néptánc

2018.04.18. 07:00

Hét koreográfus dolgozott a Sárvári Néptánckör jubileumi műsorán

A negyvenéves Sárvári Néptánckör adott jubileumi estet múlt szombaton a Nádasdy iskola csarnokában.

Pajor András

Hámori Balázs, a néptánckör művészeti vezetője szólót táncol. Úgy fogalmazott: „Minden percben illő tisztelettel kell a hagyomány felé fordulni” Fotó: Pajor András

Fotó: Illusztráció

Hagyományőrzés

A város hagyományőrző együttese szinte egyidős az országos táncházmozgalommal. Az Ej, nem idevaló születésű vagyok én... című nagyszínpadi műsor hét koreográfus munkáját dicséri. A két önálló részből álló esten a néptánckör táncosai mellett közreműködtek a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos növendékei, a Zalai Táncegyüttes Senior Csoportja, a Senior Néptánc-egyesület és a Herpenyő zenekar. A tánccsoportokat Németh Dénes és zenekara kísérte, a műsort Hámori Balázs, a Sárvári Néptánckör művészeti vezetője rendezte.

– Az előadás koncepciója az volt, hogy egy kicsit átrepüljük a Kárpát-medencét. Megmutassuk, hogy a falusi kultúra mennyire sokszínű viseletben, táncban, dallamban és mozgásanyagban egyaránt. Továbbá az is a célunk volt, hogy felidézzük, a tánc révén mennyi barátot szereztünk a világot járva. Nagyon sokat megyünk Erdélybe még ma is élő mesterekhez, és elmondhatjuk, hogy talán három-öt faluban is otthon érezhetjük magunkat. Erre utal az előadás alcíme: Zenés-táncos utazás otthonról hazafelé. Elindulunk Csíkból, a Keleti-Kárpátokból, a végén megérkezünk Vas megyébe – szólt az előadásról Hámori Balázs rendező-koreográfus.

Megemlékezés

Az ünnepi bemutatón egyperces csenddel adóztak a helyi és tágabb értelemben az egész magyar népművészet elhunyt kulcsfigurái, így az alapító Jagodics Béláné Éva néni, Borsos Géza „Gecsa” aranysarkantyús táncos, Sári György egyesületi elnök, Csete Jenő és Tóth Ferenc „Virsli”, valamint a magyar néptánc és népzene határon inneni és túli meghatározó alakjai, táncosai-zenészei emléke előtt. Közülük sokaktól még tanulhattak a sárváriak is.

Hámori Balázs, a néptánckör művészeti vezetője szólót táncol. Úgy fogalmazott: „Minden percben illő tisztelettel kell a hagyomány felé fordulni” Fotó: Pajor András

 

Elismerés, tisztelet

A város elismerését Kondora István polgármester adta át, aki korábban maga is vezette a tánckört. Vas megye legelső, egyesületi formában működő tánccsoportja Sylvester János Érdemérmet kapott az évfordulón. Ezután a színpadon marasztalták a város első emberét egy pohár bor mellett: ekkor a nyárádselyei István-köszöntő tánckompozíció következett.

Az egész estét betöltő műsor nemcsak az egyesület nívós munkáját mutatta be, hanem azt a mérhetetlen tiszteletet és érzékenységet is, amellyel a táncosok a régiek hagyományai iránt viseltetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!