Az e-közigazgatás kezd kiépülni

2018.12.28. 06:59

Értékelte az idei évet a Vas megyei kormánymegbízott, Harangozó Bertalan

A Vas Megyei Kormányhivatalnak 1149 munkatársa van, a megyében 13 kormányablak működik, csak ezekben 326 ezer ügyfél és 400 ezer ügy fordult meg az elmúlt 11 hónap alatt. Harangozó Bertalan kormánymegbízottat kértük évértékelésre.

Merklin Tímea

Harangozó Bertalan kormánymegbízott Fotó: Szendi Péter

Továbbképzésekre is szükség van

A területi államigazgatásban a legfontosabb a munkatársak elkötelezettsége és szakmai felkészültsége, mert ez határozza meg az ügyintézés minőségét. Erre lehet építeni, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal a polgárok megelégedésére tudja elvégezni a munkáját. Nem mellékesek a körülmények, az infrastruktúra, a digitális eszközök, az informatikai rendszerek, de az állami tisztviselő, a közszolga mozgatja az egészet, és ő találkozik az ügyféllel – emelte ki Harangozó Bertalan. Hozzátéve: ahhoz, hogy magas színvonalon legyenek képesek kiszolgálni az ügyfeleket, folyamatos továbbképzésekre van szükség. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen két új képzés indult, a három féléves kormányzati tanulmányok és a két féléves közigazgatási tanulmányok, amelyekben eddig több mint kilencven, hivatalunk kötelékébe tartozó állami tisztviselő – vezető és beosztott munkatárs egyaránt – szerzett oklevelet.

E-közigazgatási rendszer

A kormánymegbízott külön kitért arra, hogy a vonatkozó, 2018. január 1-jén hatályba lépett törvény értelmében megkezdődött az e-közigazgatási rendszer bevezetése. A kormány célja korszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb közszolgáltatások nyújtása a digitális térben. Az állampolgárok jogosan várják el, hogy a megváltozott modern körülményekhez – információs társadalom – a közigazgatás is alkalmazkodjon, mi ennek próbálunk eleget tenni. A folyamat az elején tart, kiépülése folyamatos, természetes személyeknek még van lehetősége papíralapú ügyintézésre is. A kormányzati portálon a cégek, társaságok és egyének megfelelően védett csatornákon férnek hozzá az ügyintézési lehetőségekhez.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott Fotó: Szendi Péter

Kormányablak

Fél éve működik megyénkben az ország tíz mobil kormány­ablakának egyike: az úgynevezett kormányablakbuszt dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár adta át Jánosházán. A busznak köszönhetően Vas megye apró falvaiban is lehetőség nyílik teljes körű kormányablak-szolgáltatások igénybevételére.

Visszapillantás

A kormánymegbízott 2018-ra visszapillantva kiemelte: a hazánkba akkreditált horvát és szlovén diplomatákkal – tekintettel a megyénkben élő horvát és szlovén nemzetiségi közösségekre – kiváló kapcsolatokat ápol a hivatal, amelyeket akkor is fenntartottak, amikor államközi szinten nem volt a legtökéletesebb a viszony. Örömét fejezte ki, hogy nemrég, amikor Zágrábban sor került a horvát és a magyar kormányfő találkozójára, kimondták: nincs az a probléma, amely egy nyolcszáz éves barátságot felülírna. Vas megyében ennek szellemében dolgoztak mindig, Harangozó Bertalan személyesen is elkötelezett az országaink közötti együttműködés elmélyítése iránt.

Felújítás

Végezetül fontosnak látta hangsúlyozni a kormányhivatali épületek felújítását: idén fejeződött be egy 1,1 milliárdos és egy 250 millió forintos KEHOP-os (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) beruházás, amelynek köszönhetően megújult számos épületük, egyebek közt Kőszegen, Sárváron, Szentgotthárdon, illetve Szombathelyen a Népegészségügyi Főosztály Sugár úti épülete és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állatvédelmi Főosztály épülete a Zanati úton. Celldömölkön egy másik forrásból újult meg a járási hivatal székháza. Minderre roppant büszkék vagyunk – mondta a kormánymegbízott –, mert nemcsak a köztisztviselőknek jelent új, korszerű munkakörülményeket, hanem az ügyfelek is úgy érezhetik, hogy az állam őket olyan módon is megbecsüli, hogy méltó környezetben intézhetik ügyeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!