Küzdelmes győzelem

2018.02.09. 20:42

Kétszeri (!) hosszabbítás után verte a Falco KC a Sopront

Az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság 20. fordulójában a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely nehezen, de érvényesítette a papírformát, kétszeri hosszabbítrás után gyűrte le a szomszédvár Sopront.

Tóth Gábor

Darrin Govens (labdával) keze nem remegett meg a kiélezett pillanatokban sem Fotó: Unger Tamás

A bentmaradásért küzdő Sopron ellen a kötelező győzelemért lépett pályára a Falco.

 

Hét soproni ponttal kezdődött a mérkőzés, Pustahvar ziccere vetett véget a hazai gólcsendnek. És a belelendülő Falco pillanatokon belül egyenlített. Sabáli edző reklamált, technikait kapott, fordított a házigazda (5. perc: 10-9). A folytatásban a Falco próbálta magához ragadni az irányítást, ám az El-Amin által vezérelt vendégek tartották a lépést. Váltott vezetést mutatott a tábla. Pustahvar húzta a hazaiak szekerét (7. perc: 17-14). A szombathelyiek ziccereket, büntetőket hagytak ki. Ettől függetlenül apránként azért nőtt a hazai fór. Aztán a második negyed elején ismét felzárkózott az SKC. Olyannyira, hogy a vezetést is átvette (13. perc: 26-27). Akadozott a Falco játéka. Sekulovic mester meg is unta a szenvedést, maga köré gyűjtötte a tanítványait (15. perc: 29-33). Alaposan felpörgött a vendég, szinte minden támadását ponttal zárta. Ráadásul a Falco rosszul is dobott, sok labdát adott el. Borisov szerzett fontos találatokat, zárkózni kezdett a hazai gárda, jött is a soproni időkérés (18. perc: 36-39). El-Amin a folytatásban is azt csinált, amit akart, a lekesedése pedig a társaira is átragadt. Már a tízet súrolta a soproni előny. Végül négy pontra zárkózott a nagyszünetig a vasi gárda (20. perc: 44-48).

Darrin Govens (labdával) keze nem remegett meg a kiélezett pillanatokban sem Fotó: Unger Tamás

Henderson triplája vezette fel a második félidőt, aztán El-Amin is betalált távolról, már 10 ponttal vezetett a vendég. Nem bírta elkapni a ritmust a Falco. A Sopron viszont nem tudott hibázi – El-Amin 27. pontja után időt kért a hazai kispad (24. perc: 49-63). Kezdett veszélyessé válni a helyzet. Govens pontjaival visszajött tízre a Falco (53-63). Tempót váltott, rákapcsolt, küzdött becsülettel a sárga-fekete gárda (27. perc: 57-63). Kemény csata kerekedett a meccsből, agresszív játékkal őrizte egyre csökkenő előnyét a vendég. Govens és Perl beindult. Többször is közel férkőzött riválisához a Falco, de fordítani nem tudott, az ellenféltől valaki mindig betalált a kritikus pillantokban (30. perc: 67-73). A vendégek igyekeztek lassítani a játékot, megállítani a hazai rohamokat. A Falco küzdött, közelített – és Govens büntetőivel fordított (34. perc: 78-77)! Norfleet triplája után Sabáli mester időt kért (81-77). A folytatásban ott loholt a Falco nyomában a Sopron, és egyenlített (38. perc: 83-83). Így értek a végjátékhoz a felek. Az utolsó percben 88-86-ot mutatott az eredményjelző. A Sopron ismét egyenlített, Govens mindkét büntetőjét bedobta (90-88). Soproni időkérés után El-Amin begyötörte, Tóth Nobert kihagyta (90-90). A földharc után a Falco jöhetett, 5,3 másodperccel a vége előtt, időkérés után. Govens dobása leperdült a gyűrűről – jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás öt percét váltott kosarakkal nyitották a csapatok, rendre a Falcónál volt az előny – de igazából nem tudott meglépni. A Sopron pedig nem akart elfáradni, és mindig egyenlített. A Falco sok büntetőt hibázott, nem tűnt meggyőzőnek a teljesítménye (44. perc: 98-97). Elképesztő izgalmak maradtak az utolsó pillantokra. 32 másodperccel a vége előtt 100-97-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Ám a rosszul büntetőző házigazda engedte ellenfelének, hogy kicsikarja a második hosszabbítást is (45. perc: 103-103). A forgatókönyv nem változott, felváltva vezettek a csapatok (48. perc: 107-108). Szűk másfél perccel a vége előtt nagyon kellett Pustahvar triplája (111-108). Innen pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet a Falco. A szerencsésebb csapat nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!