Lesütött hús és fúziós káposzta

2017.12.24. 08:00

Karácsony előtti disznótor alapozza meg az ünnepi fogások jelentős részét

Majthényi László megyei közgyűlési elnök közismerten és önmaga által is bevallottan nagy haspók. Ráadásul nemcsak a gasztronómia örömeinek hódol szívesen, hanem a főzésben, sőt a hozzávalók előteremtésében is nagy kedvét leli. Arról faggattuk: hogyan készül, mit süt-főz a közelgő ünnepekre?

Tersztyánszky Krisztina

Pecölben az idén két kisebb disznót dolgozott fel barátaival Majthényi László. Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk: december 23-a a Majthényi családban az előkészületekről szól. Ilyenkor már nincs protokoll: az elnök a kislányával tölt el pár kellemes órát, a feleség pedig a barátnőkkel.

Már ezen a napon feldíszítik a fát, és ez a napja a hagyományos állatkarácsonynak: minden évben almával, sárgarépával látogatják meg a lovakat egy barátjuk lovardájában. És ez a nap, amikor László elkezd főzni. Legalábbis, ami az előkészületeket illeti.

Pecölben az idén két kisebb disznót dolgozott fel barátaival Majthényi László. Fotó: Szendi Péter

A karácsonyi menü – töltött káposzta, sült – gyökerei amúgy mind a december 21-én esedékes pecöli disznóvágáshoz vezetnek vissza, amelyen az elnök minden évben barátok, kollégák társaságában vesz részt.

- Nincs jobb a frissen vágott disznó húsánál.

- magyarázza. – Ezt az ízt úgy lehet megőrizni, hogy a tor napján lesütött húst agyagedényben, zsírban lerakom, ez februárig is kitart. Aztán mindig félreteszek egy vödörrel az édes és savanyú káposztából felesben készült toroskáposztából, meg egy gyerekfej nagyságú adagot a kolbásztöltelékből. Ebből készül az ünnepre a fúziós töltött káposztám, amibe őrségi szokás szerint paradicsompürét és székely hagyomány szerint kaprot is teszek. A gombóc pedig a kolbászhús felhasználásával készül. Három-négy melegítés után a legfinomabb.

A karácsonyi, hagyományos halászlé mellett mindig megfőzi kislánya, Panna kedvencét, a fácánlevest sok zellerrel, karalábéval. A fúziós káposzta mellett ott van a bejgli is az asztalon, ezt a feleség barátnője, illetve László édesanyja szállítja. A „lányok” a mézeskalácssütésben jeleskednek, a feleségének, Juditnak karácsonykor nem jut más feladat a konyhában.

A karácsony a családé, Judité és Pannáé. Ilyenkor már nincs protokoll. Fotó: Ohr Tibor

Egyházashetyén idén 20 órakor lesz a szentmise, amelyre mindig megtelik a templom. A házaspárral a tízéves Panna is részt vesz rajta, és csak azután jön meg a Jézuska. Karácsony első napján a halászlé még egyszer szerephez jut: akkor a családfő a megmaradt levet behabarja tejszínnel, és filézett halhúsból zsemlyemorzsával, tojással készít bele gombócot. A káposzta és a kiolvasztott sülthús mellé ekkor hurka is kerül az asztalra, amit az elnök vékonyra szelt krumpli társaságában tesz a sütőbe.

A két ünnep között lelassul az élet: családi programokkal, színházlátogatással, mozizással telik, a családfő pedig vadász barátaival egy óévzáró társas fácánvadászaton is részt vesz Bőben.

Az új évet is családi körben, pár vendéggel köszöntik, kocsonyát az ismerősök hoznak, a lencsét és a sült malacot a közgyűlési elnök készíti a hetyei kemencében. De ez már egy másik történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!