a mozira esküszik

2018.11.13. 07:00

Hazalátogatott Hildebrand István, a 90 esztendős operatőr

A szőlőhegyre, a kápolnához is ellátogatott Hildebrand István. Gyerekkorát idézte fel az operatőr Felsőcsatáron, ahol rég nem látott ismerősök és tisztelői várták. Este a szombathelyi Savaria moziban bemutatták a róla készült dokumentumfilmet.

Bakos Ágnes

– Savanyú a csatári bor, nem tudom, sikerült-e valamit javítani? – nevetve fogadták a felsőcsatáriak Hildebrand István kérdését. A 90 éves operatőrt születésnapja alkalmából hívták meg Felsőcsatárra, ahol gyermekkorát töltötte. Személyes és szakmai vallomás kerekedett a népes közönség előtt tegnap délután. Körbevitték a faluban, mielőtt a művelődési házba jött. Járt a szőlőhegyen, és van már fotója a kápolnáról, a hegytetőről – újságolta. Kísérői mesélték: a kápolnától körülnézve azt mondta, olyan, mintha a mennyben lenne.

 

– Ez volt a születésnapi ajándék, hogy eljöhettem – mondta az érkezésekor. Legszebb emlékei kötik a faluhoz, ahol nagyszülei nevelték 12 éves koráig, magyarul kevésbé, horvátul értett gyerekként. Elmesélte, hogy nagyapja traktorosnak szánta. A nagyszülők szavai kísérik, igazítják el az életen – ezt is mondta. – Talán túl személyes, de most elmondom önöknek, hogy én a mai napig nem tudom, ki volt az apám – mesélte a felsőcsatáriaknak. Felidézte, amikor Budapestre került, és először meglátta a Dunát, azt hitte, az a tenger. Itt a Pinka ma már picinek tűnik, egykor hatalmas volt. És élénken emlékszik, amikor Felsőcsatár határában lezuhant egy amerikai repülőgép, ő találta meg.

– Mindent elmondtam önöknek, a nézőknek. Én mozgóképekkel közvetítettem az érzéseimet – fogalmazott. Felidézte, hogy dolgozott a színes film megteremtésén Magyarországon, de ugyanígy a szélesvásznú formátum is kicsit az ő találmánya volt. Azt is mondta: a mozira esküszik, nem a televízióra. Annak idején úgy mérték a nézettséget, hogy sorban álltak-e a mozi előtt. A kőszívű ember fiai című filmre egy év alatt 10 millió jegyet adtak el – idézte fel.

 

– A látvány az én látványom volt, a rendező a színészeket igazgatta – mesélte a forgatásokról, a munkájáról. Szerényen, csodálkozva vette tudomásul, hogy mindenki látta A kőszívű ember fiait és a közönségből a legtöbben a Pogány Madonnát is, meg ezekkel együtt a legtöbb munkáját. – Abban az időben nem volt lehetőségük az alkotóknak szabadon dolgozni – mondta. Ő maga a technikai különlegességekkel tette le a kézjegyét. Újítóként, kísérletezőként ismerik a szakmában. Most, 90 évesen pedig főszereplő lett: a Jelenetek egy operatőr életéből, Hildebrand István legendáriuma Kocsis Tibor és Konecsny Emőke dokumentumfilmje. Tegnap mutatták be a Savaria moziban, ahol Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, aztán közönségtalálkozón hallhatták a Balázs Béla-díjas operatőrt, videórendezőt, egyetemi tanárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!