A hét történései

2018.01.14. 08:00

Ez történt a héten – Ki a farsangra készül, ki a felvételijére

Általános iskolás diákok ezrei adnak számot tudásukról jövő hétvégén: január 20-án tartják a középiskolai központi írásbeli vizsgát. Elkezdődött a farsang, sokan kölcsönzőkből szerzik be a jelmezeiket – erről is írtunk a héten.

Vas Népe

A Paragvári Utcai Általános Iskolában Stefanicsné Bőhm Katalin magyar nyelv és irodalom tanár évek óta segíti a felvételire való felkészülést. Németh Somának a matek megy jobban Fotó: Unger Tamás

Az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadásztársaságának 2017/18-as évi utolsó nagy társas vadászatát tartották hétvégén osztrák és magyar résztvevőkkel. A továbbiakban már csak egyéni vadászatok lesznek. Amint az elnökük, Déri Károly elmondta: most gím tarvadra, vaddisznóra, rókára, aranysakálra vadásznak. Március 1-jéig tart a szezon, és még nincs meg a vadgazdálkodási tervben előírt mennyiség, ritkítani kell az állományt.

Fotó: Unger Tamás

Egy hét múlva diákok ezrei kapnak lehetőséget arra, hogy befolyásolják sorsukat. A központi írásbelik január 20-án lesznek tíz órától. A középiskolák három szempont alapján dönthetnek a felvételi kérelmekről: vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a jegyek mellett a központi írásbeli vizsga eredményeit is nézik, a harmadik esetben pedig mindezek mellett szóbeli vizsgát is kell tenniük a diákoknak. Ilyen iskola például a Bolyai általános iskola és gimnázium, ahol a gyerekeknek biológiából és történelemből szóban szintén számot kell adniuk tudásukról. Kukor Ferenc igazgatóhelyettes elmondta, az itt tanulóknak annyi előnyük van csupán, hogy ismerős környezetben vizsgázhatnak, a felvételi szabályok mindenhol azonosak.

A Paragvári Utcai Általános Iskolában Stefanicsné Bőhm Katalin magyar nyelv és irodalom tanár évek óta segíti a felvételire való felkészülést. Németh Somának a matek megy jobban Fotó: Unger Tamás

Itt a farsang, áll a sor a jelmezkölcsönzőkben. Idén rövidebb a farsangi időszak, így érdemes időben kiválasztani, hogy kinek a bőrébe is bújunk a mulatságok éjszakáira. Giglerné Sümegi Brigitta jelmezkölcsönző-tulajdonossal beszélgettünk az idei trendekről és a visszatérő kedvencekről. Tárháza szinte végtelen: páros jelmezek, kabalák, kisállatok, nagyvadak, szuperhősök, csak bírjuk követni. A végső döntés úgyis a miénk: bevállaljuk-e, valóra váltjuk-e a legőrületesebb farsangi álmunkat?

 

Mindennapos, hogy telefont, ruhaneműt, okmányokat veszítünk el tömegközlekedési eszközökön. Volt, aki biciklit hagyott a vonaton. Több százan megosztottak egy múlt heti Facebook-bejegyzést: jegygyűrűt talált egy fiú Sárváron a Nádasdy-vár hátsó hídján január 4-én, csütörtökön 14.30-kor. A hírek szerint napokig nem jelentkezett a karikagyűrűért a gazdája, akiről azt gondolják, turista lehetett, aki nem hallgatja a helyi rádiót és nem látja a környékbeliek Facebook-oldalait. Az elveszett jegygyűrű csak egy a seregnyi dolog közül, amiket elhagyunk az utcán, a buszon, a vonatokon, az állomásokon.

Balogh Ádám fekete sporttáskát mutat – december 15. óta nem kereste senki Fotó: Szendi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!