Csupa csipesz, csupa fa

2017.12.14. 07:00

Hintaszék volt a kötelező darab az iskolások makettépítő versenyén Szombathelyen

Kék alapon fehér pöttyös hintaszék, híd és gémeskút is készült: Építs ruhacsipeszekből! címmel szerveztek versenyt általános iskolásoknak a Pálya úti faipari tanműhelyben tegnap. 

Tóth Kata

Németh Kristóf, Benkő Krisztián és Csik Gergely, a Neumann iskola nyolcadikosai az utolsó simításokat, azaz ragasztásokat végzik a szélerőművön Fotó: Unger Tamás

 

Németh Kristóf, Benkő Krisztián és Csik Gergely, a Neumann iskola nyolcadikosai az utolsó simításokat, azaz ragasztásokat végzik a szélerőművön Fotó: Unger Tamás

- A hintaszéken kívül egy kutat raktunk össze csipeszekből, ott van lefestve – mutatott szerényen a gyalupad távolabbi végére Mayer Levente, az oladi általános iskola hetedikese. Az alkotás remekmű, pontosan illesztett darabokból. A kérdésre, hogy honnan jött az ötlet, Levente úgy válaszolt: csak úgy kipattant a fejéből. Kiderült azért, hogy nem előzmények nélküli a fiatalember kreativitása: az édesapjának hobbija a bútorkészítés, a műhelyében gyakori segéd a fia. Leventén és a csapattársain kívül további 27 általános iskolás fűrészelt, ragasztópisztolyozott és csiszolt az SZMSZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanműhelyében tegnap délelőtt. Tíz háromfős csapat mérette meg magát a hagyományos makettépítő versenyen, amely tavaly spatula-, idén csipeszépítő versennyé alakult. – Múlt évben a székesegyházat készítették el a gyerekek spatulákból, azt az építős munkaközösségünk vezényelte le, idén a faipari munkaközösség kapott feladatot. Építs ruhacsipeszekből!, ezt a címet adtuk a vetélkedőnek – tudtuk meg Pagonyné Mezősi Marietta faiparimérnök-tanártól, a rendezvény szervezőjétől. Általános iskolásokat hívtak, azokat szólították meg először, akik előzetesen egy soproni tanulmányúton vettek részt, faipari üzemeket látogattak meg, elmentek az egyetemre és a Ligneum Látogatóközpontba is, amely egy komplex tudományos-turisztikai létesítmény. Az utat a kamarával együttműködve szervezte az iskola, azzal a nem titkolt céllal, hogy életpályamodellt mutassanak a gyerekeknek. Hadd lássák, hogy faipari technikusként, asztalosként vagy akár mérnökként is dolgozhatnak, ha a faipari pályát választják.

Tíz háromfős csapat érkezett tegnap reggel 9 órára a Pálya utcai tanműhelybe. Kötelező feladatként fotó alapján hintaszéket kellett készíteniük. Ezen kívül más tárgyat, akár többet is alkothattak szigorúan ruhacsipeszből: csak az ötletet kellett magukkal vinniük, a hozzávalókat a helyszínen kapták.

- Mindig öröm az alkotás, jó készíteni és jó kézbe venni ezeket a tárgyakat. Kicsinek, nagynak kell a sikerélmény, az tesz boldoggá – mondta a szervező. És tényleg: a gyalupadokat végtelenül felszabadult, csillogó szemű gyerekek állták körül, akikről kiderült, otthon és a technikaórákon is szívesen rajzolnak, barkácsolnak, fűznek, kötnek, varrnak. Délig számtalan facsoda készült csipeszből: kék hintaszék, barna hajók, gémeskút, hidak és edényalátét.

Kísérőrendezvényként dr. Gerencsér Kinga egyetemi tanár a fajátékok varázslatos világáról tartott képekkel illusztrált előadást, megmozgatva az általános iskolások fantáziáját. Rövid játéktörténeti bevezető után azt szemléltette, milyen sokféle játék készülhet fából – és mennyire egyszerű az elkészítésük. Milyen élvezettel nézik a babák az ágy fölé akasztható figurákat, golyókat, amelyek több nemzedéket kiszolgálnak. És mennyire hasznosak az építő- és logikai játékok, amelyek próbára teszik a gondolkodásunkat, az ügyességünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!