Nehéz helyzetben lévő gyerekeket juttatnának digitális eszközökhöz

Hétfőtől határozatlan időre bezártak az iskolák a koronavírus-járvány miatt, életbe lépett a tantermen kívüli digitális munkarend. Az intézkedés nyomán, gondolva azokra, akiknek az oktatáshoz szükséges digitális eszközök nem állnak rendelkezésre, nemes kezdeményezések indultak.

Tóth Kata

Pintér Zsolt és lánya, Anna Sára, aki karácsonyi ajándékba kapott laptopját ajánlotta fel. Nagy segítség lesz valakinek a tanulásban Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

– Vannak gyerekek, akiknek nincsenek otthon megfelelő eszközeik, és a szüleik nem tudnak a közeljövőben mobiltelefont, táblagépet, egyéb digitális eszközt vásárolni. Sokaknak nincsenek anyagi tartalékai, és egy elhúzódó karantén esetén előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem kapnak fizetést. Ilyenkor a létfenntartásra koncentrálnak majd, és nem a mobiltelefon, a Skype kamera vagy a mikrofon vásárlására – mondja Pintér Zsolt. A szombathelyi férfi volt pedagógus, most az ELTE SEK projektmenedzsere. Az első felajánlást már a hétvégén megtette: egy Samsung 10’ táblagépet juttatna el egy iskolásnak a kiegészítő dokkolóval, wifivel vagy mobilnettel és még egy 24’ monitort, ha egy szemüveges gyereknek épp ez hiányozna, mert nem látja jól a mobiltelefonon a tanító nénit. Többen csatlakoztak már a felhívásához, Digitális Batman címmel Facebook-csoportot hoztak létre, és egyrészt további felajánlásokat várnak a [email protected] e-mailcímre, másrészt családok jelentkezését, akiknek jól jön a segítség. Azt ígérik, ellenőrizhető és dokumentált módon eljuttatják az eszközöket a rászorulókhoz.

– Rengeteg még működő okostelefon, tablet, laptop lehet a fiókok mélyén, ami másnak a tanulás lehetőségét jelentené. Sokszor halljuk, hogy a magyarok nem tudnak összefogni, nem törődnek egymással, irigyek. Most nagyon nagy a baj! Mutassuk meg, hogy nem csak jelszavak szintjén vagyunk egy vérből valók – mondja Zsolt.

Pintér Zsolt és lánya, Anna Sára, aki karácsonyi ajándékba kapott laptopját ajánlotta fel. Nagy segítség lesz valakinek a tanulásban Fotó: Cseh Gábor

Hétfőtől csütörtök estig zajlik a Facebookon a Tanulj otthon kampány (Vas megye). Ők programjuk első részében öt családnak szeretnének interneteléréssel felszerelt okoseszközt biztosítani, hogy a diákok otthonról zökkenőmentesen tudjanak haladni a tananyaggal. Azok jelentkezését várják, akiknek tudomása van rászoruló családokról, ahol általános és/vagy középiskolás gyermekek vannak jó vagy kitűnő tanulmányi eredménnyel és a szülők a digitális tanulás feltételeit nem tudják biztosítani. A kiválasztott családokkal az iskolaigazgatókkal egyeztetve veszik majd fel a kapcsolatot. Részletek a közösségi oldalon – március 19., csütörtök 18 óráig várják a jelöléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!