Boldog karácsonyt!

2017.12.25. 08:00

Isten a győztes, ez a karácsony üzenete

A karácsonyvárásról és lelkiségük fontos elemeiről a Szent Domonkos Rendi Nővérek kőszegi házában élő Pigler Mónika, Míra szerzetes nővér beszélt.

Tóth Kata

Míra nővér az Árpád-házi iskola kollégiumának kápolnájában. Fotó: Szendi Péter

Különleges atmoszférát ad az adventi hétköznapokon tartott hajnali (rorate) szentmiséknek a fény. A fény-sötétség liturgia a lelket hangolja, hírt ad: a fény felé, Isten világossága felé tartunk. Ősi a liturgia, és régi az ilyenkor felhangzó ének is: „Harmatozzatok, égi magasok! Téged vár epedve a halandók lelke. Jöjj el édes Üdvözítőnk!” – ezekkel a szavakkal kezdődik az ősi Mária-mise. Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának tagjai és a helyi hívek latinul éneklik a refrént: „Rorate caeli desuper, et nubes pluant iustum.” Míra nővérben, ha csak meghallja az éneket, „elindul annak a vágya”, hogy találkozzék a születő Üdvözítővel.

Az Úr születését, az egyik legnagyobb ünnepét várja a kereszténység, erre készülnek a domonkos nővérek is, akiknek az élete a kőszegi házban összekapcsolódik a gyerekekével, a tanítással, az iskolai programokkal. Segíteni a gyerekeket, hogy jobban megnyíljanak, elmélyíteni bennük az ünnep üzenetét – ez is a szerzetes nővérek feladata. Minden adventkor lelki gyakorlatot szerveznek külön a kicsiknek, a felsősöknek és a gimnazistáknak. Az utóbbiaknak csütörtökön a verbita központ igazgatója, Wolowicz Ádám atya azt az üzenetet adta át a Szent Imre missziósházban: fontos, hogy ismerjük az Istent, akiről egy dolgot biztosan lehet tudni, azt, hogy személyesen szeret. Amíg ezt nem tapasztalja meg valaki, addig talán nem is érdemes imádkozni.

Míra nővér az Árpád-házi iskola kollégiumának kápolnájában. Fotó: Szendi Péter

Isten a győztes, ő a mindenható, akinek mindenre van ereje, „minden helyzetben jelen van, és minden nehéz helyzetből ki tud hozni” – Míra nővér számára ez az idei karácsony üzenete. A leglényegesebb része pedig a megtestesülés: a mi hitünk az összes többi vallással szemben azt mondja, Isten emberré lett.

- Hatalmas gesztus, mélységes tisztelet az emberek iránt ez az Úrtól, és ez csak a kezdet: a megváltással beléphetünk az életébe, ő magához emel minket, „megistenülünk”. Ha megértenénk, befogadnánk azt, hogy mi magunkat nem tudjuk annyira tisztelni, amennyire az Úr tisztel minket, boldogabbak lehetnénk.

- vélekedik Míra nővér.

Ő és tizenegy társa a hajnali miséken kívül csendes napokkal – egész napos, csendes imádkozással töltött egyedülléttel – és egymásra figyeléssel is hangolódtak a karácsonyra. Ahogy a gyerekek a kollégiumban, úgy ők is kihúzták egymás nevét a nővérekkel: védangyalokká váltak adventkor, imádkoztak egymásért. Nem feltétlenül tárgyi ajándékokkal, hanem elsősorban imával, esetleg jelekkel üzentek: egy-egy idézettel, almával, csokival, apró szívességekkel, hogy lássa a másik, egy angyal sertepertél körülötte. Sok rétege van a karácsonynak, a családi is egy ezek közül a nővérnek, aki örül, hogy két éjszakát és a köztes időt a Budakeszin élő családjával, szüleivel és testvére családjával töltheti, illetve a teljes közösséggel is tud másfél napot tölteni a budakeszi anyaházban. Szenteste együtt lesznek a nővérek, mindenki a maga közösségében, rendházában (Kőszegen kívül Budakeszin, Szombathelyen és Hódmezővásárhelyen is élnek Domonkos-rendi női szerzetesek). Vesperással, karácsonyi zsolozsmával, énekkel, majd vacsorával ünnepelnek. Találkoznak a helyi atyákkal, ezzel a jelképes gesztussal a plébániához való élő kapcsolatukat fejezik ki, az egyház egységét élik meg általa. Az éjféli ünnepi szentmise lesz a csúcsa ennek az estének, ahol a világegyházzal együtt ünneplik Krisztus születését.

- Amit teszünk és amit nem, azzal mind prédikálunk. A rendben mindenki a maga hivatásával, tehetségével hirdeti az Isten országát – Kőszegen ez a tanításban valósul meg.

- mondja Míra nővér, aki franciát és hittant tanít a gimnazistáknak, filozófiakört vezet és a kollégiumot irányítja. A domonkos lelkiség alappillérei szerint élik az életüket, ezek közül az egyik a prédikáció. Az imádság is ilyen – a személyes és a közösségi ima is. Az előbbi lényege az egyénileg megélt, személyes kapcsolat az Istennel. Szükség van arra, hogy megerősítsen a küldetésünkben, így fogalmaz a nővér. Alappillér maga a közösség is, ahol életté váltható a szeretet, és ahol hangsúlyos az irgalom, a megbocsátás fontossága: „nem tudjuk egymást máshogy szeretni, csak ha folyton megbocsátunk másoknak és magunknak.” A stúdium is: egész életükben tanulnak, olvasnak, főként teológiát, hogy az Istenről való prédikációjuk érthető, igaz és teljes legyen. Míra nővér hiszi: az elme pallérozán túl a szeretettel való példaadás a küldetésük – a legtöbb embernek ugyanis erre van szüksége. Ötödik alappillérük Szent Margit, a védőszentjük nyomán a kompassió, az együttérzés, együtt-szenvedés. Csak az élet adta nehézségek, veszteségek, kudarcok panaszmentes elfogadásával és Krisztus szenvedésével való azonosulással hirdethetik Isten irgalmát, hatalmát és az eljövendő örök és teljes boldogság létét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!