Emléknap

2018.02.26. 10:30

A diktatúrák áldozataira emlékeztek megyeszerte

Vasárnap volt a kommunizmus áldozatainak napja, megyeszerte megemlékezéseket tartottak.

Vas Népe

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester megkoszorúzza a Király utcai emléktáblát Fotó: Nagy Jácint

A Honderű Asztaltársaság hagyományosan a Savaria Szálló elé szervezett megemlékezést. Kukor Ferenc köszöntőjében elmondta: fontos, hogy megemlékezzünk az áldozatokról, ne merüljenek feledésbe a kommunista diktatúra bűnei. A Himnusz eléneklése után Horváth Csaba Tollas Tibor Bebádogoztak minden ablakot című versét mondta el. A megemlékezés szónoka ezúttal dr. Nagy Szabolcs történész volt, aki beszédében utalt arra, hogy az emléknap dátuma szimbóluma a kommunizmus bűneinek: 1947-ben február 25-én hurcolták el Kovács Béla kisgazda politikust, volt földművelési minisztert. A történész hangsúlyozta, hogy „a kommunizmus nem csak a második világháború után szedte áldozatait: már a tanácsköztársaság idején is rengeteg ember veszítette életét”. A megemlékezés végén a jelenlevők átsétáltak a Király utca 14-es számú házán található emléktáblához, ahol gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 18 órától a levéltárban dr. Nagy Szabolcs A kommunista bűnök és (az elmaradt) felelősségrevonás címmel tartott előadást, majd dr. Melega Miklós, a levéltár igazgatója beszélgetett vele.

 

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester megkoszorúzza a Király utcai emléktáblát Fotó: Nagy Jácint

Kőszeg

Kőszegen a Jurisics téren gyülekeztek az emlékezők, majd a temető falán elhelyezett emléktáblánál Ágh Péter, a város országgyűlési képviselője mondott beszédet. – A szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt magyarok száma 700 ezer. Az 1945 után politikai okokból kivégzett honfitársaink száma hétszáz. Az 1945 után politikai okokból bebörtönzött honfitársaink száma hetvenezer, az 1956-os forradalom és szabadságharc után hazánkat elhagyni kényszerülők száma 200 ezer. A vörös rendszer, a kommunizmus világszerte 100 millió halálos áldozatot követelt – foglalta össze Ágh Péter, kiemelve, hogy a kommunizmus áldozatainak napján ki kell mondanunk, hogy mindezt sohasem szabad elfelejteni. Az országgyűlési képviselő megemlékezett a Gulagot is megjárt tavaly elhunyt Fekete Ivánról is.

Básthy Béla alpolgármester, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Huber László polgármester a kőszegi megemlékezésen Fotó: Vas Népe

 

Csepreg

Helyi kulturális csoportok és a középiskola diákjai idézték fel a kommunista diktatúra borzalmait szombaton a művelődési házban. Hárominé Orbán Erika alpolgármestere mondott beszédet, kiemelve: a kommunizmus áldozatainak emlékünnepén mintegy százmillió ártatlan áldozatra emlékezünk, de áldozatok vagyunk mi magunk is. Az alpolgármester hangsúlyozta: mindent el kell követnünk, hogy hasonló, a nemzet ellen elkövetett bűntett soha többé ne következhessen be. Ezért van szükség a tények feltárására és az emlékezésre. A műsorban közreműködtek a Csepregi Vegyeskar tagjai, a Vocal Spirit és a Csepregi Csicsergők. A Farkas Sándor Egylet tagjai Sudár Lászlóné Molnár Zsuzsanna megjelenés előtt álló könyvéből mutattak be részleteket, a szerző társaságában.

Középiskolás diákok közreműködésével emlékeztek az áldozatokra Csepregen
Fotó: Csepregi önkormányzat

A csepregi fegyveres összeesküvés emlékére állított emléktáblánál és a Büszkeségpont emlékműnél az önkormányzat nevében Vlasich Krisztián polgármester, Hárominé Orbán Erika alpolgármester és Szarka Anikó képviselő helyezte el az emlékezés koszorúját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!