenycunami-indult-a-labdarugocsapat-ugyeben-4339063/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!