Mindenkire vigyáznak a melegben

2018.08.01. 07:00

Hőségriasztás – Az utcai szolgálat munkatársai hűtőtáska nélkül el sem indulnak, hideg víz is jár

Péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást adtak ki. Míg Dévai Dávid, Richard Fassl és Tompa Ádám a vízben hűsölt, a hőség miatt kiadott vörös kód miatt magasabb fokozatba kapcsolt a szociális és egészségügyi hálózat is.

Budai Dávid

Szabó Tibor, az utcai szociális szolgálat koordinátora és Pungor Dávid szociális munkás hideg ásványvizekkel indul útnak Fotó: NJ

A rászorulókat, így a hajléktalanokat is – eredeti funkciójától függetlenül – bármelyik szociális intézménynek be kell fogadnia.

Természetesen ilyenkor az utcai szociális szolgálat is jobban figyel azokra, akiknek nincsen otthonuk. Kedden reggel Szabó Tibor és Pungor Dávid volt szolgálatban, ők 7 órakor körbejárták az általuk ismert, utcán élő hajléktalanokat, és miután megbizonyosodtak afelől, hogy jól vannak, egy három­oldalas tájékoztatót adtak át nekik. Az egyik oldalon a nyilvános ivókutak és közkifolyók listája található, egy másikon pedig egy részletes tájékoztató a hőségről. Itt a gyakorlati tanácsok mellett arra is felhívják a hajléktalanok figyelmét, hogy ebben a melegben az életvitelszerű utcán tartózkodás már az egészséget is veszélyeztetheti, sőt, aki ilyenkor alkoholt fogyaszt, akár az életét is kockára teheti. Arra hívják fel az utcán élők figyelmét, hogy fogyasszanak sok folyadékot, és egyenek sok zöldséget, gyümölcsöt. Viseljenek bő, természetes anyagú ruházatot, lehetőleg árnyékban tartózkodjanak, kerüljék a nehéz fizikai munkát, valamint fürödjenek gyakran langyos vízben. Panasz esetén pedig forduljanak orvoshoz.

Megvalósítható

Ha valaki azt hinné, hogy mindez egy otthontalan ember számára úgysem megvalósítható, az téved. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. jelenleg 30-40 embert lát el az éjszakai szállón, ami a téli időszakban szokásos létszám fele. Hely tehát bőven van – hangsúlyozta Szabó Tibor, az utcai szociális szolgálat koordinátora. Éppen ezért a harmadik lap egy nyilatkozat, amelyet akkor íratnak alá, ha valaki mindezeket a szolgáltatásokat nem szeretné igénybe venni és a hajléktalanszállóra a figyelmeztetések ellenére sem szeretne menni. Sokan vannak, akik így döntenek, őket pedig nem lehet erőszakkal a szállóra vinni, néha persze segít a rábeszélés. Éppen miközben beszélgetünk, egy városszerte ismert hajléktalant hozott be az utcai szociális szolgálat délutáni műszakja. Hogy gond lehet, arra a közterület-felügyelők hívták fel a figyelmüket, akik a köztéri kamerán keresztül látták, hogy a Borostyán áruház melletti virág­ágyásban fekszik egy ember a tűző napon. Ez esetben szerencsére hatott a jó szó, hogy saját érdekében jobban jár, ha a szálló hűvösében piheni ki magát, mint ha mindezt a tűző napon teszi.

Szabó Tibor, az utcai szociális szolgálat koordinátora és Pungor Dávid szociális munkás hideg ásványvizekkel indul útnak Fotó: Nagy Jácint

Az utcai szolgálat munkatársai a hőségben hűtőtáska nélkül el sem indulnak, a rászorulóknak a tájékoztató mellé hideg víz is jár. Mint megtudtuk, idén a mostani az első komoly hőségriasztás – egy már volt májusban is, de az rövid ideig tartott –, amire a szálló munkatársai is készülnek. Minden rászorulót meglátogatnak, de ez az év kevésbé forró napjain is így van – hangsúlyozták, majd hozzátették, a hiedelmekkel ellentétben nagyon sok otthontalannak van munkája, vagy állandó, vagy alkalmi, de van.

Fürdőzők

Fotó: Nagy Jácint

Nem mindenki bánja, hogy hőség van. Kisőrsi Ferenc, a Tófürdő létesítményvezetője biztosan nem. Idén több mint 10 ezerrel kevesebb volt a fürdőlátogatók száma, köszönhetően a június–júliusi rossz időjárásnak. Miután a Tófürdőben víz is, árnyék is van, minden ellenszer együtt van a meleg ellen, hőség miatti rosszullét nem is szokott előfordulni, és ezt a napi nagyjából ezer látogató ki is használja, de az észrevehető, hogy 11 és 15 óra között kevesebben vannak. Elsősorban helyiek a Tófürdő vendégei, de azért lehet találkozni külföldiekkel is. Nekünk sikerült is az osztrák Richard Fasslal igaz, mint megtudtuk, ő Szombathelyen él, és mivel szabadnapja van, úgy döntött, pár órára lejön fürdeni feleségével és fiával, ám Ádámnak fociedzésre kellett mennie, sokat nem maradhattak, addig azonban láthatóan jól szórakoztak, még Dévai Dávid – akit itt a fürdőben ismertek meg – is csatlakozott a mókához.

Közlekedés

Tegnap a rendőrség a fokozódó hőség közlekedésbiztonsági kockázataira hívta fel a figyelmet. Mint írják, a járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, ami megnöveli a reakcióidőt is. A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket. A rendőrség azt tanácsolja, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten, és gyakrabban álljon meg felfrissülni, és előre tervezze meg az útvonalat! Aki útra kel, fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital. Aki vezet, legyen türelmesebb, vezessen kissé lassabban. Lehetőleg ne napos helyen álljon meg, és soha ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek.

Áramfogasztás

A rendkívüli hőség ellenére nem dőlt meg az idei áramfogyasztási rekord az elmúlt forró napokban – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. A tájékoztatás szerint a rendszerterhelés hétfőn 6 ezer megawatt alatt maradt. Ezen a nyáron eddig június 21-én volt a legnagyobb az ország villamosenergia-fogyasztása, a rendszerterhelés elérte a 6358 megawattot. Az eddigi nyári csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án 6457 megawatt volt az ország fogyasztása. A rekord téli csúcsterhelés, a hazai abszolút rekord az idei március 2-i volt, amikor a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!