vihar után

2018.06.10. 09:07

Folytatódik a munka a Vadásánál – Sokat apadt a tó, dél körül végezhetnek a megtámasztással

Gyülekeznek már az önkéntes tűzoltók egész Vas megyéből: várhatóan vasárnap is legalább százan segítenek, hogy megfelelő megtámasztást kapjon a Vadása-tórendszer magántava.

Bakos Ágnes

Fotó: Szendi Péter

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: felhívást tettek közzé az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, és az önkéntes mentőcsoportoknak, menjenek segíteni, ha tudnak.

Arra számítanak, dél körül, kevéssel dél után végeznek a megtámasztással.

– A régi tó, amit tegnap védtünk. Ez az új tó, a magántó pedig folyamatos apasztás, leeresztés alatt áll. Le kell engedni, hogy a megsérült védművet helyre lehessen állítani. Nyomás alatt nem lehet gépekkel feljönni a gátra – magyarázta a szóvivő.

– Szombathoz képest másfél-két métert apadt a tó vízszintje, de ha a gátkoronához, a gát legmagasabb pontjához nézzük, akkor két és fél-három méter is lehet az apadás – mondta a helyszínről a szóvivő.

Az új tó két tóból áll, az alsó egy héthektáros vízfelületű tó, fölötte egy kisebb, a kettő között is van egy gát. Az is megcsúszott, de ott nem védekeznek: áteresztésre „használják”. – Ott munkagépekkel, megkerülve a sérült gátrészt, egy elvezető csatornát markoltak ki, hogy a kisebb tóból folyjon át a víz a nagyobbikba, amelyikből pedig leeresztik a vizet – részletezte a Vadása aktuális vízhelyzetét.

Nem mellékesen: nem igazolódtak be a meteorológiai figyelmeztetések, nem kapott újabb csapadékot az Őrség szombat hajnal óta.

A vihar utáni helyzetről szombaton percről percre tudósítottunk. Kattintson IDE a részletekért!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!