Halottak napja

2017.11.02. 07:00

Halottainkra emlékeztünk: Mécsesek mutattak utat

Október utolsó és november első napjaiban mécsesek tengerében kel életre a személyes és a kollektív emlékezet: halottainkra, pótolhatatlan veszteségeinkre gondolunk.

Ölbei Lívia / Vas Népe

„Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk, a párás ég alatt mind indulunk” – mondja Weöres Sándor Bolerója. Ez az a vers, amelynek ritmusa akaratlanul meghatározza a lépteinket. Útnak indulunk: azokhoz, akik már nincsenek velünk. A temetőkben testet ölt ilyenkor az idő: a mécsesek lángjánál, a bólogató fehér krizantémok között az olykor már alig kibetűzhető, néhány szavas sírfeliratok akár több generáció sorsát mutatják föl. Elég csak végigböngészni az évszámokat. De temető ott van, ahol élet van. Megnéztük, hogyan emlékeznek a megyeszékhelyen, a vasi városokban és kistelepüléseken.

Élet hullámzott az elmúlt napokban a temetőkben. A szelíd őszi napfényt tegnap este a mécsesek tengerének ragyogása váltotta föl.

Szombathely

Tegnap a Szent Márton temetőben kezdődött a megemlékezések sora. Dr. Puskás Tivadar polgármester Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármesterek társaságában fejet hajtott dr. Ujváry Ede néhai polgármester, valamint Brutscher József, a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó- és Mentőszolgálat megalapítójának sírjánál. A Jáki úti temetőben ellátogattak Wagner András és Éhen Gyula egykori polgármesterek sírjához. A hagyományos irodalmi műsor után ökumenikus ima következett a ravatalozónál.

Rendőrség

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Petőfi Sándor utcai épülete udvarán a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett rendőrökre emlékeztek. Az emlékfal előtt koszorút helyezett el dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, megyei főkapitány.

Körmend

Központi ünnepség nélkül, békésen telt a megemlékezés. Sokan már az ünnep előtti hétvégén kilátogattak a temetőbe, ahol november 3-áig a kapukat 7-20 óráig tartják nyitva. A mozgásukban korlátozottak sötétedésig behajthatnak gépkocsival.

 

Vasvár

A megye egyik legszebbnek tartott sírkertjében már déltől élénkülő forgalom volt tegnap. A legtöbben, becsülten egy időben mintegy négyszázan, kora este érkeztek a temetőbe. Több közeli utca is megtelt várakozó autókkal. Virágból sárga volt a legtöbb az idén.

Vép

Tegnap délután tartottak a temetőben ájtatosságot a meghaltakért. Németh Tamás plébános és a helyiek mindenszentek litániáját imádkozták el az anyakeresztnél a temetőben nyugvó testvérekért és a tisztítótűzben szenvedő lelkekért. A szertartás után Tamás atya kérésre megszentelte az új síremlékeket.

Uraiújfalu

Jelentős kegyeleti fejlesztések történtek Uraiújfaluban, szerdán adták át a mintegy 10 millió forintból, központi forrásból megújult Temető utat. Vargyai Vilmos polgármester elmondta, a ravatalozó előtti területet is letérkövezték, egy korábbi pályázatból haranglábat állítottak a temetőben. A lélekharangot Verasztóné Magyar Melinda evangélikus lelkész és Aigner Géza plébános jelenlétében szentelték fel mindenszentek napján.

Celldömölk

Fehér László polgármester, Farkas Gábor jegyző, Karádi Mihály bizottsági elnök és Bakó László képviselő helyeztek el koszorút az elhunyt kollégák, a város neves személyiségei sírján: Cellben mások mellett megemlékeztek dr. Gosztonyi János és dr. Gömbös Ferenc országgyűlési képviselőkről, Dala József járási tanácselnökről; Alsóságon Győrffy László országgyűlési képviselőről, Erdélyi Antal részönkormányzat-vezetőről. Gyertyát gyújtottak Göttman Bódog csendőr alezredes, a város díszpolgára sírjánál, Gáyer Gyula családi kriptájánál.

Sárvár

A tündöklő őszi napsütésben csöndesen érkeztek egész nap virággal és mécsesekkel szeretteik sírjaihoz a családtagok, ismerősök. Polgárőrök segítették a közlekedést, felügyelték a temető rendjét. A Soproni úti köztemető feladatait hamarosan a tavaly átadott Hegyközségi új sírkert veszi át. A közel 150 évig működött köztemetőben nyugvó jelentős személyiségek nyughelyeiről az önkormányzat gondoskodik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!