Kampányról szólt az év

2021.10.21. 11:30

Politikai csatatér a város – Két éve erre szavaztak a szombathelyiek?

A Gyurcsány- show rányomta bélyegét a szombathelyi baloldali városvezetés második évére. Czeglédy Csabát adóbűnöző politikusként országgyűlési képviselőjelöltté választották, Nemény András pedig végre megtalálta a megfelelő baloldali miniszterelnök- jelölti sort, ahova be „kell” állni: Karácsony Gergely és Dobrev Klára után ma már Márki-Zay Pétert támogatja. Ismerjük el, nem egy sikertörténet!

Tömböly Ágnes

20210302 Szombathely Uniós forrásokról és az előválasztásról is szó esett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője és Nemény András, Szombathely polgármestere a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-Archív

Békét ígért Nemény András polgármesterjelöltként, aki két éve vehette át a város vezetését az Éljen Szombathely-frakció támogatásával. Ehhez képest 2021-re politikai csatatérré változott Szombathely közélete, ahol markánsan megjelent az országos politika. Nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettek mezején is. Volt-e értelme annak, hogy a megyeszékhely az országos politikai adok-kapok ringjébe beszállt? Profitált-e ebből a város? – kérdezhetik jogosan a szombathelyiek.

Az ellenzéki előválasztási cirkuszban úgy tűnt, képviselőjelölt- jelöltként Ungár Péternek áll a zászló. Több tíz millió forintba kerülő kampányában a város vezetői a budai milliárdos mellett álltak a Fő téri kampányeseményen, mellette gyűjtötték az aláírásokat, s a pártok zöme is mögé sorakozott fel. Egyedül Szuhai Viktor tanácsnokot láthattuk Czeglédy Csaba standjánál. Ennek ellenére az adóbűnöző politikus került ki győztesen az előválasztási cirkuszból, a politikai „eltévedést” a baloldali képviselők a szeptemberi közgyűlésen pedig már úgy tálalták: hivatalosan egyik jelöltet sem támogatta az Éljen Szombathely-frakció. (Egy lámpa sem esett le a városházi nagyteremben.) A miniszterelnök-jelölt-jelölteknél ennél egyértelműbb volt a helyzet, és az előválasztás végére az a kép rajzolódott ki: rossz ómen, ha valakit a vasi megyeszékhely polgármestere támogat.

Ismeretes, a Gyurcsány- showban Nemény András először Karácsony Gergely mellett kampányolt, ám a budapesti főpolgármester a második fordulóban visszalépett Márki-Zay Péter javára. Úgy tűnik, Nemény András még ekkor sem látta át az országos ellenzéki folyamatokat, hiszen ezután elsők között állt ki Dobrev Klára mellett. Másfél héttel később így László Győző momentumos alpolgármester feszíthetett a hódmezővásárhelyi polgármester mellett Budapesten. Tény az is: Nemény András azóta már aláírta azt a támogató nyilatkozatot, amiben több ellenzéki polgármester Márki-Zay Péter mellett állt ki.

Az idő eldönti, jó-e ez Márki- Zay Péternek. A Századvég eközben közvélemény- kutatást készített, eszerint a válaszadók 51 százaléka továbbra is Orbán Viktort látná Magyarország miniszterelnökeként. (Folytatjuk)

Kiemelt képünkön: Sajtótájékoztató, avagy a Gyurcsány-show egy jelenete a Polgárok kútjánál. Dobrev Klárát is támogatta Nemény András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!