Megmutatta magát a tél

2021.02.09. 07:00

Folyamatos munkában a gépek, kisebb balesetek és sok hóember: hétfőn hó lepte el Vas megyét

Hirtelen jött havazás érte el a megyét hétfőn délután, de mivel a hó gyorsan olvadásnak indult és a munkagépek is folyamatosan dolgoztak, nem alakult ki közlekedési káosz.

Budai Dávid

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Intenzív havazás kezdődött hétfőn, kora délután Vas megyében, ám a hó Szombathelyen nem bizonyult tartósnak, délután háromkor már erősen olvadt: a havazás előbb szemerkélő esőzésbe, majd egy órával később ismét hószállingózásba váltott, latyakossá téve az útburkolatot.

A hirtelen jött hó lelassította kissé a közlekedést, és pár koccanás is a számlájára írható. Rövid ideig nagyobb gondban csak a nyári gumiabronccsal közlekedő autósok voltak, néhányuknak erősen meggyűlt a baja egy-egy lejtősebb utcával. Az Emlékmű melletti dombot is többen megrohamozták délután, a gyerekeknek hála villámgyorsan kinőtt pár hóember is a földből, de az már ekkor világosan látszott, hogy tartós hótakaróra nem kell, nem lehet számítani.

Az Őrségben és a szlovén határhoz közel, a Vendvidéken ekkor – délután három óra körül – még esett a hó, itt erre az időre már jó nyolc centiméteres hóvastagságot mértek. Legalábbis a földeken, mert az utakon a hó ott sem maradt meg, köszönhetően a korábbi útsózásnak és a folyamatos takarításnak.

Felvételünk tegnap délután Orfalunál készült
Fotó: Szendi Péter

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook-oldala 15 órakor már azt írta, hogy a tartós, intenzív havazást okozó csapadéktömb észak, északkelet felé a következő egy órában elhagyja a térséget, nyomában hózáporok, hódara záporok alakulnak ki helyi jelleggel, egészen az éjszaka első feléig. A térségben a hózáporokon kívül hószállingózás, gyenge havazás bárhol kialakulhat.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai tájékoztatója szerint a csapadékkal terhelt vízfolyásokon akár 0,5–1,5 m közötti vízszintemelkedések is kialakulhatnak, ezek azonban még messze elmaradnak az I. fokú készültségi szinttől is.

Járhatatlan útról vagy veszélyes szakaszokról az Útinform délutáni jelentése sem számolt be, mindössze a hókásás alsóbbrendű útszakaszokra hívták fel a figyelmet: ott különösen szükség volt az óvatosságra.

A rövid ideig tartó havazás szerencsére nem befolyásolta különösebben a közlekedést – az említett koccanásokat leszámítva –, mert ahogyan Balogh Esztertől, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, balesethez nem riasztották őket.

Hasonló volt a helyzet a mentőknél is. Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt elárulta: meglehetősen békés napjuk volt nekik is, a havazás pedig egyáltalán nem adott munkát.

Vas megyébe, ha rövid időre is, de visszatért hétfőn a tél. Pedig nem volt ez mindig így február elején. 2004. február 5-én Szentgotthárdon 22,5, 1995. február 7-én Szombathelyen pedig 20,2 Celsius-fokot mértek. Mindkettő melegrekord.

Kiemelt képünkön: Fehérbe váltott tegnap délután Vas megye. Felvételünk úton Apátistvánfalva felé készült. A vizes, latyakos úton nem volt nagy forgalom

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/elkepeszto-hoomles-szentgotthard-kozeleben-videoval-4649974/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!