Vezetés közben stroke

2019.02.27. 20:39

Fontos időben felismerni a stroke jellemző tüneteit

Életét vesztette az a férfi, aki kedden este ütközött kamionjával szalagkorlátnak a város határában, mivel agyvérzést kapott. Néha minden előzmény nélkül történik szerencsétlenség, de a betegség kialakulása sok esetben megelőzhető.

Budai Dávid

A kamiont kétszer is a korlát mentette meg attól, hogy a mintegy tízméteres mélységbe zuhanjon – sajnos a sofőr életét vesztette Fotó: Horváth Balázs

Agyvérzést kapott az a negyven év körüli férfi , aki kedden este vezette kamionját szalagkorlátnak a város határában. Információink szerint a sofőr – aki az M86-oson tartott Szombathely irányába – részben már a vépi elágazó környékén elveszítette uralmát a járműve felett, azonban valahogyan sikerült még eljutnia a felüljáróig. Itt már feltehetően alig működtek a sofőr vezetéshez szükséges funkciói, mivel három sávon átvágva áttért a szerelvénnyel a szembejövő sávba, ahol érintőlegesen a baloldali szalagkorlátnak és egy villanyoszlopnak hajtott, majd körülbelül 150 métert továbbhaladva ismét a szalagkorlátnak ütközött, ami végül megállította. A kamiont kétszer is a korlát mentette meg attól, hogy a mintegy tízméteres mélységbe zuhanjon, és külön szerencse az is, hogy éppen akkor nem jött senki az egyébként forgalmas úton, miközben a jármű irányítás nélkül, hosszan haladt a menetiránnyal szemben. A kamion vezetőjét a mentők súlyos, öntudatlan állapotban szállították a Markusovszky Kórházba, ahol agyvérzést állapítottak meg, a férfi életét már nem lehetett megmenteni. Az esetről Köcse Tamást, Vas megye vezető mentőtisztjét kérdeztük. A szakember elmondta, a tünetek alapján kollégái a kezdetektől stroke-ra gyanakodtak. A beteg kórtörténetének ismerete nélkül persze nehéz véleményt alkotni, de feltehetően a rosszullétnek nem volt korábban előzménye.

A melegben az erek kitágulnak, ami vérnyomáscsökkenést, álmosságot, fáradtságot okoz, de ritkán szolgál közvetlenül a stroke okaként. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy nem túl gyakran ugyan, de sajnos vannak olyan esetek, amikor minden előzmény nélkül, viszonylag fiatal emberek is stroke-ot kapnak. A stroke: agyi érkatasztrófa, ami kilencven százalékban agyi érelzáródást jelent. Ilyenkor az agy nem kap vért és ezáltal oxigént sem, ennek következtében jön létre az agyi működészavar. Agyvérzés az esetek mindössze tíz százalékában fordul elő, és általában ez végződik súlyosabb kimenetellel, ahogyan az a mostani tragikus esetben is történt.

A kamiont kétszer is a korlát mentette meg attól, hogy a mintegy tízméteres mélységbe zuhanjon – sajnos a sofőr életét vesztette Fotó: Horváth Balázs

Bár minden jel szerint ebben az esetben előzmény nélkül lett rosszul a szerencsétlenül járt férfi, felvetődik a kérdés, hogy ha vannak előzmények, kiszűrhetőek-e a hasonló esetek. Molnár László közlekedésbiztonsági szakértő szerint mindig a vizsgálatot végző orvosnak kell eldöntenie, hogy fennáll-e a vezetésre való alkalmasság. A hivatásos sofőröknek a II. csoportú orvosi vizsgálaton kell megfelelniük, ami sokkal szigorúbb, mint amit az „úrvezetőktől” elvárnak, ráadásul esetükben nem tíz-, hanem ötévente van az alkalmassági.

Hasonló, rosszullétes balesetekből több is volt az elmúlt években Szombathelyen és környékén. Tavaly egy autós a Csónakázó-tó partjára csapódott, miután a magas vérnyomása miatt rosszul lett. 2015 nyarán Lukácsházán hajtott kerítésnek egy sofőr a nagy meleg miatt, 2014-ben pedig egy taxis kapott stroke-ot a belvárosban. Miután kidöntött egy jelzőlámpát, és nekihajtott egy kisteherautónak, autóját egy Petőfi Sándor utcai ház állította meg, amibe belerohant a Szily János utcából.

A stroke az egészségügyben manapság kiemelt terület, jelzi ezt az Együtt a stroke ellen – 2016–2020 kampány is. Mindennek oka, hogy nagyon sokat lehet tenni a megelőzésért.

Az érfalakat károsító magas koleszterinszintet, és a nyaki artériák elmeszesedését könnyen ki lehet szűrni, így egy időben kapott kezeléssel a betegség elkerülhető. Ha viszont már kialakultak a stroke tünetei, akkor nagyon fontos, hogy ezt mind az érintett, mind környezete időben felismerje. Jellemző tünetek, hogy a beteg furcsán, érthetetlenül beszél, a szája elhúzódik, karja, lába elgyengül. A tünetek észlelésekor a lehető leg­gyorsabban, haladéktalanul mentőt kell hívni, nem szabad a tünetek javulását várni. Nagyon rövid idő áll ilyenkor rendelkezésre, ahol ráadásul szó szerint minden perc számít. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az agynak hány százaléka sérül. Vannak, akik egy stroke után teljesen felépülnek, de vannak, akiket egy életre ágyhoz láncol a betegség, és sajnos a betegek egy része nem éli túl. A stroke ráadásul egyáltalán nem ritka, világszerte a harmadik leg­gyakoribb haláloknak számít, élete során hatból egy ember stroke-ot kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!