Esőkabát, gumicsizma

2019.07.06. 15:30

Fesztiválra? Csak felkészülten!

A legtöbb fiatal a nyarat gondolatban a bulizással kapcsolja össze. Ha pedig bulizás, akkor irány egy fesztivál! Huszonéveseket kérdeztünk fesztiválozási szokásaikról, ők pedig praktikus tanácsokkal láttak el minket, hogy szerintük mire érdemes figyelni, ha belevetjük magunkat a bulizásba.

Polgár Patrícia

Sulics Boglárka évek óta a soproni fesztivál visszatérő vendége. A koncertekre sok folyadékot és ennivalót szokott vinni.

Fotó: VN/Sulics Boglárka

A nyár a fesztiválok ideje. Magyarok és külföldiek ezrei látogatják a legnagyobbakat: a Voltot, a jelenleg tartó Balaton Soundot, vagy éppen a jövő héten induló AlteRábát és a nyár – ebből a szempontból – legnagyobb durranását, a Szigetet. Az alábbiakban három fiatal mesél, hogyan szokott fesztiválozni, és mi az, amit semmiképpen nem hagy otthon, ha útnak indul.

– Másodjára megyek a Soundra, idén a szombati fellépők érdekelnek – meséli Tóth Roland, aki barátaival, autóval megy Zamárdiba, a járgányt egy bekerített parkolóban hagyják, és abban éjszakáznak majd. Azt mondja, a parkolás jóval olcsóbb, mint egy szállás. Így próbálnak spórolni amellett, hogy ételt és italt is visznek magukkal, a fesztivál területén legfeljebb sört vesznek.

Sulics Boglárka évek óta a soproni fesztivál visszatérő vendége. A koncertekre sok folyadékot és ennivalót szokott vinni.
Fotó: VN/Sulics Boglárka

Hasonlóan gondolkodik Sulics Boglárka, a Volt rendszeres vendége. Négy éve ott volt a fesztivál összes napján. – Két éve autóval megyek. Nem katasztrófa a lejutás, ám jó kell ismerni a kevésbé forgalmas közeli kis utcákat, hogy ne a nagy parkolóban, gödrös terepen kelljen megállni, de ne is sétálj túl sokat – mondja. A koncertekre esőkabátot, sok folyadékot, ennivalót és pulóvert visz, az autóba bekészít még gumicsizmát és meleg ruhát, így ha kell, át tud öltözni. Úgy véli, a büfékben nem éri meg vásárolni, ezért visz mindent otthonról. Megtudtuk tőle azt is, hogy az első két fesztiválján egyedül vett részt. – Megvan az előnye, ha egyedül bulizik az ember: nem kell másokhoz alkalmazkodni, nem maradok le a kedvenc zenekaromról, ha a többiek nem kíváncsiak rá. Így sem vagyok végig magam, mindig van társaság, akikhez lehet csatlakozni. Azt mondja, szerencsés, hiszen eleinte soproni rokonainál aludhatott, akkor a tömegközlekedésnek kellett utánanéznie, hogy éjjel könnyen haza tudjon jutni.

 

Szintén a Volt kedvelője Varga Barbara, ám ő nem az autóra, sokkal inkább a vonatra esküszik, szerinte már ott nagyon jó a hangulat, remekül meg lehet alapozni útközben az estét. Baráti társaságával minden évben kempingezik, ezért számára a hálózsák, a polifoam és a hordozható töltő a legfontosabb, ugyanis a kempingben nincs töltési lehetőség, csak a fesztivál egyes pontjain tud telefont tölteni. Elmesélte, hogy a napot egy közeli vendéglőben töltik, mivel a benti árak az egekben vannak: tapasztalata szerint egy sportfröccs (1 dl bor és 4 dl szóda) majdnem ezer forintba kerül. Megemlítette azonban az egyik nagy élelmiszerlánc kitelepült üzletét, ami – ahogy mondta – reggelente óriási kincs. Legfontosabb öltözködési tanácsa a zárt cipő, mert a bulizók gyakran tapossák egymást. Esőben elengedhetetlennek tartja a gumicsizmát és egy kicsire összehajtható esőkabátot. A hátizsákot ilyenkor övtáskára cseréli, ami praktikusabb és táncolás közben sem zavarja.

Fontos tehát előre felmérni a terepviszonyokat, szállásunk adottságait, érdemes utánanézni, hogy milyen idő várható, de arra is számítani kell, hogy bizony nem olyan árak várnak minket, mint a sarki kisboltban. Ha ezek megvannak, már csak rajtunk áll, hogy mit tudunk kihozni a nyár minden bizonnyal legélménydúsabb napjaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!