Mutatjuk az árakat is!

2019.11.07. 07:00

Márton napján sült libacomb a sláger – Ezekben a napokban kacsát is többen vásárolnak

Márton napján libás ételeket kell enni. A vásárlók idén is gazdag kínálatból választhatnak. A szombat­helyi pia­con, a húsboltokban és a nemzetközi üzletláncok élelmiszerboltjaiban egyaránt kiemelt szerep jut a liba- és kacsahúsnak.

Gyöngyössy Péter

Idén a tavalyihoz képest néhány száz forinttal olcsóbb a libahús Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Bár a Szent Márton életével fog­lalkozó kutatók mindeddig nem találtak mértékadó történelmi forrásokat arra vonatkozóan, hogy az ókori Savaria szülöttjének élete bármi módon is összekapcsolódott volna a libákkal, töretlenül tartja magát a hagyomány, hogy Márton bizony a libaólban bújt el az őt püspökké avatni akaró egyházfiak elől. S ha már így esett, akkor Tours egykori püspökének neve napján libahúsból készülő ételeket kell enni.

A szombathelyi piacon több, baromfihúst kínáló bolt ilyenkor ráerősít a liba- és kacsatermékekre. Mint megtudtuk, a karácsony mellett a Márton-nap az, amikor az emberek kevésbé nézik a pénztárcájukat, és szívesebben vásárolják a drágább liba- és kacsahúst. Az év többi napján lényegesen kevesebb fogy ezekből a húsféleségekből. Idén egyébként a tavalyihoz képest néhány száz forinttal olcsóbban lehet hozzá­jutni a Márton-napi alapanyagokhoz. Tavaly a comb és a mell kilónkénti ára is jócskán 3000 forint fölött volt. Hízott libamájat már kilónként 9500 forintért is kínálnak, de találni 12 800-ért is. Az egész liba kilója 1580 és 2350 forint között van, a libacombé 2950 forint, hasonlóan a libamell­filéhez, de egy kiló szárnytőhöz már 699 forintért is hozzájuthatunk. Ilyenkor a kacsahús is jobban fogy. Egész kacsát már 1950 forintért is vásárolhatunk, de a kacsazúza kilója „csak” 950 forint, a nyaké 350. A kacsa far-hátat a csirkééhez hasonló áron kínálják: 299 forintért.

Idén a tavalyihoz képest néhány száz forinttal olcsóbb a libahús
Fotó: Szendi Péter

Az egyik népszerű szombathelyi húsboltban is nagy, neonbetűs tábla hirdeti, hogy a libamell kilója 3500, a libaszárnytőé 680, a far-háté pedig 280 forint, de a pult csaknem teljesen üres volt. Az eladótól megtudtuk, ilyenkor nagy a kereslet, a beszállítók viszont szívesebben viszik ki a termékeiket ausztriai boltokba, hiszen ott lényegesen többet kapnak érte, ezért nem ritka, hogy a bolt Márton-napkor a libahúsból hoppon marad.

Egy másik üzletlánc szombathelyi boltjában is külön libás-kacsás pultot találunk. A pecsenye libamell kilóját 3299-ért, a kacsamellét 2399-ért, a liba­combét 2499-ért, a kacsacombét 1499-ért vehetjük meg. A hízott libamáj itt 6999 forint, alig drágább a kacsa­májnál.

A vendéglők is készülnek Márton napjára. Van olyan étterem, amelyik külön „libaétlapot” készít, és kemencében sütött étkeket is kínálnak. Ilyenkor a skanzen hagyományos Márton-napi nagyvásárára is kitelepülnek, ahol szépen fogy a ludaskása is, de a sült libacomb a sláger. Ebből több mázsát elfogyasztanak a vásározók. Új termékkel is készülnek, állítólag lesz libamájjal töltött hamburger.

Az egyik közkedvelt kisvendéglő ilyenkor két-három hétre is rááll a libás ételekre, amúgy nincs libás kínálatuk. Libamellből készítik a libaragulevest libagége tésztával, ez 790 forintba kerül. A ropogós libacomb hagymás tört burgonyával és párolt káposztával 3190 forint. A sült libamell füge­mártással, almás burgonyakrokettel 3390 forint. Mindehhez természetesen lúdlábkockát kínálnak desszertként. Mint a vendéglő tulajdonosától megtudtuk, az osztrák vendégek már húsz-harminc évvel ezelőtt is előszeretettel keresték ilyenkor a libás ételeket, a magyar lakosság körében tíz éve lett ez igazán divat.

A különböző vendéglők kifogyhatatlanok a sült libacombos variációkból. Van, ahol burgonyafánkkal és gombás, póréhagymás speciális mártással tálalják, máshol párolt gyümölcsökkel. Mindehhez különböző leveseket is kínálnak. Még a sütőtöklevesnek is szezonja van. Több helyen ilyenkor külön betétlappal bővül az étlap, mert a hétvégén a libás ételekből fogy a legtöbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!