Jó tudni!

2019.04.18. 07:00

Négy napig hétvége – Közlekedés, parkolás és bevásárlás

Péntek volt csütörtökön a buszokon és a vonatokon, sőt szerdán is péntek volt, ha az iskolásokat kiszolgáló járatokat is nézzük: változott a menetrend a hosszú hétvégére. A parkolás négy napig ingyenes Szombathelyen, bevásárolni pénteken és szombaton tudunk még.

Vas Népe

Pénteki menetrend van érvényben ma a buszokon és a vonatokon Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Két munkaszüneti nap veszi körül a szombatot és a húsvétvasárnapot, holnap nagypéntek, hétfőn pedig húsvéthétfő lesz, már mindkettő munkaszünet, vagyis a bevásárlást és a közlekedést is ehhez a négynapos hétvégéhez kell igazítanunk.

A szokottnál nagyobb forgalomra számít már mától a közútkezelő a húsvéti hosszú hétvégén az ország útjain, elsősorban az autópályákon. Nagyobb a nemzetközi forgalom is, az autósok szinte minden szakaszon hosszabb menetidőre számíthatnak. Az útinform térképe Vas megyében a készülő M8-as autóúthoz kapcsolódó munkálatokat jelöli, vagyis a 8-as főút Rábafüzes felőli végén, valamint a 86-oson Körmendnél: ha éppen nem is dolgoznak, a sebességkorlátozás a munkaszüneti napokon is érvényes.

A forgalmat valamelyest csillapíthatja, hogy két szakaszban lesz kamionstop a hétvégén. Először csütörtökön 22 órától szombaton 22 óráig, aztán szombaton 22 órától hétfő 22 óráig nem közlekedhetnek a nehéz tehergépkocsik a Vas megyei utakon sem.

A parkolás négy napig ingyenes Szombathelyen: csütörtökön, aztán legközelebb kedden kell fizetni a járművek várakoztatásáért a köztereken. A többi vasi városban is ez a helyzet, kivéve Kőszeget, ahol szombat délelőttönként mindig fizetni kell a parkolásért – most is.

A diákoknak (a legtöbb esetben) hatnapos a négynapos hosszú hétvége: már ma sincs tanítás és kedden sem lesz. A tavaszi szünetben és az ünnep miatt változik a helyi és a helyközi autóbuszok, valamint a vonatok közlekedési rendje.

Busz

Pénteki menetrend van érvényben ma a buszokon és a vonatokon
Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ autóbuszain ma péntek van és tanítási szünetre érvényes munkanapi rend. Nagypénteken munkaszüneti menetrend szerint, szombaton a szokott szombati rend szerint járnak a buszok. Húsvétvasárnap munkaszünet lesz, húsvéthétfőn vasárnapi rend szerint közlekednek a buszok. Aztán „két majdnem hétfő” következik, hiszen a kedd lesz a hét első munkanapja, de aznap még tanítási szünet lesz. A hét első iskolai előadási napja szerint járnak majd szerdán, 24-én a buszok.

Vonat

A vonatokon, a MÁV-START és a GYSEV vonalain is pénteki rend érvényes csütörtökön, pénteken pedig a szombati menetrendet követik a vonatok. Szombaton és vasárnap ünnepnapi menetrend szerint indulhatunk és érkezhetünk vonattal, húsvéthétfőn pedig vasárnap lesz a vasúti menetrendben. Az ÉNYKK és a vasúttársaságok is nagy forgalomra számítanak már ma is, az online jegyvásárlást, valamint a jegyek előre beszerzését javasolják.

Boltok

Holnap zárva lesznek a boltok, aztán szombaton a szokásos szombati nyitvatartás szerint vásárolhatunk. Húsvét mindkét napja munkaszünet, az éjjelnappalik azonban az ünnepnapokon is kinyitnak. A benzinkutak, vendéglátóhelyek és a mozik sem zárnak be az ünnepnapokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!