Körkép

2018.02.21. 07:00

Mediterrán ciklon hozott telet: behavaztunk a hónap végére

Szombathelyen 12 centiméteres lett a hótakaró, és látszik még utánpótlás. Több kisebb baleset történt, de nem volt jelentős fennakadás az utakon.

Bakos Ágnes

Horváth Kira

Balesetek

Lezárt út, elzárt település nincs Vas megyében, és nem is volt a tegnapi nagy havazásban sem. A közösségi közlekedésben nem okozott fennakadást az intenzív hóesés.

Vas megyében a rendkívüli hóhelyzet kezelésére részleges operatív törzs alakult: folyamatosan kapcsolatot tart az energiaszolgáltatóval, a rendőrséggel, a közösségi közlekedés vezetésével.

Nem jött váratlanul a sok hó, már előző nap készült rá a közútkezelő is: minden mozgósítható járművet és a síkosságmentesítő anyagokat is készenlétbe helyezték már hétfőn, aztán használták is azokat. Kedd délutánig mintegy 6900 tonna sót és csaknem 400 ezer liter kalcium-klorid-oldatot juttattak ki a szakemberek a havazásban érintett területekre – Vas megye közútjait is számolva. Persze a lehulló havat nem tudták minden útról azonnal eltüntetni, több baleset is történt.

Még reggel Kőszeg és Horvátzsidány között két személyautó ütközött össze, a balesetben hárman megsérültek. Teljes útzár mellett folyt a mentés és a helyszínelés. Teljes volt az útzár a 86-os főúton is délután: Nádasdnál egy reggel árokba csúszott kamion műszaki mentése okozott fennakadást. Szó szerint fennakadt egy másik kamion: a 86-os főúton az útpadkán, ugyancsak Nádasd közelében. A vetőmagot szállító járművet a körmendi tűz-oltók segítették az útra. Celldömölknél egy élelmiszert szállító kisteherautó csúszott árokba.

A katasztrófavédelem csokorba szedte jó tanácsait a közlekedőknek. Az egyik, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, és akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, a télre felkészített autóval keljenek útra. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy tartalék kabát az autóban.

Mennyiség

A rengeteg csapadék oka egy mediterrán ciklon, amely elérte térségünket. Tíz centiméternyi hó Vas megye minden pontján összegyűlt, volt, ahol már tegnap reggelre volt ekkora hóvastagság. Hétfő éjféltől kedd délig egyhuzamban esett Szombathelyen, érdekes, hogy az egy millimétert egyik órában sem érte el a csapadékmennyiség, vagyis a hó víztartalma. Összességében 5,2 milliméternyi csapadék hullott – persze ennél többnek tűnt, hiszen ez 12 centiméteres hóréteget jelent. A legkisebbeknek nem okozott bosszúságot a havazás, sőt. Az Emlékmű-dombon sok óvódás használta a szánkóját (jórészt szülői segítséggel), és sok-sok hóember készült szerte a megyében a friss februári hóból.

A megye minden pontja hó alá került, nem volt kivétel. Rábagyarmaton 9, Kőszegen 14 centiméteres lett a keddi hótakaró – az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. Nemeskocsról 13, Sárvárról és Sitkéről is 14 centiméter körüli mennyiséget jeleztek tegnap délután.

Hordhatja

Szerdára már duplán érvényes meteorológiai figyelmeztetés Vas megye területére.

Elsőfokú, citromsárgával jelölt a figyelmeztetés, amely szerint ismét lehullhat 5 centimétert meghaladó friss hó 12 órán belül. A másik jelzés északi szélre figyelmeztet, gyenge hófúvás lehet, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet Vas megyében. Tegnap is északi szél fújt, egy-egy élénk lökéssel, a legerősebb széllökés tegnap estig 30 kilométer per órás volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!