virtuális idegenvezető

2018.11.14. 14:00

Modern kori kincsvadászat Szentgotthárdon

Hiánypótló applikációt mutattak be a közelmúltban a ciszter kolostor épületegyüttesében. Az interaktív virtuális idegenvezető program játékos formában ismerteti meg a látogatót az épület kincseivel.

Tersztyánszky Krisztina

Papp Bálint mutatja a tabletes idegenvezetést

Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárdon több intézmény is működik a barokk Nagyboldogasszony templommal egybeépült ciszter kolostor épületegyüttesében. Itt székel az önkormányzati hivatal és a kormányablak, a Refektórium pedig rendszeresen ad otthont közösségi rendezvényeknek. Az épület mindamellett felkelti az idelátogató turisták figyelmét is, a hivatalok nyitvatartási idejében a kolostor látogatható. A turisták szeretnének körülnézni az ódon falak között, ám eddig sokan csak tanácstalanul sétálgattak a folyosókon. A most elkészült alkalmazás nemcsak pótolja ezt a hiányt, hanem azt máris a kor követelményeinek megfelelően teszi, a 21. század színvonalán kínálva idegenvezetést és élményt a látogatóknak.

Papp Bálint mutatja a tabletes idegenvezetést
Fotó: Szendi Péter

A kifejlesztett applikációt Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző mutatta be az érdeklődőknek. A turista a portán egy tabletet kap a kezébe, amelyen Kalász Elek néhai apát invitál sétára. A képernyőn egy térkép jelenik meg, amely elkalauzol az épületen belüli értékesebb, látogatható termekbe. A vendég négy nyelv – a magyar, az angol, a német és a szlovén – közül választhat, és információt kap a város történelméről, a helyiségekben látható freskókról. Ami interaktívvá teszi a vezetést, hogy a következő térkép csak akkor jelenik meg, ha a felhasználó válaszolt egy, a látottakkal kapcsolatos kérdésre. A program végén egy imádság hangzik el, majd a séta utolsó állomásán, a Refektóriumban képkirakó és építőkockák segítségével játékosan mérheti fel ismereteit a látogató a kolostorról.

A szellemi szabadulójátékot úgy tervezték meg, hogy bővíthessék. Nem kizárt például, hogy ha a felhasználók jól fogadják az ötletet, a tablet idővel majd meg is szólal, illetve a kolostoron belül útba ejtett állomások száma is bővíthető új helyiségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!