árvíz

2018.05.17. 20:00

Körmend után már ellapul az árhullám

Elsőfokú árvízkészültség mellett tetőzött a Rába Körmendnél, már apad ez a szakasz, lejjebb pedig nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Körmend környéki völgyi elöntések érintettek egy közutat is: Molnaszecsőd és Döröske között állt a víz az úton, le kellett zárni a szakaszt.

Bakos Ágnes

Tilos a behajtás

Árvíz – ez a felirat és egy behajtást tiltó tábla fogadta tegnap a 8-as főútról Molnaszecsődnél lekanyarodókat, akik Döröske felé vették volna az irányt. Bokáig, néhol lábszárközépig ért a víz a 7445-ös főút egy szakaszán. Néhány száz méter hosszan folyt át a Rába vize, az út két oldalán pedig kukoricatábla állt víz alatt, megteltek az árkok is. A tilalom ellenére több autó is áthaladt az úton, persze ahhoz „kevés” volt a víz, hogy elakadjanak.

Apadás

– A Rába folyón levonult egy elsőfokú árhullám, jelenleg apadóban vagyunk. 371 centiméterrel tetőzött hajnalban Körmendnél – foglalta össze tegnap az elöntés és az útzár okát Hercsel Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnökségének szakaszmérnöke.

Kiemelte, hogy településeket, lakott területeket nem veszélyeztetett az árhullám, de kisebb területi elöntéseket okozott a Rába völgyében. Az ilyen, úgynevezett völgyi elöntések ilyenkor természetesek – fűzte hozzá a szakaszmérnök. A Molnaszecsőd és Döröske közötti utat még szerda este kellett lezárni, akkor jelezték a vízügyi szakemberek a közútkezelő munkatársainak, hogy az útra ért a víz. Több útszakasz nem volt érintett, nemcsak a Rába körül, de máshol sem a megyében. Tegnap Magyarországon összesen 57 kilométer hosszban volt elsőfokú árvízvédelmi készültség – összegezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Mura és a Rába áradt meg az elmúlt öt nap intenzív csapadékhullása nyomán, Vas megyében a körmendi árvízvédelmi szakaszon volt elsőfokú készültség.

Tetőzés

Hajnalban 371 centiméterrel tetőzött a folyó, csütörtök reggel megindult az apadás, tegnap délután már „csak” 317 centimétert jelentett a vízügyi igazgatóság. Miután jelentős csapadék-utánpótlás nem látszik, folyamatos apadásra számítanak a vízügyi szakemberek: ma már az elsőfokú készültségi szint, vagyis 300 centiméter alá, estére pedig 240 centiméter körüli szintre érhet a vízszint Körmendnél.

Szentgotthárdnál 57 centiméteres volt a vízállás tegnap kora délután, ott már szerda reggelre tetőzött a folyó 321 centiméterrel.

A Rába áradása Rumnál tartott tegnap, Sárvárnál is folyamatos vízszintemelkedést tapasztaltak a szakemberek. Viszont további elöntés nem valószínű, Körmend után az árhullám jelentős ellapulására számítanak a vízügyi igazgatóság munkatársai.

A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába folyó alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben már nem kell elrendelni árvízvédelmi készültséget, oda szombat reggelre várják a tetőzést. A prognózis szerint 93 centiméter körül lesz a legmagasabb vízállás, márpedig a sárvári szakaszon az elsőfokú készültség elrendeléséhez 250 centiméteres vízszintnek kellene lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!