Megmutatjuk

2019.07.06. 11:30

Mire vállalkoznak a Vas megyeiek?

Mint arról korábban már beszámoltunk, éves szinten több lett a cég és az önálló vállalkozó Vas megyében. Érdemes azonban azt is megnézni, hogy szektoronként, gazdasági ágazatonként viszonylag nagy eltérések láthatók a cégek és vállalkozások számának alakulásában.

Vas Népe

Összességében 1,8 százalékkal nőtt a gazdasági társaságok száma Vas megyében egy év alatt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss megyejelentéséből. A március 31-én regisztrált vállalkozásokat, cégeket összegzi a jelentés. Vegyes a kép, ha a vállalkozások és vállalkozók profiljait nézzük.

TÖBBEN VÉGZIK

Összességében a villamosener­gia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás szektorban nőtt a legjelentősebben a gazdasági szervezetek száma: 32,2 százalékkal. Közben az építőiparban 10,8, az egyéb szolgáltatásoknál pedig 10,5 százalékkal több vállalkozás és vállalkozó tevékenykedik Vas megyében, mint tavaly tavasszal. Nem nőtt jelentősen a számuk, de több lett éves összehasonlításban az oktatás, valamint a humánegészségügy, szociális ellátás területén vállalkozókból.

Céges szinten egy százalék alatti a bővülés, de az egyéni vállalkozásokat nézve 3-5 százalékkal több az ezen a területen dolgozó Vas megyében. Oktatási profillal 1245, humánegészségügyi, szociális profillal pedig 484 önálló vállalkozó dolgozik, de legalábbis regisztrált Vas megyében a KSH adatai szerint.

A vasi statisztikában két sor szerepel, ahol nőtt az egyéni és a társas vállalkozások száma is, és az utóbbinál nagyobb a növekedés. A már említett villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás terén a vállalkozások száma 34,4, az önálló vállalkozóké 29,6 százalékkal lett több éves szinten. A másik hasonló az ingatlanügyletekhez kapcsolódó tevékenységek: az önálló vállalkozók száma „csak” 0,3 százalékkal, a társas vállalkozásoké viszont 2,1 százalékkal emelkedett.

CSÖKKENT A SZÁMUK

A másik véglet a bányászat, kőfejtés: éves összehasonlításban közel 12 százalékkal csökkent a szektorban tevékenykedők száma. Csökkenést mutat az agrárium és a vendéglátás, itt a vállalkozók és a vállalkozások száma is kevesebb lett Vasban. Mezőgazdasággal, er­dőgazdálko­dással, halászattal összesen

12 701 gazdasági szervezet foglalkozik. Ezek között 424 a társas vállalkozás, 12 150 az önálló vállalkozó – ezzel 1,2 százalékos csökkenés látszik. Hasonló mértékű a visszaesés a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban, ahol 520 vállalkozás és 1478 vállalkozó dolgozik.

TÖBB IS, KEVESEBB IS

Vannak gazdasági ágak, amelyekben egyszerre több és kevesebb lett a vállalkozás – közös ezekben, hogy a társas vállalkozások „estek ki”, míg több lett az egyéni vállalkozás.

Ilyen szektor az ipar egésze. Abban Vas megyében 936 társas és 999 önálló vállalkozás dolgozik. Előbbi majdnem két százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, utóbbi pedig 8,7 százalékkal lett több ezen időszak alatt. Az iparon belül a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a feldolgozóipar területén látható ugyanez a tendencia az arányokat nézve.

Idesorolható még az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység: ebben is kevesebb vállalkozás, és több önálló vállalkozó dolgozik már, mint tavaly ugyanekkor.

Szintén kevesebb a céges gazdasági társasági forma a szállítás, raktározás és az információ, kommunikáció területén – miközben mindkét szektorban 5-7 százalékkal több önálló vállalkozót számolt a KSH.

A szakmai, tudományos, műszaki tevékenység sorolható még ide: abban 1224 vállalkozás, illetve már kétszer ennyi, 2444 vállalkozó tevékenykedik. Előbbiek száma 1,2 százalékos csökkenést, utóbbiaké 3,5 százalékos növekedést mutat.

Ellenkező tendencia egyik szektorban sem látható Vas megye adatai között, vagyis olyan változás, hogy az adott gazdasági tevékenységben nőtt volna a cégek száma, miközben kevesebb lett az önálló vállalkozó.

NONPROFIT SZEKTOR

A KSH megyejelentése a non­profit szektort is sorolja a gazdasági társaságok között. Ezek számában nincs jelentős elmozdulás éves szinten – legalábbis átlagban, de van egy-két kivétel. Ilyen az információ, kommunikáció szektor, amelyben négy nonprofit szervezetet regisztráltak idén tavasszal – míg egy évvel korábban három volt, ez tehát 33,3 százalékos bővülés.

Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységi körben 17 nonprofit társaság tevékenykedett, de legalábbis volt regisztrált tavasszal – ez 13,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ingatlanügyletekkel csaknem négy százalékkal több nonprofit vállalkozás foglalkozik Vasban, szám szerint 1146. Ha nem is jelentős, de bővülés látszik az oktatási szektorban is: 198 nonprofit szervezet foglalkozik oktatással, 0,5 százalékkal több, mint tavaly ugyanekkor.

Csökkenést csak egyetlen gazdasági ágazatban számolt a KSH: a humánegészségügy területén 158 nonprofit szervezet tevékenykedett, csaknem két százalékkal kevesebb, mint tavaly tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!